Au crezut ca e sfarsitul lumii sau cel putin razboi si ii multumesc lui Dumnezeu acum ca au scapat teferi. In localitatea Alamor, in mai putin de 10 minute, vantul puternic a smuls tiglele de pe acoperisurile a 100 de gospodarii, a daramat garduri si a scos pomii din radacina.

Acum, locuitorii din Alamor traiesc o adevarata drama, si incearca fiecare sa isi acopere locuintele de tema unei alte ploi. Un nor puternic la joasa inaltime a maturat seara trecuta tot ce a prins in cale: copaci, garduri si acoperisuri ale gospodariilor.

Doua autoturisme au fost grav avariate si doua anexe gospodaresti au fost pur si simplu spulberate de pe loc.

Oamenii cred ca e un semn trimis de la Dumnezeu pentru rautatile si pacatele lor. „Am crezut ca este sfarsitul lumii si ca nu mai apuc ziua de azi. Am stat cu frica in pat, nu am inchis toata noaptea un ochi, iar cand s-a facut ziua m-am ingrozit de ce am vazut ce e in jurul meu" a spus unul din localnici.

Acum doua seri, vantul a suflat cu peste 100 km/h iar apoi a urmat cateva minute de grindina. Mai multe cabluri de inalta tensiune au fost culcate la pamant, iar localnicii au stat in bezna mai bine de o ora pana cand pana de curent a fost remediata. Autoritatile locale incearca acum sa stabileasca valoarea pagubelor.

Cativa localnici au inceput cu forte proprii sa isi acopere casele si gospodariile de teama unei noi ploi.

„Un sfert de ora a fost dezastru"

Localnicii au ramas ingroziti de rafalele puternice de vant, care au distrus gardurile, au zburat tigla de pe acoperisuri si au spart geamurile verandelor. „Vijelia a inceput pe la ora 17,30. Eram prin curte, dadeam de mancare la vite. Un sfert de ora a fost dezastru. Un vant puternic de nu puteai sta afara.

Cand s-a terminat, am vazut ca sura sta sa cada. Din cauza vijeliei, sura a plecat de pe fundatie. Nu numai la noi situatia este grava. Toata lumea din sat are pagube.

Aseara dupa ce s-a terminat furtuna au venit autoritatile de la primaria Loamnes si de la politie, dar s-a intunecat si nu s-a mai putut face nimic", a povestit Jenica Adam, din satul Alamor. Majoritatea gospodariilor din sat au ramas fara acoperisuri. „Situatia este grava, pentru multe familii.

Din cauza vantului turbat, au zburat tiglele de pe acoperis. Noua ni s-au deschis portile, au lovit fantana si au rupt-o", a spus Ana Fratila. Dupa furtuna, oamenii au ramas pe intuneric pana dupa miezul-noptii.

Daca unii localnici au fost doar partial afectati, casele vechi nu au avut nici o sansa in fata furtunii. „Poarta noastra de la gradina a fost smulsa, casa si sura au ramas fara tigle. Dar asta nu e nimic pe langa ce s-a intamplat cu casa unei vecine.

Safta Fratila are 92 de ani, traia intr-o casa veche, de care s-a ales praful dupa vijelie", a spus Anita Talpos.

Primaria Loamnes va despagubi oamenii

Oficialitatile locale au constatat ieri pagubele provocate de furtuna. „Am constituit trei comisii, pentru a acoperi situatia tuturor gospodariilor. Vom intocmi un raport si in functie de suma la care se ridica pagubele, vom incerca sa despagubim o parte dintre localnici", a asigurat Nicolae Rusu, viceprimarul comunei Loamnes. Conducerea primariei nu a fost singura care a constatat pagubele.

„Comitetul Local pentru Situatii de Urgenta, impreuna cu specialisti ai Inspectoratului Judetean in Constructii, ai Sistemului de Gospodarire a Apelor si Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Sibiu vor evalua pagubele produse de furtuna pe intreaga zona a comunei Loamnes", a precizat Dorin Teodorescu, purtatorul de cuvant al Prefectului Judetului Sibiu.

Prapad in Medias

Furtuna a necajit miercuri seara si oamenii din municipiul Medias. Un acoperis partial distrus, o masina avariata, tigle cazute pe strada, oameni speriati. Cam asa a aratat miercuri seara un bloc de pe strada Blajului din cartierul Vitrometan.

Rafalele de vant au smuls acoperisul din azbociment al blocului, creand panica printre locatarii care nu au stiut initial ce se intampla. In momentul in care si-au dat seama ca vantul a distrus acoperisul, au urcat pe bloc pentru a vedea ce e de facut.

Pentru ca nu se putea lucra pe intuneric, oamenii au tras energie electrica de la un apartament aflat la etajul patru. „Eram in scara blocului, si ma pregateam sa ies afara, cand am auzit cum a bubuit acoperisul. O parte din acesta s-a rupt. Cand am inchis geamul la sufragerie s-a deschis in dormitor, era un curent de nedescris.

Pe urma am urcat pe bloc sa reparam ce putem, ca altfel ne ploua in case", a explicat unul dintre locatarii blocului din cartierul Vitrometan. Furtuna a creat probleme in toate zonele municipiului Medias. In cartierele cu blocuri vantul a smuls tigle de pe acoperis si mai multe masini au fost avariate.

Nici zonele cu case nu au ramas neafectate. Vantul foarte puternic a dat de furca si mediesenilor din cartierul Automecanica.

Paltinisul inchis pe jumatate

Vijelia a rupt mai multi brazi si pe drumul ce urca spre Paltinis. Un brad s-a rupt in doua exact in mijlocul drumului, facand aproape imposibila trecerea automobilelor mici si cu siguranta imposibila a celor de mare tonaj.

Paltinisul a fost inundat de gunoaie din cauza vantului, toate tomberoanele au fost rasturnate, iar statiunea arata dupa furtuna ca o groapa de gunoi. Tot din cauza vantului extrem de puternic, doi copaci au cazut si au rupt firele de curent electric si cele de troleu pe Calea Dumbravii din Sibiu.

Echipele de interventie au venit la o jumatate de ora de la incident si au reparat stricaciunile produse de natura.