Corpul de control al prefectului a descoperit grave nereguli in activitatea primarului si Consiliului local din comuna Soimi

Unele dintre probleme sunt strict legate de relatia „intima" a conducerii comunei cu firma „Selina", patronata de Beniamin Rus

Raportul de constatare, care „musteste" de ilegalitati, va fi inaintat Curtii de Conturi. Beniamin Rus, primarul Barle si o parte din consilieri risca sa ajunga dupa gratii

„Licitatie" trucata

In urma inundatiilor din iunie 2005, in comuna Soimi au fost grav afectate drumurile comunale 210 si 230. Pentru inlaturarea efectelor calamitatii, Guvernul Romaniei a atribuit comunei 250 de milioane de lei (vechi).

Banii au fost facuti „cadou", de catre primar si consilierii locali, societatii comerciale Selina SA, patronata de Beniamin Rus. Si spunem „au fost facuti cadou" pentru ca lucrarea a fost atribuita fara organizarea unei licitatii, incalcand prevederile legii.

Edilii comunei Soimi incearca „sa o scalde", dar fara succes: exista, intr-adevar, o Ordonanta de Guvern care prevede ca lucrarea poate fi atribuita fara licitatie, dar numai in cazurile in care trebuie inlaturate imediat efectele calamitatii, sau atunci cand timpul necesar executiei lucrarii nu depaseste perioada in care s-ar putea organiza o licitatie.

Contractul cu Selina SA a fost semnat in data de 14 noiembrie 2005, adica la peste 5 luni de la producerea inundatiilor (inlaturare imediata a efectelor, parol! – n.n.), iar lucrarile nu au fost finalizate nici pana astazi (cate licitatii se puteau organiza de atunci? – n.n.).

Bani fara acte

O alta constatare a Corpului de Control al Prefectului este aceea ca banii, 250 de milioane de lei vechi, au fost virati in conturile lui Beniamin Rus doar pe baza procesului verbal de adjudecare a lucrarii. Fara la Primaria (sau Consiliul local) sa fi incheiat, inaninte sa faca plata, un contract cu firma Selina.

Mai mult, factura emisa de Selina si platita de Primaria Soimi are inscrisa pe ea o suma mult mai mare decat 250 de milioane de lei. Explicatia balbaita a primarului a fost aceea ca „mai aveam niste datorii mai vechi catre Selina". Pentru respectivele „datorii", inspectorii prefecturii nu au gasit nici un fel de act.

In concluzie, Rus a emis factura pe ce suma a vrut el, Primaria a emis un ordin de plata pe aceeasi suma, Rus a incasat banii, o parte i-o fi dat spaga lui Barle, iar lucrarea nu a fost finalizata nici pana astazi.

Mai mult decat atat, in data de 30.11.2005, Selina a solicitat suplimentarea sumei initiale (de 250 de milioane de lei vechi) cu inca 100 de milioane, pe care Primaria Soimi i-a platit, fara sa cracneasca, din bugetul local. Prietenii stiu de ce…

Si inca o informatie „pretioasa": in data la care Consiliul local si primarul din Soimi au semnat, cu Selina, contractul de refacere a drumurilor comunale 210 si 230 – adica in 14.11.2005, acelasi Consiliu local i-a concesionat lui Beniamin Rus activitatea de exploatare a carierei de piatra situata pe raza comunei.

Deci Rus, baiat destept, le-a reparat „soimanilor" drumurile cu resursele si pe banii lor. Buna afacere! Asta pana isi va spune parerea si Curtea de Conturi…

Alt drum, alt pesches

Drumul judetean 709/A este o ruta de transport importanta, care face legatura intre Tara Motilor si Arad, pe traseul cel mai scurt. Valoarea initiala a contractului incheiat de Consiliul Judetean cu S.C.

Selina SA, pentru rabilitarea unui tronson de aproximativ 6 kilometri - Soimi-Uileacul de Beius - a fost de 100 de miliarde de lei vechi, bani care provin din Fondul Special al Drumurilor Publice, conform Legii 118/1996. Nu se stie insa cat va pretinde Rus la finalul lucrarii.

