In noaptea de 4/5 martie, la iesirea din Gherla, o masina a intrat in plin intr-un grup de noua tineri care se intorceau de la discoteca. Inainte de accident, soferul ii mai sicanase de doua ori, oprind si ambaland motorul in preajma lor. Trei liceeni, dintre care doi erau frate si sora, au murit.

"Am auzit din spate zgomotul unei masini care gonea cu viteza. Eram ultimul din grup si, din instinct, m-am intors sa vad despre ce e vorba. Totul s-a petrecut fulgerator. N-am apucat decat sa le spun prietenilor mei: 'Aveti de grija!'. Atat.

Masina a intrat in ei si i-a aruncat ca pe niste popice! Pe Denisa a catapultat-o vreo 50 de metri, iar pe Mihai, la vreo 20-30 de metri", povesteste Adrian Olteanu, tintuindu-si privirea in pamant.

Adrian este unul dintre supravietuitorii ingrozitorului accident produs in noaptea de sambata, 4, spre duminica, 5 martie, la iesirea din Gherla spre Cluj-Napoca. Un accident cumplit, soldat cu moartea a trei copii nevinovati, doi dintre ei - frate si sora.

Un accident socant, pentru ca tragediei incomensurabile a parintilor obligati sa-si ingroape copiii i se adauga un val de revolta determinat de posibilitatea ca soferul masinii sa fi intrat intentionat in grupul de tineri.

Fara sa judece, CLUJEANUL va prezinta, in exclusivitate, imprejurarile si urmarile acestui accident despre care, pana acum, s-au scris doar cateva stiri si s-a povestit pe la colturi in Gherla si in doua licee din Cluj-Napoca.

Sicanele soferului

In seara zilei de 4 martie, noua copii din Cluj-Napoca si din satele Livada si Baita au plecat la o discoteca din Gherla. Unul dintre ei, Stelian Emilian Butum, elev la Liceul MIU din Cluj-Napoca, implinea 18 ani in 16 martie si dorea sa-si serbeze majoratul.

Intrucat 16 martie cade in Postul Pastelui, Stelian, sfatuit de parinti, a decis sa-si devanseze sarbatorirea majoratului pe data de 4 martie. Locul petrecerii: terasa TEC, un local unde, in fiecare sambata, se aduna o multime de tineri din Gherla.

"De toti am fost noua: Stelian, sora lui, Denisa, verisorul lor, Florin, prietenul Denisei, Mihai, o fata, Alexandra Onaciu, din Cluj, Nelu Calina si Cosmina Ners, din Baita, Mihai Lobont si cu mine, din Livada. Ne-am distrat, am dansat, s-a baut putina bere si foarte mult suc. A fost foarte fain", povesteste Adrian Olteanu, unul dintre participanti.

La cei 21 de ani ai sai, Adi, zis Patronu\', era cel mai "in varsta" din grup, mezinul fiind Florin, de numai 14 ani. Ceilalti aveau 15, 17 si 18 ani.

Petrecerea s-a spart pe la miezul noptii, cand cei noua tineri au decis ca e timpul sa plece acasa. Cum Baita si Livada se afla la 2-3 kilometri distanta de localul TEC, ei au plecat pe jos. "Mergeam grupati, doi cate doi, regulamentar, pe partea stanga a soselei. Am apucat sa trecem podul, cand, din spate, am auzit zgomotul unei masini venind in viteza.

Cand a ajuns in dreptul nostru, soferul a incetinit, apoi a ambalat tare motorul masinii, dupa care a plecat in viteza", povesteste Adrian Olteanu.

Aruncati pe sosea

Copiii au remarcat ca era vorba "de o masina mica", inmatriculata in Bucuresti. Au retinut literele REK. Cateva momente mai tarziu, masina s-a intors. "Cand a ajuns in dreptul nostru, a facut acelasi lucru: a incetinit, apoi a ambalat motorul si a plecat in tromba", isi aminteste mezinul grupului, Florin.

Copiii au crezut ca, dupa a doua sicanare, soferul ii va lasa in pace. Insa n-a fost sa fie asa. In dreptul benzinariei "Borsos" (dupa numele patronului), unul dintre copii a incercat sa ocoleasca o balta aflata in fata unui parapet din beton. Atunci au auzit din nou masina venind cu viteza mare dinspre Gherla.

Totul s-a petrecut fulgerator. Niciunul nu a apucat sa-si dea seama ce s-a intamplat. Privelistea de dupa accident era infioratoare, trupurile fiind aruncate pe o distanta de cateva zeci de metri. Potrivit martorilor, Denisa Butum a fost catapultata circa 50 de metri, iar Mihai Lobont, 20-30.

