De un an, de cand Alianta PNL-PD este la guvernare, tunurile mass-media si ale societatii civile sunt pe PSD. Aproape zilnic, prima pagina a ziarelor este ocupata de PSD, talk-show-rile, de asemenea. In aceasta tara, nu mai exista nimic in afara de PSD, de Geoana, Nastase si Iliescu si, uneori, Traian Basescu.

In ciuda acestei situatii anormale, nu putem evita sa ne uitam spre PSD, caci nu se stie cat timp o sa mai avem sa ne uitam la acest partid.

In ritmul in care au pornit-o si cu avantul pe care l-au luat de cateva luni, social-democratii par decisi sa se autodistruga, sa dispara de pe scena politica sau sa nu mai merite pur si simplu atentia noasta.

Cine zice "asa ceva nu se poate" sa se uite la Adrian Nastase, cel de cateva zile, ramas fara functii, fara sustinere, renegat de toti, chemat la DNA zi si noapte, aproape distrus politic sau sa se uite la Ion Iliescu, cel care, in urma cu 10 luni, parea alungat din PSD, chinuit de tradarea celor pe care i-a facut oameni politici, iar acum, face jocurile in partid.

Cel mai probabil, PSD va trece la toamna (cel mai tarziu) printr-un congres extraordinar, ceea ce inseamna ca scandalurile, aventura si scaderea in sondaje nu au luat sfarsit pentru PSD-ul lui Geoana.

Presedintele social-democratilor, fostul diplomat fara experienta politica, are, poate, impresia ca a inscris o victorie in partid prin usa in nas pe care i-a trantit-o lui Adrian Nastase.

Numai ca, desi a scapat poate de inamicul numarul 1, Geoana nu mai are multe zile in fruntea PSD, mai ales dupa intalnirea cu liderii de organizatii de la mijlocul saptaminii trecute. Tensiunile dintre reprezentantii partidului au ajuns la cote fara precedent, cu mult peste cele din 1992, cand FSN s-a scindat.

Mircea Geoana a fortat debarcarea lui Adrian Nastase din functiile de partid si de stat in noaptea de marti spre miercuri. Potrivit unor surse, filialele au fost convinse printr-un mic santaj& daca nu votati pentru demiterea lui, conducerea PSD demisioneaza in bloc.

Mircea Geoana, si nu numai, a dorit sa scape de Adrian Nastase si a scapat, chiar daca aproape jumatate din liderii filialelor care au participat la sedinta anti-Nastase nu erau convinsi ca acesta trebuie sa dispara din prim-planul partidului.

La aproape un an de la "puciul" din aprilie, cand a fost invins de Mircea Geoana, Ion Iliescu a revenit din nou, ca un fel de judecator suprem in PSD, cel care ii iarta sau nu pe cei vinovati de diverse matraplazlacuri.

De mentionat este faptul ca si Marian Vanghelie a devenit parca un luptator impotriva mafiotilor din PSD, astfel incat Iliescu sa aiba un ajutor contra celor bogati si necinstiti. Primarul de la 5 a inceput sa vorbeasca despre grupuri mafiote...desi mai nou este invitat din nou pe la DNA.

Adrian Nastase a calificat sedinta PSD in care a fost mazilit ca fiind "un episod care se adauga unei telenovele din ultima perioada". "Iau lucrurile ca atare si merg mai departe asa cum spun cei care sunt obisnuiti cu olimpiadele", a declarat Nastase, la finalul reuniunii extraordinare a Comitetului executiv al PSD.

Nastase a precizat ca nu a dorit sa se opuna "evaluarii" colegilor sai, in conditiile in care, din cauza unei "presiuni mediatice extraordinare" si a scandalurilor din ultima perioada, o eventuala lipsa de activitate a PSD ar fi putut fi conexata cu eventuale probleme de imagine ale sale.

"In acest fel, se face o diferentiere foarte clara intre cele doua dimensiuni si vom vedea, in final, daca acesta era medicamentul potrivit pentru ceea ce era in acest moment criza sau maladia de care suferea partidul", a afirmat Nastase.

Personal, Adrian Nastase ramane la parerea ca a fost vorba despre o varianta "care a cautat un tap ispasitor pentru probleme mai complicate ale partidului". Pentru Adrian Nastase, problemele PSD sunt acumulate de multa vreme.

"Vom vedea daca dupa aceasta decizie, incepand de maine, problemele PSD s-au rezolvat si partidul va incepe sa creasca in sondaje.

Sunt cu sufletul impacat ca m-am pus la dispozitia colegilor mei desi, fara indoiala, eu am fost ales de congres si, ca atare, decizia de revocare ar fi trebuit sa vina doar la nivelul congresului", a conchis Nastase, al carui regret este acela ca nu a mai baut si el din cand in cand cate o cafea la Mariott.

In schimb, Mircea Geoana, care pare ca si-a pierdut veleitatile de diplomat de vreme ce i-a facut pe colegii sai care au indraznit sa sustina ca Nastase trebuie sa ramana sef la Camera Deputatilor "golani", si-a exprimat regretul ca, in aproximativ doua luni si jumatate, PSD a cazut in sondaje de la 32 la suta spre 20 la suta.

"Pierzi deci cateva sute de mii de votanti pesedisti, intr-o perioada partidul parea ca se relanseaza.

