Contractele de manageriat ale inspectorilor ISJ Mures expira pe 29 aprilie. Ministerul Educatiei a elaborat o noua metodologie de concurs pentru inspectori. Generalul Ganta poate schimba intreaga echipa si numi clienti politici, cu delegatie.

Concursul pentru inspectori nu se va desfasura curand, mai intai Ganta si apoi adjunctii trebuind sa treaca de un concurs. ISJ a fost criticat de liberalul Nicolaescu, acesta reclamand racolarea politica a directorilor de scoli si anuntand ca va cere MEdC destituirea lui Ganta.

Atmosfera din sanul echipei Inspectoratului Scolar Judetean este din nou tensionata. Acum inspectorii de specialitate se intreaba care le va fi soarta, in contextul in care contractele de manageriat ale acestora expira pe 29 aprilie.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a elaborat o noua metodologie de concurs pentru posturile de inspector scolar de specialitate din cadrul inspectoratelor scolare. Pentru ISJ Mures concursurile sunt amanate, MEdC trebuind sa rezolve mai intai numirea prin concurs a inspectorului scolar general si apoi a celor adjuncti.

Totusi, pe 31 martie, inspectorul scolar general Suzana Ganta poate schimba intreaga echipa a ISJ si numi alti inspectori, cu delegatie.

Conditii oficiale

La concursul pentru posturile de inspectori va putea candida personalul didactic care indeplineste, cumulativ, urmatoarele conditii: absolvirea unei institutii de invatamant superior de lunga durata, cu diploma de licenta, titularizarea in invatamantul preuniversitar, cel putin gradul didactic II si o vechime la catedra in specialitate de cel putin opt ani, calificativ anual "foarte bine" in ultimii trei ani, sau cel putin patru ani pana la implinirea varstei standard de pensionare. Dosarul de inscriere va trebui sa cuprinda de asemenea declaratia pe propria raspundere a candidatului ca nu a desfasurat activitati de politie politica.

Concursul pentru ocuparea posturilor de inspector de specialitate si inspector scolar, va cuprinde printre probe evaluarea curriculum-ului vitae, aprecierea recomandarii Consiliului de Administratie, inspectia speciala la clasa, proba practica (asistenta la o ora, analiza lectiei) si interviul prin care se vor testa cunostintele de legislatie scolara si management educational ale candidatilor.

Conditii neoficiale

In cadrul concursului candidatul va trebui sa prezinte si o "proiectie manageriala pe directiile prioritare de dezvoltare ale disciplinei", punctajul total maxim fiind de 150 puncte, iar punctajul minim de promovare a concursului este de 111 puncte.

Numirea inspectorilor scolari de specialitate declarati reusiti la concurs, se face de catre inspectorul scolar general, cu avizul MEdC.

In realitate "proiectia manageriala" nu poate fi implementata fara gir politic, asadar liderii politici locali ai partidelor aflate la guvernare vor trage sfori pentru ca in scaunele de inspectori sa ajunga protejatii lor.

Ganta recunoaste ca nu e multumita total de echipa ISJ, insa neaga existenta vreunei statistici intocmite pe criteriul apartenentei la o formatiune politica sau alta. "Sunt relativ multumita de echipa de inspectori, insa este loc si de mai bine.

Nu pot spune pe cine voi schimba dupa 29 aprilie, nu doresc sa ma pronunt la aceasta ora, inca mai este timp pentru evaluarea lor", ne-a declarat Suzana Ganta.

Ministrul Sanatatii, si purtatorul de cuvant al coalitiei, liberalul Eugen Nicolaescu, a acuzat vineri la Targu Mures ca inspectorul general Suzana Ganta racoleaza directori de scoli pentru PD.

Referitor la acuzatiile lui Nicolaescu, inspectorul scolar general al judetului Mures, a declarat ca sunt nefondate si rauvoitoare.