Pe Stelian Butum, fratele Denisei, l-au gasit langa parapetul de beton din fata benzinariei, iar pe Alexandra Onaciu, in apropierea statiei de combustibili, culcata pe carosabil.

Scene de cosmar

Adrian Olteanu, Nelu Calina, Cosmina Ners si Florin au fost singurii care au scapat fara nici o zgarietura. Mihai, prietenul Denisei, a suferit leziuni, insa nu grave. Panicati, copiii au incercat sa le dea o mana de ajutor accidentatilor. Timp de cateva minute, Mihai s-a plimbat nauc dintr-o parte in alta, fara a sti ce sa faca. Adrian si Florin, la fel.

"A fost un macel. Pe marginea drumului erau incaltari si haine imprastiate. Ne-am dus la ei. Denisa inca avea puls, Stelian si Alexandra mai respirau. Mihai Lobont respira foarte greu, iar din gat i se auzea un horcait", isi aminteste Adrian Olteanu.

Insa raul a luat alta forma imediat dupa accident. Supravietuitorii povestesc ca soferul a oprit la 80-100 de metri distanta, a tras masina pe partea lui de mers, partea dreapta, si s-a dat jos. "El era vinovat si tot el era cu gura mare. A inceput sa zbiere la noi, sa ne injure si, culmea, sa ne reproseze ca, de fapt, noi ne-am fi bagat pe partea lui de mers!", spune Adrian Olteanu.

Au murit doi frati

Ambulanta a sosit dupa mai putin de 10 minute. In stare foarte grava, Denisa Butum si Mihai Lobont au fost transportati la Spitalul municipal din Gherla, iar Alexandra Onaciu si Stelian Butum, la Cluj-Napoca. Cu toate eforturile medicilor, Denisa si Mihai au murit la putin timp. Alexandra a fost internata la Neurochirurgie si, ulterior, la Ortopedie, iar acum se afla in stare buna.

Stelian Butum a fost internat in stare foarte grava - practic, in moarte cerebrala - la Clinica de Neurochirurgie din Cluj. Medicul Stefan Florian a intervenit chirurgical, insa efortul si priceperea sa n-au fost suficiente. Dupa doua zile, in dimineata de 7 martie, Stelian s-a stins, parca pentru a fi alaturi de sora sa. Inca nu implinise 18 ani...

"Am simtit cum dispare de langa mine"

Prietenul Denisei Butum, Mihai, este, alaturi de parintii celor doi frati, cel mai afectat de tragedia din noaptea de 4/5 martie. In momentul impactului, el o tinea de mana pe Denisa. "Am simtit cum Denisa dispare pur si simplu de langa mine. Pe ea, cred, a lovit-o prima si a aruncat-o zeci de metri.

M-a atins si pe mine, dar nu grav, apoi au urmat Misu (Mihai Lobont - n.r.), Stelian si ceilalti care mergeau mai in fata", spune, precipitat, baiatul, care era si cel mai bun prieten al lui Stelian Butum.

De teama soferului ucigas, Mihai a acceptat sa discute cu CLUJEANUL doar sub rezerva unui anonimat partial. El a descris o scena de cosmar: in timp ce alerga sa vada in ce stare e Denisa, s-a oprit sa vada daca Stelian si Mihai Lobont mai aveau puls.

Intre timp, Nelu Calina o sprijinea de un perete pe prietena lui, Alexandra Onaciu, si o zgaltaia ca sa-si revina.

Mihai a insotit-o pe Denisa cu masina Salvarii si a fost chiar in usa spitalului cand fata pe care o iubea a murit. "Am fost peste tot impreuna. Cu Stelian am fost ca niste frati, de cand eram mici, dormeam impreuna, mancam impreuna", povesteste Mihai, cu lacrimi in glas.

"N-a existat nici o urma de franare"

Cercetarile in cazul accidentului au fost conduse de subinspectorul Horatiu Pop, seful Formatiunii de Politie Rutiera din cadrul Politiei Gherla. El l-a identificat pe autorul accidentului, care se numeste Laurentiu Apostol si are 29 de ani.

Acesta le-a declarat politistilor ca, in noaptea de 4/5 martie, mergea la o discoteca in Iclod, impreuna cu patru colegi de-ai sai de la atelierul auto unde lucreaza. Masina pe care o conducea este un Subaru cu trei usi, de culoare rosie, modificat pentru raliuri.

"Noi am facut cercetarile preliminare si am adunat probe de la fata locului. Autoturismul a fost pozat, am luat declaratii din partea martorilor. La controlul etilo-test pe care i l-am facut soferului, aparatul a indicat 0. I-au fost prelevate probe de sange, insa rezultatele nu ne-au parvenit inca de la IML.

