Inceputul lui 2006 a fost dominat pe plan local de megalicitatia pentru terenul de la Univers T. Dupa cum bine stiti, licitatia a fost adjudecata de Iulius Group, societate patronata de Iulian Dascalu. Tunarul Dascalu a tras primele salve de tun inca de la inceputul licitatiei.

Acum insa, lupta a devenit un adevarat razboi, Dascalu aducand pe linia frontului artileria grea, adica serviciile secrete. Potrivit unor surse din interiorul Iulius Group, Dascalu si-a indreptat tevile de tun spre primarul Emil Boc si spre omul de afaceri clujean Arpad Paszkany.

Miza o reprezinta autorizatia de construire si procesul intentat Consiliului Judetean de catre Paszkany, iar obuzele sunt reprezentate de angajati ai lui Dascalu, fosti lucratori de Securitate si SRI, precum si doi ziaristi clujeni, inregimentati in diferite servicii de informatii.

In prezent, la mall-ul de la Cluj, Dascalu intampina doua mari probleme. In primul rand, la Tribunalul Mures se afla pe rol un proces intentat de South East Euromentor (societate la care Arpad Paszkany este actionar semnificativ) impotriva Consiliului Judetean Cluj.

Procesul a fost intentat dupa ce comisia de licitatie a Consiliului Judetean a acordat dreptul de concesiune a unei suprafete de teren din cartierul clujean Gheorgheni firmei iesene Iulius Group, in detrimentul SE Euromentor.

In cazul in care Paszkany va castiga acest proces, stramutat de la Cluj la Mures, pentru a se elimina orice fel de presiuni din partea sferei politice, proiectul mall-ului lui Dascalu ar putea ramane, definitiv, doar sub forma de macheta.

In acelasi timp, pentru demararea lucrarilor la mall-ul din Gheorgheni, Iulius Group are nevoie de o autorizatie de construire, eliberata de Primaria Cluj. Cum pe rolul instantelor de judecata se afla procesul amintit, primarul Boc nu poate sa elibereze un asemenea act.

Tunurile pe Boc

In aceste conditii, Dascalu a trecut la artileria grea. O artilerie cu ochi albastri si miros de Securitate. Pe de-o parte avem doi ziaristi clujeni, Cosmin Puris - "Adevarul de Cluj" si Mihai Soica - "Evenimentul Zilei".

Sarcina celor doi, dictata de Dascalu, este ca in zilele urmatoare sa demareze o campanie de denigrare a omului de afaceri Paszkany si a primarului Boc.

Ar fi de amintit ca despre Soica s-a scris in "Academia Catavencu" ca ar lucra pentru "serviciul condus de Virgil Ardelean", iar Puris este suspectat ca ar avea legaturi cu alte servicii de informatii.

Cei doi au fost "rugati" de Dascalu (a se citi: unu la mana - daca e ordin de la superiori, cu placere, doi la mana - statul de plata trebuie justificat!) sa mearga cu jalba in protap si la alte ziare pentru a starni o adevarata campanie de presa.

In cazul in care Paszkany ar fi denigrat in presa locala, s-ar face presiuni asupra procesului intentat de acesta impotriva CJ si ar exista sansa ca sentinta finala sa fie una favorabila lui Dascalu. Daca acest lucru nu se va intampla, Dascalu are un plan de rezerva.

Focul sustinut asupra lui Boc ar pune presiune pe edil, care ar putea ceda si ar emite autorizatia de construire inainte de finalizarea procesului. Iar in acest caz, Dascalu ar incepe constructia mall-ului de la Univers T.

Dupa terminarea procesului, chiar daca ar primi o sentinta nefavorabila, Dascalu ar fluiera linistit, intrucat constructia ar fi demarata si ar fi extrem de putin probabila o decizie de demolare a mall-ului aflat in stadiu incipient.

Securistii lui Dascalu

Este foarte interesant faptul ca toate proiectele lui Dascalu reusesc sa se contureze chiar daca de cele mai multe ori au un concurent mai puternic. GAZETA a reusit sa desluseasca secretul reusitelor in afaceri ale lui Iulian Dascalu.

