Maghiarii din Bihor, alaturi de cei din intreaga Transilvanie, sunt folositi ca masa de manevra in campania electorala din Ungaria

Candidatul FIDESZ la postul de vicepremier al Ungariei a declarat recent ca formatiunea pe care o reprezinta va acorda cetatenie si drept de vot tuturor maghiarilor din afara tarii si ca, astfel, va guverna 20 de ani

Istvan Mikola a „uitat" de un acord semnat inclusiv de sefii sai, prin care s-a stabilit ca problema maghiarilor de pretutindeni nu va fi folosita in campania electorala din Ungaria, si este „taxat" de parlamentarii UDMR de Bihor

Declaratie „electorala"

Tema nationala, respectiv cea a „maghiarilor de pretutindeni", a devenit unul dintre cele mai puternice argumente electorale ale partidului politic FIDESZ, fost liberal, care a trecut la ideologia populara si care incearca acum sa rastoarne Guvernul maghiar condus de socialistul Ferenc Gyurcsany.

Candidatul FIDESZ pentru postul de vicepremier al Ungariei, Istvan Mikola, a declarat recent ca daca partidul din care face parte va castiga alegerile, va ramane la putere nu doar patru ani, ci 20 de ani, pentru ca va acorda dubla cetatenie tuturor maghiarilor din Bazinul Carpatic, iar acestia vor vota pentru formatiunea liberal-populara.

Primul care a luat atitudine impotriva acestor declaratii a fost senatorul clujean Peter Eckstein-Kovacs (UDMR).

El a spus ca pentru maghiarii din Transilvania este jignitor sa fie perceputi drept o anexa a unei formatiuni politice maghiare si a adaugat ca este cetatean roman si isi exprima simpatiile politice in viata publica din tara noastra, pentru ca isi plateste impozitele aici.

De asemenea, in opinia senatorului clujean, aceste declaratii arata doar unele dintre problemele cu care se vor confrunta maghiarii din Romania daca vor primi dubla cetatenie cu tot cu drept de vot.

„Nu respecta cuvantul dat…!"

„Domnul Istvan Mikola pare sa nu stie ce au semnat sefii sai. Anul trecut, parlamentarii maghiari din Bazinul Carpatic au semnat un acord prin care reprezentantii tuturor formatiunilor politice din Ungaria s-au angajat sa nu foloseasca problema maghiarilor de pretutindeni in campania electorala.

Eu sunt un reprezentant al crestin-democratiei si pentru mine respectarea cuvantului dat este sfanta. Mai mult decat atat, parlamentarii de Bihor nu sustin acordarea dublei cetatenii si a dreptului de vot maghiarilor din afara Ungariei, deoarece acest lucru este conditionat de stabilirea acestora in Ungaria.

Noi nu putem fi de acord cu plecarea maghiarilor din Romania. Una peste alta, cred ca declaratia lui Mikola provine din entuziasmul de a vorbi in fata unei sali pline, in cadrul campaniei electorale", a declarat deputatul UDMR de Bihor Lakatos Petru.

Si colegul lui Lakatos de „Camera", Soki Bela, este de aproximativ aceeasi parere. „Ma mir de declaratia domnului Mikola si cred ca este o simpla afirmatie de campanie electorala, fara fundament.

Am fost si eu prezent la intalnirea din Parlamentul Budapestei in care liderii partidelor politice din Ungaria au promis ca nu se vor folosi de problema maghiarilor de pretutindeni in campania electorala.

Si nici nu mi se pare normal ca partidele din Ungaria sa se foloseasca de maghiarii din afara tarii pentru a obtine mai multe voturi", a declarat deputatul.

„Nimeni nu are dreptul sa declare ceva in numele maghiarilor din afara granitei Ungariei. Noi avem problemele noastre si chiar daca vom avea drept de vot in Unfgaria va fi secretul nostru daca chiar vom vota si cu cine o vom face.

Ca sa nu mai vorbim de faptul ca exista un acord prin care partidele politice din Ungaria nu au dreptul sa se foloseasca de problema maghiarilor de pretutindeni in campania electorala. Eu sustin declaratia senatorului Eckstein-Kovacs si a colegilor mei parlamentari de Bihor", ne-a declarat si Pete Stefan, senator UDMR de Bihor.

Marko, criticat din interiorul UDMR

Parlamentarul Eckstein-Kovacs, care este si liderul Cercului Liberal din UDMR, a criticat si evenimentele petrecute cu ocazia serbarii zilei de 15 martie, cand maghiarii de pretutindeni au aniversat inceputul Revolutiei de la 1848.

Potrivit celor aparute in presa, el a afirmat ca mediul politic concurential in care Uniunea Civica a Maghiarilor se manifesta din ce in ce mai puternic a determinat radicalizarea discursului liderilor partidului condus de Marko Bela, care este vicepremier in Guvernul Romaniei.

Totodata, Peter Eckstein-Kovacs a criticat discursul sefului sau de partid, care afirmase, la Targu Secuiesc, ca toti cei care mananca painea secuilor trebuie sa cunoasca limba maghiara.

Senatorul a declarat ca in Transilvania nu se poate vorbi de paine semi-ungureasca sau de paine semi-romaneasca, ci doar „de paine alba sau de paine neagra, eventual cu seminte".

Pe de alta parte, parlamentarul a remarcat faptul ca discursul Uniunii Civice a Maghiarilor si-a pierdut din radicalism, dupa interventia presedintelui Romaniei, Traian Basescu.

Eckstein-Kovacs a afirmat ca atitudinea sefului statului ar fi legitimat UCM si ar fi fost neprietenoasa fata de UDMR, in contextul in care in cadrul vizitei pe care Traian Basescu a facut-o, in data de 16 martie, la Odorheiul Secuiesc, acesta s-a intalnit doar cu primarul UCM, Jeno Szasz, in loc sa il invite si pe senatorul UDMR Attila Verestoy.