Plecarea lui Adrian Nastase din functia de presedinte executiv al PSD a fost cauzata, in buna masura, de votul de blam dat de organizatiile judetene din Transilvania si Banat. Unii dintre prietenii declarati ai fostului lider al partidului, presedinti de filiale, pe care acesta i-a promovat, l-au lasat de izbeliste, pe cand altii au profitat de moment pentru a-i plati niste polite mai vechi.

Indiferent de motive, liderii sociali-democrati din teritoriu par a fi convinsi ca au procedat bine si ca Nastase era singurul din cauza caruia PSD cadea in sondaje, de gat cu eticheta de partid corupt.

Presedintele filialei din judetul Alba, Ioan Rus, a exprimat un vot de neincredere fata de presedintele executiv al partidului, Adrian Nastase, care a declarat ca se va retrage din toate functiile politice detinute, dar si din aceea de presedinte al Camerei Deputatilor. "A fost o decizie rationala, cu un sentiment de regret, intr-un fel, dar care a fost absolut necesara.

Partidul scadea in sondaje si nu mai puteam sa continuam sustinerea pe fata a domnului Nastase, care avea o problema personala. El nu a fost exclus din partid. I s-a recomandat doar sa isi dea demisia", a declarat presedintele organizatiei din Alba.

Rus a recunoscut ca a votat impotriva lui Nastase, pe care l-a catalogat ca fiind un "coleg si un lider de partid eficient". Acesta a adaugat ca mandatul exprimat la Bucuresti a fost rezultatul unei decizii luate intr-o sedinta a Biroului Permanent Judetean, unde a fost discutata problema. "Nastase n-ar trebui sa fie suparat pe noi.

Mai presus de orice trebuie sa faci ceva cu privire la situatia partidului", a mai spus Rus.

Liderul filialei din Alba si Nastase au o istorie comuna destul de tensionata. Votul lui Rus poate fi interpretat, din acest punct de vedere, si ca o polita platita fostului sau sef, in ciuda asigurarilor date de acesta ca este vorba doar despre o decizie "rationala".

Fostul prim-ministru s-a aflat la originea debarcarii lui Ioan Rus din functia de presedinte al filialei, dar si din aceea de prefect, preferandu-l in locul acestuia pe actualul deputat Mugurel Sarbu.

Dupa o perioada in care a stat "pe tusa", Rus a revenit la conducerea organizatiei, fiind reales in cadrul unei conferinte judetene. Totusi, el a spus ca nu a votat impotriva lui Nastase din razbunare.

Ioan Cindrea: Nastase a luat o decizie barbateasca

Presedintele PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea, a declarat ca Adrian Nastase a luat o decizie "corecta si barbateasca" si se declara convins ca Justitia va dovedi ca fostul presedinte executiv al partidului nu se face vinovat de acte de coruptie.

"A fost o sedinta extrem de lunga, la finalul careia s-a pus problema unui vot de incredere pentru Adrian Nastase. Majoritatea a decis sa nu acorde acest vot de incredere, iar ca urmare presedintele executiv si-a dat demisia si din functia detinuta la partid, dar si din cea de presedinte al Camerei Deputatilor. Cred ca a fost o decizie corecta si barbateasca din partea lui Nastase.

Prin aceasta demisie am demonstrat ca vrem sa ne ocupam de problemele oamenilor, iar cei care au probleme s-au pus la dispozitia Justitiei", a spus Cindrea.

Ovidiu Natea spera in relansarea PSD

Presedintele PSD Mures, Ovidiu Natea, considera votul liderilor social-democrati care a dus la demisia fostului prim-ministru drept unul corect, democratic si normal. Acesta a afirmat ca rezultatul demonstreaza odata in plus ca in fostul partid de guvernamant este democratie si ca problemele ridicate nu sunt doar de fatada.

"Votul a fost normal si conform cu ce se intampla de foarte multa vreme in PSD, comparativ cu alte formatiuni politice", a spus Ovidiu Natea, care spera intr-o relansare a partidului. Liderul social-democrat a sustinut, insa, ca aceasta masura nu ar trebui pornita de la demisia lui Nastase.

"S-a demonstrat ca PSD are capacitatea si puterea sa gaseasca solutii conforme cu realitatea in situatii de criza, iar crearea Comisiei de Onoare, condusa de Ion Iliescu, care are toate prerogativele pentru a conduce, va rezolva multe lucruri care au trenat in ultima perioada", a adaugat liderul filialei muresene.

