Faptul ca cea mai mare unitate medicala din vestul tarii, Spitalului Clinic nr.1 Judetean din Timisoara, se zbate intr-o criza financiara fara precedent, nu este tocmai o noutate. Anul 2006 a fost inceput de institutie cu o suma de aproape 160 de miliarde lei vechi datorii, cea mai mare parte fiind pentru medicamente, 120 de miliarde.

In cele trei luni din acest an, conducerea a tinut cumva situatia sub control, dar s-a intrat din nou in datorii pentru plata salariilor, adica alti 30 de miliarde lei.

Cu un buget lunar de 40 de miliarde lei, cei peste 2.350 de angajati si rezidenti nu primesc insa, al 13-lea salariu, alte sporuri salariale, nu se pot plati utilitatile, nici materialele sanitare, fara a mai fi vorba despre achitarea datoriilor din anii trecuti. Numai plata utilitatilor scoate din "sacul" gol al institutiei un milion de euro anual.

Bani mai putini pentru o clinica regionala

Directorul spitalului, Mihai Ionac, a afirmat ca in absenta semnarii contractului de furnizare de servicii medicale pe acest an intre institutie si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Timis, pune clinica in imposibilitatea de a asigura asistenta medicala. Probleme apar si din cauza tratamentelor pe care medicii din judet trebuie sa le faca pacientilor din alte zone.

Lunar, de la spitalele din Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Mehedinti sunt trimisi la spitalul timisorean 400-500 de pacienti, pentru care este cheltuita o suma de 4-5 miliarde lei. Asta, in conditiile in care unitatea medicala primeste un procent mai mic decat alte spitale mici si foarte mici din tara la fiecare caz rezolvat.

"CJAS a propus suma de 1.297 RON/pacient dupa negocierile cu Ministerul Sanatatii. La spitalul din Valcani, din Hunedoara, suma este mai mare cu 15 la suta fata de anul trecut, iar la Timisoara a crescut doar cu 6 la suta", a spus Ionac. El se intalneste, astazi, cu conducerea CNAS pentru a negocia aceste sume.

Directorul Spitalului Clinic Judetean a adaugat ca pacientii care vin de la unitatile sanitare din judetele vecine sunt trimisi la Timisoara pentru ca acolo se stie ca nu au cum sa ii trateze, iar din orasul de pe Bega nu pot fi trimisi mai departe si trebuie rezolvate cumva cazurile.

Totusi, daca pacientul se interneaza o zi, spitalul primeste banii ca si pentru un caz rezolvat, din moment ce a fost externat si trimis in Timisoara, la tratament.

Mihai Ionac a dat exemplu chiar cazul celor doi mineri de la Anina, care au fost tratati la Timisoara. "Din cei trei ortaci, unul a fost tratat la Anina pentru arsuri, cu 20 de milioane lei, iar ceilalti doi la noi, cu 3 miliarde lei. Nu am vazut nici un ban. Am facut cereri peste cereri, dar sistemul nu functioneaza", a adaugat directorul.

Pierderi de 120 de miliarde lei anual

Doctorul Ionac pune vina nu doar pe sistemul sanitar prost, ci si pe managementul prost, prin depasirea excesiva a cheltuielilor cu medicamentele, aplicarea defectuoasa a sistemului de plata a cazului rezolvat, inexistenta unor protocoale care sa impuna ce nevoi au pacientii, nefiind luate in seama nici regulile internationale. "Totul a functionat dupa domnia bunului plac", a spus acesta.

Directorul spitalului din orasul de pe Bega spera ca discutiile cu oficialii de la Bucuresti vor scoate institutia din impas si a afirmat ca, daca nu se va accepta cresterea cuantumului pentru fiecare caz rezolvat de la 1.297 RON/pacient la 1.575 RON/pacient, nu va semna contractul-cadru pe anul 2006. "Fiecare pacient care iese pe poarta spitalului aduce pierderi. Nu putem functiona asa", sustine Ionac.

Un calcul simplu arata ca mentinerea primei sume ar insemna o pierdere de aproape 120 de miliarde lei anual, in conditiile in care Spitalul Clinic Judetean trateaza circa 40.000 de pacienti si la fiecare caz se pierd aproape 2.800.000 lei vechi.

Contractul colectiv de munca stipuleaza ca se vor acorda sporuri salariale in limita bugetului. Cu toate acestea, acordarea celui de-al 13-lea salariu pentru angajatii institutiei ar duce unitatea spitaliceasca in imposibilitatea de a mai achita orice fel de plati, in afara salariului, timp de doua luni.