Potrivit surselor noastre, afacerea Iulius Group este controlata de cateva persoane influente, care au facut parte din serviciile secrete. Astfel, Puris si Soica au indrumatori cu experienta.

Unul dintre "sfatuitorii" lui Dascalu este un fost securist, Gheorghe Atudoroaie, care a fost arestat la Timisoara pentru implicare in represiunile din decembrie 1989. Atudoroaie a fost sef de promotie la Scoala Militara de Ofiteri Activi ai Ministerului de Interne, promotia 1978, Arma Securitate.

A fost repartizat in Botosani si, fiind destept si cu "pile" - sotia sa era nepoata generalului de securitate Plesnita - a promovat rapid pana la gradul de maior si apoi a fost numit ca loctiitor la Securitatea Timis.

La Timisoara s-a aflat in aceeasi perioada cu maiorul Radu Dinu si il avea ca sef pe colonelul Simu. Atudoroaie raspundea de partea economica a Securitatii, mai precis de aspecte privind Legea 23 - apararea secretului de stat, HC 18 si 19, Decretul 678 (securitatea punctelor de frontiera si a frontierei).

In Timisoara, statul roman i-a oferit o locuinta de serviciu ultracentrala. La Revolutie, a fost "saltat" de Armata, la fel ca ceilalti securisti cu functii de conducere. A fost dus in arest, la garnizoana Timisoara, iar apoi a fost dus la "popa 7", adica la puscarie.

Acolo, a fost cel care media si calma, adica dintre toti cei incarcerati el era cel mai calm si ii imbarbata pe toti. In 27 decembrie 1989 a fost eliberat, intrucat in acea perioada tulbure era nevoie de un "sef".

Cum Radu Dinu si ceilalti fusesera implicati mult mai mult in reprimarea demonstratiilor, a fost preferat Atudoroaie. El a fost cel care a reorganizat "celula Securitatii" timisorene, fiind "omul de legatura" dintre Armata, FSN si fostii securisti scosi din puscarie.

In 10 ianurie 1990 a fost arestat din nou, iar in 16 ianuarie 1990 a fost trecut in rezerva, pentru a fi apoi reactivat dupa evenimentele din martie 1990 de la Targu Mures si infiintarea SRI. A fost apoi arestat, judecat si condamnat pentru represaliile din decembrie 1989.

Dupa doi ani de puscarie a fost reactivat de Virgil Magureanu si numit sef la Centrul Operational Moldova. In aceasta perioada s-a cunoscut cu Iulian Dascalu. Apoi a fost si sef al Unitatii de Protectie a Cadrelor din SRI - la nivel national.

In 1996, centrele operationale au fost desfiintate si Atudoroaie a fost numit sef Directie Interna, Directia interna a SRI, cunoscuta sub denumirea conspirativa de Diviziunea E, loc unde si-au gasit salas o multime de fosti CI-isi si fosti securisti.

Apoi a revenit in Banat, fiind sef al granitei de Vest in cadrul Centrului zonal de lupta antiiredentista si supervizor informativ al traficului cu motorina pe relatia cu Iugoslavia, calitate in care devine un apropiat al lui Nicolae Vacaroiu si Ioan Talpes.

Totodata, stabileste relatii informationale cu oameni potenti din Banat. In urma scandalului mediatic provocat de revolutionarii timisoreni, Atudoroaie este trecut in rezerva in 1997, odata cu indepartarea de catre regimul Constantinescu a directorului SRI, Virgil Magureanu.

Apoi, dupa revenirea la putere a tandemului Iliescu-Talpes in ianuarie 2001, consilierul pe servicii secrete Atudoroaie este din nou in carti, fiind avansat la gradul de general in anul 2004.

Atudoroaie detine in prezent functia de director zonal Transilvania-Banat al Iulius Group si va fi mai mult ca sigur raspunzator de bunul mers al afacerii "Iulius Mall Cluj-Napoca".