PSD Arad l-a sustinut pe fostul premier pana in ultimul moment

De asemenea, liderul PSD Arad, Dimitrie Musca, nu a dorit sa dezvaluie cum a votat. "A fost vot secret si asa trebuie sa ramana, daca asta a fost dorinta colegilor mei", a spus Musca. El a adaugat ca organizatia pe care o conduce va respecta votul dat la Bucuresti.

Musca este de parere ca Nastase "a fost inlaturat" din partid nu din cauza problemelor de imagine pe care le-ar fi creat in urma anchetei DNA, ci din cea a "divergentelor cu actuala conducere a PSD".

In opinia liderului din Arad, fostul presedinte executiv al partidului "a fost victima framantarilor si neintelegerilor interne din randul social-democratilor".

PSD Bihor a votat pentru demisie

Presedintele PSD Bihor, Mihai Bar, a declarat ca demisia fostului presedinte executiv al partidului va avea urmari pozitive. Declaratia de ieri a liderului filialei este diferita fata de cea precedenta evenimentelor de marti noaptea. Bar crede ca plecarea fostului presedinte executiv va aduce liniste in interiorul partidului.

"Prima consecinta va fi linistea lucrurilor in partid, iar liderii isi vor concentra energia pentru a contraataca actiunile coalitiei guvernamentale", a adaugat liderul filialei bihorene. Acesta mai crede ca demisia lui Adrian Nastase va determina inscrierea de noi membri in PSD si reactivarea celor cu vechime, retrasi din cauza scandalurilor de la varful partidului.

Ioan Rus in locul lui Nastase?

"Decizia PSD de a-i retrage sprijinul politic lui Adrian Nastase este corecta", a spus presedintele executiv al filialei din Satu Mare, Dorel Coica. In opinia sa, ar trebui ca toti cei din partid care au probleme sa faca un pas in spate, iar apoi, daca se demonstreaza ca sunt nevinovati, sa-si continue cariera politica.

Coica sustine ca prin faptul ca Adrian Nastase a avut probleme cu Justitia, imaginea lui a afectat foarte mult partidul. "Pierderea functiei de presedinte al Camerei Deputatilor este o pierdere foarte importanta, dar ne asumam acest risc", a spus liderul organizatiei din Satu Mare.

Totodata, Coica a spus ca presedintele filialei Cluj, Ioan Rus, ar fi cel mai potrivit pentru functia de presedinte executiv al partidului, deoarece este "un om serios si integru".

Nastase - vinovat ca PSD e catalogat "partid de corupti"

Totodata, deputatul PSD de Hunedoara Cosmin Nicula, a calificat drept "normala" demisia lui Nastase, in conditiile in care nu a fost sustinut de majoritatea liderilor filialelor din teritoriu, si a spus ca problemele din partid nu se rezuma doar la fostul presedinte executiv, lasand sa se inteleaga ca vor mai urma si alte demisii in partid.

In schimb, presedintele executiv al organizatiei din Hunedoara, Sorin Radu, a afirmat ca fostul premier este principalul vinovat de faptul ca "PSD este catalogat drept un partid de corupti".

Iuliu Nosa, nehotarat

Prim-vicepresedintele PSD Salaj, deputatul Iuliu Nosa, a declarat ca demisia lui Nastase denota responsabilitate. Acesta a subliniat ca, din cauza scandalului mediatic, liderii partidului trebuiau sa faca ceva, insa, nu stie daca gestul fostului premier este cea mai buna solutie.

Deputatul a adaugat ca votul organizatiilor judetene arata ca Adrian Nastase se bucura, totusi, de sprijin in partid si si-a exprimat convingerea ca acesta va ramane in PSD. Nosa a precizat ca, in cazul in care functia de presedinte executiv va exista in continuare in statutul partidului, aceasta va fi ocupata de o persoana aleasa de congres.

Rus cere din nou "pasul inapoi"

Vicepresedintele PSD la nivel national Ioan Rus, care este si presedinte al PSD Cluj considera ca problemele partidului nu iau sfarsit odata cu demisia lui Nastase. Rus cere ca toti cei invinuiti in dosare de coruptie sa faca "un pas inapoi", pana la clarificarea problemelor in Justitie.

Liderul clujean s-a referit la toti cei care apar ca invinuiti in dosare penale, pentru incalcarea legii in exercitatea unor functii publice. Gestul de a face "pasul inapoi", pe pare Rus l-a mai cerut ar urma sa ii protejeze pe membrii PSD de "nedreapta si umilitoarea eticheta de corupti".