Un avocat timisorean a fost agresat in timpul unei executari silite, dupa ce a reclamat ca licitatia la care ar fi trebuit sa ia parte in calitate de reprezentant al debitorului a fost ilegala. Scandalul declansat are in prim-plan un caz de camatarie, unul dintre "actori" fiind patronul unei case de schimb valutar din orasul de pe Bega.

Avocatul Carmen Obarsanu acuza ca, desi au fost solicitate sa intervina in conflict, echipele de politisti si jandarmi au asistat pasive la incident. Mai mult, dupa insistente, la fata locului si-a facut aparitia si un politist de la Serviciul Economic al IPJ, care, insa, "doar a deschis usa, a privit si apoi, fara un cuvant, a plecat pur si simplu".

"In 1995, Constantin Neacsu, proprietarul casei de schimb valutar "Narcos", i-a imprumutat clientei mele suma de 5.000 de marci germane, ocazie cu care, in garantie, a fost incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul femeii", a spus avocatul Carmen Obarsanu. Un an mai tarziu, imprumutul a fost restituit, astfel ca s-a solicitat restiturea locuintei puse drept gaj.

"In 12 noiembrie 1996, Neacsu a incheiat cu un alt membru al familiei un nou contract de imprumut, de mana, conform caruia clienta mea ar fi imprumutat suma de 13.000 de marci pentru care a garantat cu acelasi apartament. De fapt, la acea data, apartamentul apartinea, conform actelor, lui Neacsu si nu femeii", mai sustine avocata.

Doua zile mai tarziu, proprietarul casei de schimb valutar "Narcos" i-a vandut familiei respective inapoi apartamentul, instituind in CF (cartea funciara) interdictie de instrainare. Pretul a fost stabilit la 12 milioane de lei, echivalentul la acea vreme a 13.000 DM. "De fapt, cele 13.000 de marci reprezentau dobanda imprumutului", a adaugat Carmen Obarsanu.

Ulterior, Neacsu a dat-o in judecata pe proprietara si a obtinut o hotarare favorabila, urmand sa fie "despagubit" cu 13.000 de marci germane. Dupa o serie intreaga de litigii, s-a constatat, prin hotarare judecatoreasca, ca debitul nu exista, iar ca urmare au fost desfiintate toate formele de executare silita din dosar.

"Clienta mea a castigat procesul, dar cu toate acestea, in 2004, a fost deschis un dosar executional (nr. 65/2004) privind suma de 13.000 DM, plus alte 40 de milioane de lei cheltuieli judiciare", a mai explicat avocata.

Licitatie cu violente civile si cazone

Dupa alt sir de peripetii si contestari, in 12 aprilie 2006 a avut loc executarea silita. Debitoarea si-a trimis fiica sa achite executorului suma de 40 de milioane lei, plus cheluieli, insa, din nou surpriza.

Desi femeia s-a prezentat la biroul executorului cu cinci minute inainte de ora fixata pentru inceperea licitatiei (ora 11.00), ea a fost anuntata ca executarea a fost deja pusa in aplicare. Cateva minute mai tarziu, a aparut si avocata Carmen Obarsanu.

"Intrucat executarea s-a realizat inainte de ora fixata, am cerut explicatii. Am vazut ca executorul tocmai completa procesul-verbal de licitatie, inscriind pe act ora reala, adica 10.14. Intre timp au fost chemati jandarmii si politia. Procesul-verbal a fost completat in intregime si multiplicat, cu mentiunea ca debitoarea lipseste.

La insistente, am primit procesul-verbal pentru a insera obiectiuni, ocazie cu care am scris ca licitatia s-a tinut cu aproape o ora mai devreme decat ora fixata. Realizand gafa, in fata organelor de ordine mi-a fost smuls procesul-verbal, fiind modificat astfel incat licitatia sa apara ca s-a tinut la ora legal stabilita.

Desi am solicitat ajutorul fortelor de ordine, in loc sa intervina, jandarmii m-au bruscat, iar cei doi politisti prezenti au ridicat din umeri", a adaugat avocata.

"In timpul incidentelor am luat la un moment dat dosarul de pe masa, in ideea de a continua procedura de completare a actelor privind licitatia. Am bagat dosarul sub brat si m-am retras catre usa, dar avocatul creditorului mi-a smuls cu violenta actele, moment in care mi-a rupt si haina", mai sustine Carmen Obarsanu. Ea a completat ca, imediat dupa incident, a solicitat anularea licitatiei.

Caz ajuns in atentia CEDO

Revoltat de acuzatiile ce i-au fost aduse de avocata Obarsanu, Constantin Neacsu, a declarat ca, in acest caz, el este partea pagubita si, intrucat nu i s-a facut dreptate de catre instantele din tara, s-a adresat CEDO. "Ma judec cu acea femeie, careia i-am facut cel mai mare bine din viata ei, de 11 ani.

Au incercat pe toate caile sa tergiverseze procesele pentru a ajunge cu datoria in prescriere. Nu au reusit. Vreau sa va spun ca avocata Carmen Obarsanu, pe vremea cand era judecator la Judecatoria Timisoara, a fost primul magistrat care a solutionat acest caz. In favoarea debitoarei, evident. Acum, in postura de avocat, incearca sa-si duca misiunea pana la capat", a afirmat Neacsu.

Apartamentul cu patru camere, situat la etajul II, in cartierul Steaua, a fost vandut pentru aproape 40.000 de euro.