Securistul cheie

Un alt personaj interesant de pe statele de plata ale lui Dascalu este "dom’ colonel Feraru". Acesta a fost seful pazei de la Iulius Mall Iasi, iar acum e directorul tehnic al complexului.

Ovidiu Feraru a fost maior de SRI si este un pion important in Iulius Group atat din punct de vedere al relatiilor "informationale", cat si din punct de vedere al relatiilor… familiale.

Astfel, in anul 2002, firma multimiliardarului Dascalu s-a inscris la o licitatie organizata de Administratia Financiara Iasi, adjudecandu-si un imobil cu un teren aferent de 3.413 mp.

Interesant este ca Iulius Group a fost acceptata la licitatie, in pofida faptului ca la acea data inregistra obligatii de plata restante la bugetul de stat, motiv pentru care ar fi trebuit - conform legii - sa fie exclusa din capul locului.

Ulterior "Iulius Group" a incheiat un contract de schimb cu Cooperativa Tehnica Confectii SOCOM Iasi, cedand o parte din imobilul adjudecat, contra unor hale evaluate la 17 miliarde lei vechi (peste 500.000 dolari). In acea perioada, Iulius Group avea datorii ce depaseau 50 miliarde lei catre bugetul de stat.

In aprilie 2003, Administratia Finantelor Publice (AFP) declanseaza o procedura de executare silita, aplicand sechestru taman pe halele care facusera obiectul schimbului dintre Dascalu si SOCOM.

Curios: au fost preferate niste dughene supraevaluate de la periferia Iasiului, in timp ce Iulius Group avea in proprietate imobile si in centrul capitalei Moldovei, ca sa nu mai vorbim de conturile firmei de la trezorerie. Administratia a decis sa valorifice halele pe calea vanzarii la licitatie publica.

Astfel, s-a intocmit o evaluare care a supraapreciat pretul halelor la aproape 60 miliarde lei! Logic, pretul urias nu a atras amatori. AFP a decis astfel sa treaca imobilul in proprietatea publica a statului, in ideea de a stinge totusi o parte din datoriile de peste 50 miliarde lei ale Iulius Group.

S-a avut in vedere un referat intocmit de Mirela Feraru, director general in Directia de Munca si Solidaritate Sociala.

Aceasta invoca faptul ca Directia de Munca Iasi are nevoie de acel imobil pentru a organiza o arhiva. Valoarea de trecere a halelor in proprietatea statului a fost fixata la 40 miliarde lei!

O suma incredibil de mare, fata de preturile practicate pe piata, specialistii sustinand ca imobilul nu valora nici macar 20 miliarde lei.

Enigma acestei afaceri - prin care Iulius Group si-a stins datorii uriase catre stat (50 miliarde lei) prin pierderea unui imobil obtinut cu o investitie initiala de aproximativ 5,3 miliarde lei - poate fi dezlegata de identitatea Mirelei Feraru, cea care a intocmit referatul-carlig.

Aceasta Feraru este sotia lui "dom’ colonel Feraru".

Faptul ca jongleria cu privire la acest imobil a fost facuta doar in interesul afaceristului Iulian Dascalu este demonstrata si de situatia ulterioara a halelor, pe care Directia de Munca Iasi nu le-a folosit in scopul pretins prin referat.

Vedeta Dascalu

La numai 35 de ani, omul de afaceri Iulian Dascalu a devenit un personaj controversat atat in Iasi, unde isi desfasoara multe dintre afaceri, cat si in alte orase din Romania. Dascalu se afla pe locul 29 in "Capital Top 300, cei mai bogati romani", cu o avere care a cunoscut o crestere semnificativa.

Daca in 2004 avea in jur de 25 milioane de dolari, in 2005 averea sa a ajuns la 120 milioane de dolari.

Faptul ca Dascalu a primit de la Primaria ieseana, condusa de primarul PSD Gheorghe Nichita, 12 hectare pe "ochi frumosi" confirma faptul ca acesta ar fi protejatul unui important grup PSD din Moldova.

