Curtea de Apel Cluj a emis miercurea trecuta o sentinta in Cazul Nita. Fostul director al Colegiului National "Emanuil Gojdu" din Oradea, Adrian Nita, a fost condamnat, in prima instanta, de Tribunalul Cluj la doi ani si sase luni de puscarie.

Alte doua cadre didactice, sotia acestuia – Maria Nita si fostul adjunct al institutiei oradene, Nicolae Moldovan, au primit si ei sentinte de privare de libertate, cate sase luni fiecare. Tot sase luni de parnaie a luat si fosta secretara de la Gojdu, Lucia Abrudan.

Pedepsele au fost stabilite sub mentiunea de suspendare conditionata. Cei trei dascali si secretara au declansat, in vara lui 2000, scandalul anului din invatamantul romanesc, fiind autorii falsificarii notelor de la examenul de admitere.

In urma dezvaluirilor din presa, cadrele didactice au fost cercetate pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata si omisiunea de a sesiza organele judiciare.

In prezent, in urma apelului, cauza a fost trimisa la Curtea de Apel Cluj, care a decis retransferarea dosarului la Tribunalul Cluj pentru rejudecare, cu motivatia ca in cauza nu a fost citat Ministerul Invatamantului.

Mai presus de lege

Cartea de vizita nepatata, pana atunci, a Colegiului National "Emanuil Gojdu" poarta din vara lui 2000 blamul falsurilor grosolane ale fostei conduceri a liceului.

Directorul general de atunci, Adrian Nita, ajutat de sotia sa Maria Nita, directorul adjunct Nicolae Moldovan si secretara Lucia Abrudan au masluit notele la testele de verificare a cunostintelor de limba franceza si engleza, pe motiv ca acestea ar fi fost mult prea mari.

Toate listele nominale ale elevilor care au participat la admitere au fost distruse si au fost listate altele cu note si mult mai mici decat cele reale primite la probele initiale.

Toti elevii care au participat la examen au fost astfel nedreptatiti cu note fictive, doar o singura eleva fiind notata cu doua sutimi mai mult decat a obtinut initial. Cu toate ca notele reale obtinute de candidati la admitere au fost centralizate in calculator, listele afisate au fost cele falsificate.

Notarea elevilor la probele de limbi straine din cadrul examenului de admitere contravinea legislatiei de atunci si normelor ministerului de resort. Insa Adrian Nita nu a tinut seama de asta.

Cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie a colegiului, din 2 februarie 2000, s-a discutat problema admiterii in liceu in sesiunea care urma sa inceapa.

Sedinta la care presedintele consiliului profesoral in tandem cu directorul general al liceului au propus ca la proba orala la materiile limba engleza si franceza elevilor sa li se acorde note si nu calificative. Din cauza faptului ca se incalcau flagrant normele in vigoare, propunerea nu a mai fost supusa la vot.

Totusi, Nita a dat dispozitie ca la examenul din vara admiterea sa fie asa cum vrea el.

Examenul

La data de 13 iulie 2000 au inceput examenele de admitere la Gojdu, cu toate ca nu exista faptic o comisie de examinare care ar fi trebuit sa fie propusa de director.

Referitor la acest aspect, GAZETA a aflat, din dosarul cauzei, despre o alta ilegalitate purtand tot semnatura lui Adrian Nita si care a fost luata in discutie de instanta clujeana, care judeca acum cazul dascalilor falsificatori din Oradea.

Ulterior, la una dintre prezentarile in instanta, Adrian Nita a incercat sa demonstreze ca acea comisie de examinare exista infiintata legal si a adus in sustinerea afirmatiilor sale o decizie inregistrata in luna iunie 2000, act care purta propria semnatura.

Insa respectiva decizie nu apare inregistrata in registrul de corespondenta al colegiului, lucru care a indus ideea ca Nita incerca sa-si mai acopere dintre pacate fabricand dovezi.

Mai mult, cercetarile au condus la descoperirea declaratiei mincinoase pentru ca sub numarul de inregistrare inscris pe decizia de infiintare a comisiei de examinare, in registrul de corespondenta era inregistrat, de fapt, un alt document care nu avea nici un fel de legatura cu organizarea examenului de admitere.

Abuzand de functia de director general, Adrian Nita a dispus comisiilor de examinare sa acorde note la disciplinele limba engleza si limba franceza, incalcand Ordonanta Ministerului Educatiei Nationale.

Act in care era clar specificat Regulamentul de admitere in scoli profesionale si licee in anul 2000 si unde se arata ca testul de verificare a cunostintelor de limba straina se face pe baza de calificative, "admis" sau "respins".

Dupa sustinerea examenelor, lucrarile admiteristilor, lista candidatilor si cataloagele cu note au fost depuse in biroul lui Nicolae Moldovan, care detinea atunci functia de director adjunct al colegiului "Emanuil Gojdu".

