Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) "Victor Babes" din Timisoara, prof. dr. Stefan Dragulescu, apeleaza la presedintele Romaniei, Traian Basescu, si la seful Delegatiei Comisiei Europene in tara noastra, Jonathan Scheele, pentru a atrage atentia Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) sa respecte o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dragulescu, fost ministru al Sanatatii in Guvernul CDR, se lupta in instante de aproape un an si jumatate pentru a i se recunoaste un nou mandat in fruntea institutiei de invatamant superior.

Profesorul universitar considera ca tot scandalul a prejudiciat imaginea universitatii si vrea sa ceara Ministerului Educatiei daune morale. Acesta se va consulta cu avocatul sau, fostul ministru al Justitiei, Valeriu Stoica, pentru a decide valoarea daunelor pe care le va solicita pentru UMF.

"Incepand din martie 2004, cei doi ministri ai Educatiei, Alexandru Atanasiu si Mircea Miclea, au comis o serie de abuzuri, incalcand legislatia in domeniu, iar actualul ministru, Mihail Hardau, continua aceste abuzuri, emitand ordine ilegale si tergiversand punerea in executie a unei hotarari judecatoresti definitive, irevocabile si executorii", a scris Dragulescu in scrisoarea adresata sefului statului.

Universitatea are momentan un alt rector, pe prof. dr. Dan Poenaru, care a fost ales de Senatul UMF in vara anului trecut. Ministerul Educatiei si Cercetarii a tinut cont de decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie si a emis un ordin de eliberare din functie a lui Poenaru, dar nu l-a numit in locul sau pe Dragulescu.

Senatul UMF a luat act de ordinul MEdC, iar in sedinta de marti s-a votat pentru acceptarea ordinului de suspendare a lui Poenaru.

Statutul cadrului didactic prevede ca 2/3 din membrii Senatului sa fie de acord cu decizia ministerului, iar in sedinta de marti s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru ca Poenaru sa fie suspendat. "Nu e un moft. Ma lupt pentru respectarea statului de drept. Nu am facut o pasiune din a fi rector", a afirmat Stefan Dragulescu.

Profesorul universitar a fost ales pentru a treia oara rector de senatul UMF Timisoara in martie 2004 si a dat in judecata MEdC dupa ce ministrul de atunci al Invatamantului, Alexandru Athanasiu, a refuzat sa il confirme in functie, pe motiv ca a exercitat deja doua mandate.

Reputatul medic si cadru universitar banatean a facut dovada faptului ca si-a dat demisia de la conducerea universitatii in perioada in care a fost numit ministru al Sanatatii, astfel ca noul mandat nu a fost complet. Ulterior, Mircea Miclea i-a fortat autosuspendarea din functie, blocand finantarea pentru UMF.

Totodata, Dragulescu sustine ca daca actualul ministru al Educatiei, Mihail Hardau, nu vrea sa il reconfirme pe post pentru restul mandatului de pana in martie 2008, va face un denunt penal impotriva acestuia.