De asemenea, Dascalu se pare ca este in relatii foarte bune si cu liberalii, daca tinem cont de faptul ca presedintele Consiliului Judetean Cluj (CJC), Marius Nicoara, este un liberal de marca si de faptul ca, fara acordul acestuia, in CJC, nu misca nici raul, nici ramul.

Licitatie pentru Dascalu

Consiliul Judetean a scos la licitatie un teren aflat in perimetrul Parcului Est, cartier Gheorgheni, langa Univers T. Documentatia a fost achizitionata de 10 firme, dar oferte au depus doar doua dintre acestea. Asa cum GAZETA anticipa, unul dintre ofertanti a fost SC Iulius Group SRL, din Iasi. GAZETA v-a prezentat dedesubturile licitatiei desfasurate pentru achizitionarea terenului aflat in perimetrul Parcului Est. Pe intreaga derulare a licitatiei am prezentat doar faptele, fiind singura publicatie care a intrat in posesia caietului de sarcini si a vorbit in cunostinta de cauza.

Potrivit surselor GAZETEI, jocurile pentru aceasta licitatie au fost facute de la bun inceput in favoarea celor de la Iulius Group, lucru confirmat si de specialisti. Astfel, din documentatia aferenta caietului de sarcini lipsea fisa tehnica a amplasamentului.

Insa "ofertantului i se recomanda sa viziteze si sa examineze amplasamentul si imprejurimile acestuia si sa obtina pentru el insusi, pe proprie raspundere, toate informatiile necesare pentru elaborarea ofertei si incheierea contractului. Costul acestei vizite va fi suportat de ofertant.

"Este incredibil ca o documentatie sa nu aiba un desen al zonei. Un dosar de acest gen trebuie neaparat sa aiba schita detaliata a terenului in cauza. Pe mine, ca investitor, cu ce ma ajuta sa stiu delimitarile zonei? Eu trebuie sa stiu unde, pe ce si cum voi construi.

Aaaa… sa-mi aduc eu topograf care sa imi realizeze schita terenului? Asta costa mult. Cine imi deconteaza? Trec in oferta? Sau sa ma duc sa vizitez terenul si apoi, asa, dupa ochi, sa realizez planul unui complex mall de 50 de milioane euro?! Sa fim seriosi. Acea schita trebuie sa existe undeva.

Ea este absolut necesara pentru investitor. Probabil ca ea exista undeva. In acest caz, cine o are poate decide cine va investi.

Fie va cere pe documentatie un pret enorm in cazul unora si un pret rezonabil in cazul altora, fie o pastreaza pentru un anume investitor, ceilalti neavand nici o sansa", a declarat pentru GAZETA inginerul-sef al unei companii multinationale care a realizat deja in Romania o serie de complexe comerciale si cultural - sportive.

Potrivit surselor GAZETEI, arhitectul-sef al Clujului, Radu Spanu - director Serviciul Urbanism din cadrul Consiliului Judetean Cluj - era persoana care s-a aflat in posesia schitei detaliate a terenului, iar acest document a fost predat concernului Iulius Group.

O simpla ipoteza, care, insa, coincidenta, s-a adeverit, Iulius Group adjudecandu-si licitatia.

Comisia care s-a ocupat de aceasta licitatie a fost alcatuita din 11 membri, iar dupa ce a analizat cele doua oferte, firma Iulius Group a iesit invingatoare, cu toate ca oferta celor de la South East era mult mai complexa.

Desi reprezentantul firmei SC South East Euromentor SRL a solicitat ca ofertele sa se faca publice, comisia a refuzat acest lucru. Mai mult de atat, unul dintre membrii comisiei s-a aratat indignat de cererea celor de la South East, in opinia sa cererea fiind similara cu o acuzatie de frauda.

Reprezentantii firmei South East au considerat ca au fost nedreptatiti in ceea ce priveste castigarea acestei licitatii si au dat in judecata Consiliul Judetean.