Mai multi arhitecti sibieni au initiat un manifest de protest impotriva construirii unui mall in perimetrul istoric al municipiului-resedinta de judet.

Proiectul, sustinut de arhitectul-sef si administratia locala, presupune construirea unui complex de tip mall pe o suprafata de aproximativ 21.000 de metri patrati, langa Teatrul National "Radu Stanca" (de fapt in extinderea acestuia), pe spatiul verde din fata magazinului "Dumbrava".

"Istoria interventiilor legate de un presupus centru civic nou a inceput in anii 1970-1980. Primele constructii au fost Casa de Cultura a Sindicatelor (1973), Hotelul Continental (1976), magazinul "Dumbrava" (1979) si casa de moda.

"Compozitia" centrului nou a fost continuata in acelasi spirit prin construirea, in 1997, a unui imobil P+7 al BCR si deschiderea unui santier pentru extinderea Primariei, abandonat si preluat in 2004 pentru functiunea de hotel, fara avizul Ministerului Culturii" se arata in protest.

Planurile si discutiile pentru schimbarea zonei s-au desfasurat pe durata mai multor ani. In 2003, Ordinul Arhitectilor din Sibiu, Primaria municipiului si Teatrul "Radu Stanca" au organizat chiar un concurs pentru schita unei noi imagini arhitectonice a teatrului.

Ulterior, dezbaterile au continuat si s-a ajuns, la sfarsitul anului 2005, la prezentarea publica a unui PUZ cuprinzand proiectul de realizare a unui mall in extinderea cladirii teatrului.

"Majoritatea arhitectilor si persoanelor prezente la dezbatere au fost impotriva acestui proiect.

Este regretabil ca a fost sustinut de reprezentantii institutiei teatrale, argumentand ca nici un alt investitor nu a fost dispus sa investeasca intr-o institutie de cultura; sub umbrela "Sibiu Ð capitala culturala 2007" se atenteaza tocmai la continuitatea si specificul unor traditii culturale care dau marca europeana orasului nostru", se mai arata in document.

De asemenea, manifestul mai atrage atentia ca infiintarea unui centru comercial de asemenea dimensiuni ar putea distruge, cum s-a intamplat in alte tari, reteaua comerciala din centrul istoric. Documentul mai atrage atentia ca proiectul de constructie al mall-ului este probabil foarte avansat, iar Planul Urbanistic Zonal a fost intocmit doar pentru a asigura un "asa-zis" suport legal. Protestul a fost lansat si pe Internet.