PNG Cluj a devenit scena unui scandal politico-financiar in urma retragerii lui Stefan Gergely din functia de presedinte al filialei judetene. Partidul lui Gigi Becali a fost constituit la Cluj in decurs de doua luni, inainte de alegerile din 2004.

Desi propaganda pentru atragerea membrilor a fost facuta de "stelistii" lui Becali din fonduri proprii, iar partidul recent constituit a castigat 15 consilieri locali si un viceprimar la nivelul judetului, laurii au fost culesi de Stefan Gergely.

Desi campania electorala de la Cluj a PNG a fost sustinuta din banii unor membri fideli, ulterior, Becali a finantat filiala judeteana.

Insa, fondurile au fost folosite in interes propriu de liderul PNG Cluj, Stefan Gergely, drept dovada procesul prin care presedintele partidului, Gigi Becali ii solicita prin instanta returanarea sumei de 100.000 euro.

Potrivit surselor noastre, Gergely a folosit acesti bani pentru a-si cumpara un autoturism si pentru a-si completa suma necesara achizitionarii unei case la Cluj-Napoca.

Stefan Gergely a fost numit presedintele organizatiei PNG Cluj in toamna anului 2004. Apropiat al lui Oleg Patrascu-reprezentantul PNG pe zona de vest a Romaniei, Gergely a ajuns in cercurile presedintelui de partid Gigi Becali.

Desi propaganda pentru atragerea membrilor a fost facuta de "stelistii" lui Becali din fonduri proprii, iar partidul recent constituit a castigat 15 consilieri locali si 1 viceprimar la nivelul judetului, laurii au fost culesi de Stefan Gergely. Mai mult, Gergely i-a eliminat din functii pe toti membri fondatori ai organizatiei clujene.

Fondurile trimise de Becali pentru PNG Cluj au fost deturnate, Gergely si-a completat averea personala cu un autoturism nou de marca straina, iar partidul a ramas fara sedii in Turda si Campia Turzii din cauza datoriilor la chirie. Becali a aflat si l-a dat in judecata pe Gergely pentru a recupera cei 100.000 de euro trimisi la PNG Cluj.

Filiala judeteana a PNG a fost infiintata in decurs de cateva luni, chiar inainte de alegerile din 2004. Constituirea filialelor Cluj-Napoca si Turda a fost facuta in martie 2004. Bazele partidului au fost puse de cativa membri, in mare parte stelisti din Turda, fideli lui Becali.

In luna iunie, organizatia PNG Turda numara 350 de membri cu legitimatie de partid, presedinte fiind Romica Roman. Intre timp, Roman a fost inlaturat de la conducerea partidului, iar aceasta situatie se datoreaza, conform propriilor sale afirmatii, lui Gergely. "Tot ce am facut pentru PNG a fost pe banii mei.

Nici ai lui Becali, nici ai altcuiva. Am cheltulit 20 de milioane de lei pentru fluturasi si afise", sustine Roman. In campania pentru alegerile locale, presedintele filialei Turda, Romica Roman l-a propus pe Stefan Gergely drept candidat pentru functia de primar al orasului. Insa, voturile adunate de Gergely au fost nesemnificative.

Potrivit surselor noastre, acesta a reusit sa obtina un singur vot in zona in care locuia la Turda, spre deosebire de Roman, care a convins peste 800 de cetateni ai orasului sa-l aleaga pe Gergely. La scurt timp dupa alegeri, Gergely a fost numit presedinte al organizatiei judetene, in locul tanarului Dorel Barz.

Surse din partid sustin ca banii au fost motivul schimbarii lui Dorel Barz. Mai mult, Barz a fost prins cu o factura telefonica de 20 de milioane de lei la sediul PNG care a fost incarcata prin apelurile facute spre clubul Dinamo.

Contactat telefonic de redactorii BZA, Barz sustine ca a fost ales presedinte in februarie 2004 in urma unei sedinte la Cluj, unde au participat si reprezentanti din Bucuresti. "Demiterea mea, din toamna lui 2004 a fost facuta verbal de apropiatii lui Becali- Patrascu si Gergely.

Noi ne-am descurcat pe banii nostri, fara nici un leu de la Bucuresti, desi se trimiteau bani, insa nu se stie la cine", sustine Barz. Potrivit declaratiilor ex-presedintelui Barz, fondurile trimise de Becali ajungeau la diverse persoane fizice.

Incercarea lui Barz de a fonda un fun club Dinamo la Cluj a venit ca o razbunare pentru incercarile sale esuate de a fonda un club similar al echipei Steaua. Barz sustine ca motivul infiintarii unui astfel de club era colectarea de fonduri pentru PNG.

Dorel Barz considera ca plecarea sa din fruntea PNG Cluj a coincis cu demisia celor 15 consilieri din partid si cu decaderea organizatiei recent infiintate. Barz a confirmat faptul ca exista un proces la Cluj intre Beclai si Gergely.

Decizia de demisie a lui Barz a venit prin Oleg Patrascu-reprezentantul PNG pe zona de vest a tarii, mana dreapta a lui Gigi Becali. Odata instalat in sediul de la Cluj, Gergely l-a retras pe Roman din functia de presedinte PNG Turda, iar in locul acestuia a fost numit Vlad Oarga, care a demisionat inca de anul trecut.

Instalarea lui Gergely in fruntea PNG Cluj a coincis cu deblocarea fondurilor de la Becali. Au fost inchiriate sedii la Cluj-Napoca, Turda si Campia Turzii, insa in decurs de cateva luni, din cauza restantelor PNG-istii au fost evacuati. De exemplu, la Turda, sediul situat in centrul orasului a fost inchiriat de la parohia ortodoxa.

Insa, potrivit surselor noastre contractul de inchiriere a fost reziliat in februarie 2005 intrucat PNG nu a platit restanta de 4 milioane de lei, reprezentand chiria pe doua luni.

Mai mult, reprezentantul PNG pe zona de vest a tarii, Oleg Patrascu ar fi promis ca va compensa cele 4 milioane de lei prin mobilier, insa acest lucru inca nu s-a intamplat, spun reprezentantii parohiei. In timp ce partidul pierdea tot mai multi membri (care au migrat mai ales spre PD), Gergely a prins radacini, din punct de vedere financiar.

Potrivit unor surse din interiorul PNG, Gergely a fost agent de asigurari la Turda, iar sotia sa era director la Banca Transilvania din localitate. Insa, dupa ce a devenit presedinte al filialei judetene s-a mutat la Cluj si a divortat. Totodata, Gergely a fost vazut la volanul unui autoturism nou-nout de marca straina.

Becali a aflat de manevrele lui Gergely si l-a retras din functie. In prezent, Ionut Tene este "prim vicepresedinte delegat de la Bucuresti".

Tene, care este implicat si in organizatia Noua Dreapta, a declarat ca deocamdata filiala judeteana Cluj este in reorganizare, iar in decurs de o luna sau doua se vor face alegeri pentru functiile de conducere la nivel local. Stefan Gergely nu a putut fi contactat intrucat avea telefonul mobil inchis.

Pe de alta parte, surse din PNG ne-au informat ca Gergely a plecat din tara. Nici presedintele partidului, Gigi Becali nu a putut fi contactat la nici unul din cele doua numere de mobil, acestea fiind nealocate.

Ionut Tene ne-a instiintat ca Becali si-a schimbat recent numerele de telefon insa nu ne-a furnizat noile date de contact, sub pretextul ca nu le are.