Inca nu stim care a fost viteza, pentru asta e nevoie de o expertiza. N-a existat nici o urma de franare, iar noi am gasit autoturismul pe partea dreapta a drumului, la vreo 60-80 de metri de locul accidentului. Nu stim cum a ajuns acolo.

Banuim doar, insa trebuie sa si dovedim", a afirmat subinspectorul Horatiu Pop, care a recunoscut: "Parca a fost macel acolo. Un accident asa de grav nu s-a pomenit in Gherla de 4 ani. L-am intrebat pe Laurentiu Apostol cum s-a intamplat si mi-a spus ca nu-si aduce aminte decat ca s-a pomenit cu o persoana pe parbriz".

Cercetat in libertate

Laurentiu Apostol a fost pus sub acuzare vineri, 10 martie. Potrivit sefului Parchetului de pe langa Judecatoria Gherla, Ioana Sabo, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva sa, pentru trei infractiuni de ucidere din culpa si una de vatamare corporala din culpa. Cu toate ca a accidentat mortal trei copii, el este cercetat in libertate.

"In acest moment se administreaza probele. Noi lucram pe probe, nu dupa ce se aude sau se vorbeste in oras. Trebuie sa lamurim starea de fapt, pentru a putea cere instantei sa-l aresteze. Declaratiile membrilor grupului din care faceau parte victimele se bat cap in cap cu ale soferului si ale insotitorilor sai.

Primii spun ca mergeau regulamentar, pe partea stanga a soselei, iar el sustine ca acestia mergeau aproape de axul central al drumului si ca, la un moment dat, ar fi intrat intr-unul din ei. Din impact, ar fi pierdut directia si a intrat in restul grupului", a declarat pentru CLUJEANUL prim-procurorul Ioana Sabo.

"Nu trebuie sa ne suspectati de rea credinta sau de musamalizare a cazului, asa cum lasati sa se inteleaga. Va asigur ca ne vom face datoria", a adaugat prim-procurorul Parchetului Gherla.

"Copiii mei, florile mele"

Satul Livada, de langa Gherla, a fost indoliat doua zile la rand. Miercuri, 8 martie, a fost inmormantat Mihai Lobont, care locuia chiar in sat. A doua zi, peste 400 de oameni - rude, prieteni, colegi de liceu si localnici - i-au insotit pe ultimul drum pe Denisa si pe Stelian Butum, ai caror bunici traiesc in Livada.

Colegii celor doi frati de la liceele din Cluj au tinut neaparat sa-i conduca pe ultimul drum si au venit la Livada cu o garnitura de tren.

Slujba a fost deseori intrerupta de izbucnirile disperate ale mamei. "Doamne, Doamne, de ce mi i-ai luat? Copiii mei, florile mele, singurele mele flori...". In timpul predicii, unul dintre cei doi preoti care au oficiat prohodul a marturisit: "Satul Livada a cunoscut mai multa durere intr-o saptamana decat am vazut eu in 40 de ani de activitate".

Momentul in care Denisa si Stelian, imbracati in haine de mire si de mireasa, si-au luat ramas-bun, prin glasul preotului, de la parinti, rude si prieteni, a fost sfasietor: daca, pana atunci, mai putusera sa-i vada, sa-i mangaie si sa-i sarute, parintii au ramas neputinciosi, cu sufletele injunghiate, privind cum sicriele se inchid, pentru vesnicie, peste trupurile copiilor lor.

Apostol: "Am si eu drepturile mele"

In cursul saptamanii trecute, CLUJEANUL l-a contactat telefonic de mai multe ori pe Laurentiu Apostol, ba chiar l-a cautat de doua ori la Gherla, in incercarea de a sta de vorba cu el.

Desi, la inceput, a fost de acord sa stea fata in fata cu reporterii si sa discute despre accident, ulterior a declarat ca intalnirea nu mai poate avea loc, intrucat asa l-a sfatuit avocatul sau. "Nu comentez nimic. Las justitia sa-si faca treaba", a spus Apostol.

La insistentele CLUJEANULUI, care i-a spus ca are pe constiinta trei copii nevinovati, Apostol a replicat: "Sunt cetatean al acestei tari si am si eu drepturile mele".

Laurentiu Apostol are 29 de ani, este bucurestean, iar in Gherla, unde s-a si casatorit, locuieste de numai un an. El are un atelier auto in curtea ACR din Gherla si este un impatimit al raliurilor.

In fapt, din acest motiv si-a modificat autoturismul Subaru, dotandu-l, printre altele, cu un motor mai puternic si cu o bara de protectie pe care o au doar autovehiculele de teren.