Autoritatile britanice au inceput o ancheta in cazul a cinci companii farmaceutice si a noua angajati din sectorul de profil, suspectati ca ar fi colaborat pentru fixarea preturilor unor produse din domeniu. Acestea sunt Ranbaxy, Kent Pharmaceuticals, Norton Healthcare, Goldshield si Generics.

Opt dintre persoanele anchetate au lucrat sau lucreaza pentru companiile mentionate, iar a noua persoana este un fost angajat al Regent-GM Laboratories, grup aflat in lichidare, a anuntat Reuters.

"Acuzatiile privind fixarea incorecta a preturilor s-ar putea sa aiba un impact semnificativ asupra mediului de afaceri din Marea Britanie", au mentionat autoritatile britanice.

Serviciul Britanic de Investigare a Fraudelor suspecteaza companiile ca ar fi colaborat, intre anii 1996 si 2000, la stabilirea preturilor si a cantitatilor livrate pentru antibioticele care au in compozitie penicilina, precum si pentru medicamentele Warfarin si Marevan. Serviciul Britanic va acuza oficial grupurile mentionate in urmatoarele trei zile, audierile urmand sa aiba loc la 27 aprilie.

Divizia din Marea Britanie a RLL a aratat ca este dispusa sa coopereze cu autoritatile. "Nu avem nici un fel de detalii. Nu am fost citati sau notificati. Asa ca pana nu vom avea mai multe informatii ne va fi greu sa comentam", a mentionat conducerea Ranbaxy, pe pagina web a companiei.

Goldshield a negat acuzatiile aduse companiei si celor doi angajati: "Noi am cooperat de la inceput cu autoritatile si, desi suntem dezamagiti de evolutia situatiei, vom fi pregatiti sa facem fata provocarilor".

Departamentul Britanic al Sanatatii a precizat, marti, ca a ajuns la o intelegere cu Norton Healthcare, una dintre firmele anchetate pentru asocierea sub forma unui cartel anticoncurential. In urma discutiilor, Norton a acceptat sa plateasca o amenda de 24 de milioane de dolari. Autoritatile britanice asteapta acelasi comportament si din partea celorlalte patru firme investigate.

La 29 martie, Ranbaxy a anuntat ca va cumpara 96,7% din capitalul social al Terapia.

Tranzactia va deveni efectiva dupa ce va fi aprobata de Consiliul Concurentei din Romania. "Unirea fortelor comerciale ale celor doua companii va crea o pozitie de lider pe piata si va oferi o platforma de lansare de noi produse.

Investitiile programate de Terapia in cercetare si dezvoltarea de noi facilitati de productie vor transforma Ranbaxy intr-un important jucator regional", a declarat directorul Terapia, Stephen Stead. Terapia va deveni, astfel, cea mai mare fabrica de medicamente generice din tara noastra.

Potrivit oficialilor RLL, Romania reprezinta tara cu cea mai mare crestere a pietei farmaceutice din Centrul si Estul Europei, respectiv de 34% fata de numai 24% in regiune, si cu a doua populatie din zona. Medicamentele Terapia ajung in 450 de spitale, respectiv in 4000 de farmacii.

RLL este o companie internationala cu sediul in India, care produce si comercializeaza produse si ingrediente farmaceutice active.

Principalele sectoare in care activeaza sunt medicamentele si suplimentele nutritive pentru animale, produsele chimice, respectiv divizia de diagnostic si analize. Ranbaxy isi comercializeaza produsele in 125 de tari.