Daca vreti sa cumparati o locuinta, trebuie sa aveti niste bani pusi la pusculita, pentru ca notarii va vor lua pe putin 30 de milioane de lei in plus. Si taxele continua sa creasca.

Chiar daca nu sunt informatii secrete, notarii din Mures nu au voie sa dea presei detalii despre taxele practicate. Cu toate acestea, un om obisnuit le poate obtine prin telefon de la orice birou notarial.

Taxele notariale sunt din ce in ce mai mari din cauza expertizelor pe care le fac notarii si ajung la sume ce depasesc ordinul zecilor de milioane de lei. Daca va ganditi sa cumparati un apartament de trei camere, al carui cost ajunge, sa zicem, la 35.000 de euro, taxele notariale se vor ridica la pana aproape de 40 milioane de lei.

Din aceasta suma, cumparatorul apartamentului baga direct in buzunarul notarului peste 16 milioane de lei – onorariul acestuia. Si sa punem la socoteala taxele catre stat, care reprezinta 17 milioane de lei.

Pentru o casa din centrul Targu Muresului, de exemplu, care ar putea ajunge la 140 de mii de euro, taxele pe care le incaseaza notarii depasesc suma de 100 de milioane de lei.

Taxele percepute pentru autentificarea actelor au crescut din cauza notarilor, ale caror tarife au urcat cu pana la 50 la suta de la inceputul anului. Costurile au explodat insa si din cauza cresterii bazei de taxare si a preturilor cladirilor, in general.

Pentru taxele extrem de ridicate pe care le percep, notarii se apara si spun ca circa 70% din acestea ajung in buzunarul statului, respectiv taxa de timbru, taxa pentru cartea funciara, TVA-ul onorariului notarului si timbrul judiciar.

Masuri pentru corectitudine

Noile reguli dupa care lucreaza notarii au fost lansate „pe piata" in iunie 2005, cand Ordonanta 24/2005 a aparut in Monitorul Oficial. Ordonanta prevede ca tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice sa fie impozitate.

Astfel, s-a impozitat cu 10% diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare al imobilelor tranzactionate de persoanele fizice. Impozitul este perceput doar daca tranzactia imobiliara se realizeaza in mai putin de 3 ani de la data achizitionarii imobilului sau terenului.

Daca proprietarul a efectuat investitii, impozitul pe tranzactie va fi de 5%.

„Aceasta masura a avut drept efect imediat declararea pretului real al tranzactiei de catre cumparator, stiut fiind faptul ca pana in prezent aproape orice cumparator, mai putin cei care cumpara cu ajutorul unui credit imobiliar, au obisnuit sa declare un pret mai mic decat cel real, pentru ca taxa notariala si taxa de timbru, sa aiba o valoare mai mica.

Cum in ultimii ani cele mai multe tranzactii imobiliare au fost efectuate ca urmare a obtinerii de credite de la banci, preturile declarate la notariat au fost cele reale, chiar si grila de calcul a birourilor notariale fiind reactualizata la sfarsitul anului 2004, iar valorile fiind mai apropiate de pretul real din acea perioada", a spus Iulian Badea, manager in cadrul unei societati imobiliare.

Exercitiu de calcul

In urma cu mai putin de 3 ani, pretul unui apartament de 2 camere se situa intre 12.000 USD si 15.000 USD, iar acum valoarea aceluiasi apartament depaseste suma de 40.000 euro. Pentru acest caz, se simuleaza un calcul al impozitarii in felul urmator:

Luam ca data de cumparare al apartamentului luna iulie 2002. Cumparat cu 15.000 USD, calculat la cursul din iulie 2002, inseamna aproximativ 490.000.000 lei, pret declarat la cumparare. Vandut in iunie 2005, la un pret de 40.000 euro, inseamna aproximativ 1,45 miliarde lei.

In acest caz, diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare ar fi de aproximativ 960.000.000 lei, suma ce va fi impozitata cu 10 procente.

Asadar, se putea ajunge sa se plateasca o taxa de aproape 100 milioane, in cazul in care aceasta locuinta nu a suferit imbunatatiri, sau aproximativ 50 milioane, cand imbunatatirile au avut loc. Si aici vorbim de un apartament cu 2 camere.

Ping-pong pentru informatii

In incercarea de a depasi exercitiul de mai sus si a face o estimare cat mai exacta a taxelor practicate la nivelul judetului Mures, am sunat la mai multe cabinete notariale, cerandu-le sa faca o estimare a taxelor in cazul vanzarii unui apartament cu doua camere, in zona Poli II, la un pret de 40.000 de euro.

Cu toate acestea, ne-am lovit de un refuz general, fiind invocata o hotarare a Adunarii Generale Camerei Notarilor Publici (CNP) Mures-Harghita, potrivit careia singurul notar din Targu Mures mandatat sa ofere relatii presei este Eugen Baculea. Cum acesta nu a fost ieri de gasit la birou, am fost indrumati catre Camera Notarilor Publici.

Nici la acest nivel nu am primit un raspuns, recomandandu-ni-se fie sa mai incercam la birourile notariale, fie sa o contactam pe Olimpia Almasan, vicepresedintele CNP Mures-Harghita, care ne-a confirmat existenta unei decizii a Adunarii Generale care interzice oricarui notar sa comunice cu presa.

Cu toate acestea, informatiile cerute le-am obtinut foarte usor in momentul in care, telefonic, am cerut aceleasi estimari fara a ne prezenta drept jurnalisti.

In acest mod am aflat ca, pentru un apartament precum cel prezentat mai sus, taxele notariale se ridica la 27 de milioane, in care este inclusa taxa perceputa de Primarie, intabularea si onorariul notarului.

Taxe mari

Taxele percepute pentru autentificarea actelor au crescut din cauza notarilor, ale caror tarife au crescut cu pana la 50 la suta de la inceputul anului. Costurile au explodat insa si din cauza cresterii bazei de taxare si a preturilor cladirilor, in general.