La data de 14 iulie 2000, a fost facuta centralizarea notelor de la examene, operatiune care a avut loc in biroul directorului, in prezenta directorului adjunct, a secretarei liceului si a profesoarei de matematica Maria Nita, sotia lui Aurel Nita.

Manareala

Din dosarul cauzei reiese ca directorul Nita a introdus in calculator notele obtinute de elevi, cu ajutorul directorului adjunct si a secretarei, care i-au rezultatele. La finalul operatiunii de centralizare in baza de date computerizata a institutiei, directorul a listat toate tabelele cu note.

Aceasta a fost prima faza, descrisa cu acuratete de secretare Lucia Abrudan, persoana care avea, ulterior, sa fie cea care a pus umarul la aflarea manarelii la care a fost si ea partasa.

Dupa consultarea listelor cu notele elevilor, Adrian Nita a decis ca unii candidati au obtinut "note prea mari iar altii prea mici". Consideratie personala in baza careia fostul director a luat o decizie care avea sa-I schimbe definitiv cariera.

Adrian Nita a hotarat sa "remedieze" rezultatele admiterii la examenele de engleza si franceza, schimband notele, adica falsificand rezultatele reale fara vreun temei legal si fara nici un drept.

Asa s-a ajuns ca tabelele initiale sa fie inlocuite de altele iar apoi de altele, dupa cum ii era placul tanarului directoras. Lucru la care a pus umarul si nevasta lui care, in loc sa-i explice ce ilegalitate grosolana face, i-a sarit in ajutor.

Pana la urma, Nita a dispus afisarea listelor "finale", nu inainte de a le da ordin secretarei si nevestesii ca rezultatele reale sa fie distruse.

Complicii

Masluiala admiterii din vara lui 2000 s-a produs cu complicitatea fostei secretare Lucia Abrudan si a ex-directorului adjunct Nicolae Moldovan. Care au asistat, fara a incerca sa-i opreasca, la operatiunea de falsificare ce I-a avut ca autori pe sotii Nita.

Mai mult, dupa finalizarea listelor, secretara a ajutat-o pe sotia directorului sa distruga tabelele cu notele initiale, reale, precum si pe cele intermediare, care au precedat lista finala. In acest mod, Lucia Abrudan a putut intra in posesia cataloagelor cu notele reale.

Insa, probabil realizand gravitatea faptelor dar fara sa aiba taria sa se opuna directorului, femeia a avut o sclipire de ratiune. Abrudan s-a prefacut ca distruge dovezile, conform dispozitiei lui Nita, insa de fapt le-a pastrat si le-a ascuns acasa.

Fosta secretara a decis, in final, ca e spre binele ei sa spuna adevarul si colaboreze cu organele de cercetare. Listele reale au ajuns astfel la oamenii legii, insa Abduran nu a scapat, totusi, de acuzatia de complicitate.

Acestea sunt singurele, dar si cele mai clare, dovezi ale falsurilor sotilor Nita, toate celelalte acte care puteau dezvalui adevarul fiind rupte si apoi aruncate.

Lucia Abrudan si ex-adjunctul Nicolae Moldovan sustin ca au recunoscut ca au fost complici la faptele sotilor Nita si au declarat ca au facut mai multe sesizari adresate Inspectoratului Scolar Bihor si Ministerul Educatiei Nationale, sesizari pe care nu le-au semnat, insa, de frica directorului.

Adrian Nita a modificat notele obtinute de 32 de candidati la limba engleza, dintre care 28 au fost prejudiciati prin micsorarea notei. Notele a 12 elevi care au sustinut examenul la limba franceza au fost schimbate, opt dintre ei fiind prejudiciati prin micsorarea notei.

La sase candidati le-au fost micsorate notele la ambele teste iar in cazul unei singure eleve a fost modificata nota de admitere de la 7,72 la 7,74.

Dupa ce manareala a ajuns in gura targului si a facut subiectul unui scandal de presa de proportii, cazul a intrat in atentia organelor de cercetare penala. Adrian Nita sotia sa Maria Nita au declarat constant ca listele afisate sunt cele reale.

Cazul se va rejudeca din nou la Tribunalul Cluj, dupa ce aceasta instanta a decis ca cei patru oradeni se fac vinovati de acuzatiile ce li se aduc si le-a dat pedepse privative de libertate, cu suspendare conditionata.

Apelul declarat la sentinta a trimis dosarul la Crutea de Apel Cluj care a considerat ca acest caz trebuie rejudecat tot de tribunal deoarece nu a fost citata ca parte Ministerul Invatamantului.

Adrian Nita a pierdut functia de director a Colegiului National "Emanuil Gojdu" in urma scandalului mediatic declansat dupa demascarea falsurilor comise la examen.

Actualmente, sotii Nita mai fac parte din colectivul de cadre didactice ale prestigioasei institutii oradene, ambii in cadrul Catedrei de Informatica unde Maria Nita ocupa si functia de sef de catedra.

Fostul adjunct al lui Nita, profesorul Nicolae Moldovan, a ramas si el in schema profesorala si preda si acum la Catedra de Stiinte Sociale.