Oficial, lucrarile au demarat la sfarsitul lui 2003 si au ca termen de finalizare sfarsitul anului 2006. Conform informatiilor de la Consiliul Judetean, in 2003 s-au cheltuit 3 miliarde lei, in 2004, 4,2 miliarde, iar in 2005, 12 miliarde de lei.

Beniamin Rus, patronul firmei Selina, sustine ca a efectuat lucrarea si ca a incasat si o parte din bani. „Am terminat lucrarea. Ar fi bine sa mergeti la fata locului sa vedeti cum stau lucrurile" – ne-a declarat, telefonic, Beniamin Rus.

Reporterii nostri au vizitat portiunea de drum in discutie, insa n-au intalnit nici un angajat al S.C. Selina si pe tot tronsonul au intalnit doar un utilaj defect al acestei firme, ascuns dupa biserica din satul Borz. Dupa cum se poate constata si din fotografii, lucrarea contractata de Selina nu a fost executata.

Nici Corpul de Control al prefectului, ajuns sa Soimi, nu gasit mai multe decat noi. Pe langa cei cativa metri de zid des prijin, care nici macar nu se vedeau prea bine din cauza zapezii, inspectorii de la Prefectura au mai „descoperit" ca muncitorii de la Selina, probabil, au inceput sa lucreze si la partea dreapta a podului peste Crisul Negru.

Viceprimarul comunei Soimi, Serban Iovan, confirma faptul ca lucrarea e departe de a fi executata conform contractului. „Dupa cum ati vazut si dvs., drumul e rau. Nu inteleg de ce s-au intrerupt lucrarile. Selina si-a retras utilajele si ne-a lasat balta.

Nu s-a facut zidul de sprijin, infrastructura, nu s-a turnat asfaltul… In stadiul in care a fost lasat, acest tronson nu va fi gata nici peste trei ani, daca lucrarile ar reincepe maine! Suntem disperati.

Oamenii din comuna noastra, dar si din localitatile invecinate si chiar mai indepartate, care sunt obligati sa circule pe aici, sunt foarte nemultumiti. Unii dintre ei si-au cedat de buna voie si terenurile pentru a se putea largi drumul.

Daca ar fi asfaltati cei cativa kilometric care sunt plini de gropi, cu masina am fi in 15 minute la Beius. Pacat ca autoritatile de la judet ignora aceasta zona, care are un potential turistic foarte mare" – ne-a declarat viceprimarul Iovan.

Mai bine de 15 localitati depind de starea tronsonului de cativa kilometri care trebuia reparat de S.C. Selina SRL, termenul final de executie a lucrarilor fiind, conform contractului cu Consiliul Judetean Bihor, 31 octombrie 2006. E limpede pentru oricine ca acest termen nu va fi respectat.

Cine esti dumneata, domnule Rus?

Beniamin Rus este unul din cei mai controversati oameni de afaceri din Bihor. Cunoscut ca apropiat si „protejat" al conducerii filialei judetene a PSD, Rus a ocupat locul cinci in topul milionarilor bihoreni in 2005, avand o avere estimata la 10 milioane de dolari. Patron al firmei de constructii Selina SRL, Rus a intrat in afaceri in 1991.

Demarajul „vertiginos" dateaza insa de pe vremea fostului primar al Oradiei, Mihai Sturza, caruia Rus i-a stat de nas la nunta unuia dintre baieti. „Selina" a castigat, ulterior, contractul pentru renovarea cladirii Primariei, care, pornind de la aproximativ doua miliarde, a ajuns in final la o suma exorbitanta.

Treptat, „Selina" s-a „specializat" in lucrari de anvergura din banii publici, acestea fiind incheiate cu precadere in perioada 2000-2004, cand la putere s-au aflat amicii lui Rus din PSD, care au „facut jocurile" in asa fel incat, la mai toate licitatiile la care a participat, firma Selina a fost declarata castigatoare.

Printre primele „lovituri" a fost castigarea licitatiei pentru blocurile ANL din Oradea.

In prezent, Rus este actionar majoritar si la firma Trameco, prin firma Selina SA controleaza pachetul majoritar de actiuni al SC Drumuri Bihor S.A. si mai detine o firma de transport in Alba.