Este o problema serioasa si in mod cert ca exista o legatura intre problemele de imagine pe care Adrian Nastase le-a avut si inca le are si scaderea in sondaje a partidului nostru", a sustinut Mircea Geoana.

Liderul PSD a apreciat ca nu ar fi trebuit sa se ajunga la situatia in care lui Adrian Nastase sa i se recomande sa-si dea demisia& "Sugestia pe care i-am facut-o lui Adrian Nastase ar fi trebuit sa fie suficienta pentru el si sa inteleaga ca are o obligatie fata de partid.

Cred ca in orice tara europeana, democratica, normala, un lider politic, mai ales la experienta si talia lui Adrian Nastase ar fi luat probabil singur o astfel de decizie".

Mircea Geoana are mari probleme cu deputatii PSD, lucru care se vede din ce in ce mai clar.

Social-democratii si-au exprimat pe fata sentimentele fata de presedintele lor intr-o sedinta de aproape patru ore, in care Geoana a fost facut terci de proprii colegi, nemultumiti ca au luptata un an cu puterea sa pastreze postul de sef la Camera Deputatilor pentru PSD, iar conducerea partidului a oferit practic pe tava puterii aceasta functie. De fapt, Mircea Geoana este suspectat de colegii sai ca face constient jocurile puterii.

"Este o virtute sa fii golan. Nu stiu daca Mircea Geoana poate fi presedintele golanilor", a spus Eugen Bejinariu, in replica la apelativul pe care Geoana l-a lipit de fruntea deputatilor care au semnat pro-Nastase.

Presedintele PSD a recunoscut in cadrul intilnirii ca apelativul de golan a fost spus la nervi, dar nu a ezitat sa ii faca pe colegii deputati in alte feluri, respectiv mediocri si slabi.

Geoana i-a criticat pe acestia pentru faptul ca motiunile si proiectele de legi redactate de ei sint proaste si ca "prezenta la lucrari e canci".

Deputatii PSD i-au reprosat lui Mircea Geoana faptul ca nu se consulta cu parlamentarii partidului. "Noi nu sintem functionari pe la Parlament.

Suntem deputatii partidului", a declarat unul dintre social-democratii prezenti la sedinta, nemultumit de faptul ca deputatii PSD au luptat cu puterea aproape un an sa pastreze functia de presedinte al Camerei pentru PSD, iar acum, prin demisia lui Nastase, prectic, partidul a pus aceasta functie in bratele Aliantei.

Mai mult, unii dintre deputati au cerut in continuare organizarea unui congres extraordinar, lansind si propunerea ca actuala conducere sa re retraga in bloc si sa se organizeze alte alegeri. "I-am spus domnului Mircea Geoana ca noi il sprijinim in continuare daca opereaza puroiul din partid.

Sa scape de sforarii si aranjatorii din jurul sau, cei care l-au ajutat sa duca partidul in jos", a declarat, ulterior sedintei Victor Ponta. Intrebat care sint sforarii despre care vorbeste. Ponta a precizat ca ii va nominaliza la viitorul Congres al PSD.

Dan Ioan Popescu a declarat, la rindul sau, in fata colegilor, ca regreta ca s-a autosuspendat din fuctia de presedinte al Organizatiei PSD Bucuresti.

Enervat de criticile si tonul ridicat al deputatilor PSD, Geoana a amenintat chiar la un moment dat ca paraseste sedinta, mai ales ca i s-a reprosat faptul ca este "marioneta grupului de la Mariott".

Era de fapt un repros la adresa lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, pe care deputatii ii percep drept papusarii lui Geoana.

Indiferent de ce se intampla cu Geoana sau Nastase, un lucru este clar& Iliescu a revenit la carma PSD.

Chiar daca nu este oficial presedintele partidului, cei mai multi social-democrati incep sa il perceapa pe Ion Iliescu drept singurul capabil sa salveze PSD de la pieire, astfel incat stai si te intrebi daca nu cumva acesta a fost si este rostul scandalului care macina acest partid de aproape un an.

In schema trebuie amintit faptul ca Ion Iliescu s-a recuplat recent cu Petre Roman pentru formarea unui pol de stanga, pol de care Geoana nici nu vrea sa auda. Oare nu ar putea sa duca acest lucru la un moment dat la scindarea PSD?

Mai mult, desi pe spinarea lui Mircea Geoana trec fiori reci cand aude de polul Iliescu-Roman, recent, Ion Iliescu a devenit presedintele Consiliului de onoare al PSD.

Oare asa spera Geoana ca o sa isi salveze pielea? Actualul sef al PSD incepuse sa fie criticat tot mai dur de Iliescu, care practic incerca o revenire in partid pe usa din dos.

PSD are si va avea probleme in continuare pina cand va reusi, daca o va face vreodata, sa scape de toti "sforarii", cum ii numea Ponta pe colegii sai combinagii. In prezent, pot fi gandite cateva variante pentru viitorul PSD.

In primul rand, trebuie luata in calcul varianta organizarii unui congres extraordinar care sa fie castigat de Iliescu si oamenii sai, urmat, desigur, de anumite plecari din partid.

Este posibila, de asemenea, o scindare fortata de acelasi Ion Iliescu care doreste sa se implice mai mult in proiectul de relansare al stingii si care stie ca PSD nu poate sa mai reprezinte electoratul de stanga din Romania.