Justitia a decis. Justificat sau nu, a demontat pas cu pas dovezile Curtii de Conturi vizavi de modul fraudulos cum au fost directionati banii publici spre echipa locala de fotbal FC Bihor. Pierderile financiare deconspirate de institutia de control a statului in urma raportului din 2004 au fost ingropate in arhivele Judecatoriei.

Adevarata putere in trecut, Curtea de Conturi nu mai sperie hotii statului in nici un fel. Seamana din ce in ce mai mult cu un mosneag lipsit de vlaga care, sleit de puteri, isi sprijina neputinta in batul batranetii.

Iar mai mult decat mosneagul, sufera cetateanul de rand care, in calitate de contribuabil la buget de stat, vede cum banii lui sunt gestionati in cel mai prost mod cu putinta.

Directionati nu in amenajarea Spitalului Judetean aflat in avansata stare de degradare, nu in plombarea drumurilor jenant de cavernoase pentru un oras european cum se pretinde Oradea a fi, ci spre FC Bihor, o echipa ale carei performante sunt cel putin controversate.

In conditiile in care de ani de zile, echipa de fotbal a orasului se face de ras pe "maidanele" diviziei secunde. O adevarata masina de tocat bani publici, echipa "ros-albastra" este mai mult decat un moft al alesilor locali. E un izvor nesecat de venituri ilicite pentru functionarii cu putere de decizie.

Care invart sume fabuloase prin acest cuibusor de "nebunii financiare", numit FC Bihor.

Poveste "fumata" demult si de multi, subiectul referitor la efectuarea cheltuielilor de capital reprezentand achizitia de catre Consiliul Local a pachetului de actiuni detinut de SC Liberty Oradea in anul 2003 a fost tratat de Tribunalul Bihor in defavoarea Curtii de Conturi, si implicit a contribuabilului.

In vara lui 2003, Consiliul Local a cumparat pachetul detinut in capital social de la actionarii Marius Ladislau Vizer – 27,70%, Kajtor Sandor Csaba – 16,35% si SC Austrian Invest SRL – 22,05%.

"Stabilirea pretului de achizitie a pachetului de actiuni de catre comisia de negociere s-a stabilit in mod eronat", spune Gheorghe Tara, directorul Curtii de Conturi Bihor.

"Comisia de negociere nu a luat in calcul la determinarea pretului de cumparare valoarea pierderii contabile calculata proportional cu numarul de actiuni detinute de fiecare actionar.

Pe de alta parte, elementele in baza carora s-a determinat pretul de achizitie trebuiau sa fie cele rezultate din valoarea activului net contabil, evidentiat in situatiile financiare intocmite la data de 30 iunie 2003, calculate proportional cu cota de participare la capitalul social al vanzatorului, si anume de 18,6 miliarde de lei.

Fata de care s-a achitat suma de 26,7 miliarde de lei, diferenta de peste 8 miliarde de lei reprezentand plata nelegala din bugetul local. Prin aceasta achizitie s-au incalcat, asadar, prevederile legii privind finantele publice locale", sustine Tara.

Cu alte cuvinte, actionarii vanzatori au plecat si cu banii investiti si cu ceva miliarde in plus, iar Primaria a ramas cu "gaura". De care a uitat, mai nou, si Justitia, care, prin judecatoarea Viorica Sidic, a respins sesizarea introdusa de Curtea de Conturi a Romaniei, prin intermediul filialei din teritoriu.

"Expertul judiciar a abordat evaluarea si printr-o a doua metoda de evaluare posibila in situatia data", motiveaza Viorica Sidic.

"Desi intre valoarea stabilita de evaluator prin metoda activului net corectat si cea stabilita prin metodologia Goodwick, a rezultat o diferenta nefavorabila de 6 miliarde de lei, a stabilit ca valoarea maxima care putea fi oferita de actionarul Consiliul Local al municipiului Oradea pentru achizitia actiunilor, reprezentand 66,10% este de 995.000 de dolari SUA (echivalentul in lei fiind de 32,8 miliarde lei), superioara pretului negociat si achitat, de 800.000 de dolari SUA (echivalentul in lei fiind de 26,7 miliarde lei).

In considerarea celor mai sus expuse, se apreciaza ca nu se poate retine ca prin pretul negociat si achitat pentru pachetul de 66,10% reprezentand 50.270 de actiuni, achizitionate la suma totala de 26,7 miliarde lei, persoana juridica reprezentand municipiul Oradea a suferit un prejudiciu.

Se constata, astfel, ca actiunile SC Fotbal Club Liberty sunt titluri liber tranzactionabile, in baza acordului de vointa al partilor, ca ele pot fi vandute prin negociere directa in baza principiului cerere-oferta.

Desi nici un text legal nu impunea acest lucru, actionarul Consiliul Local al municipiului Oradea, pentru a-si fundamenta decizia de preluare sau nu a pachetelor de actiuni oferite spre vanzare si baza de pornire in negocierea pretului lor, a apelat la evaluatorul SC Quantum Leap SA Bucuresti", sustine judecatoarea, in motivarea aceleiasi sentinte.

Numai ca in motivare, Viorica Sidic nu ia in considerare, in acceptia inspectorilor Curtii de Conturi Bihor, si nu motiveaza faptul ca in stabilirea pretului de cumparare a actiunilor nu s-a tinut seama de pierderile financiare pe care le reclama controlorul financiar.

Expertul tehnic autorizat a determinat valoarea actiunilor SC Fotbal Club Liberty ca fiind de 49, 6 miliarde de lei, stabilind in acelasi timp ca valoarea maxima ce putea fi oferita de catre Consiliul Local pentru pachetul de actiuni cumparate este de 32,8 miliarde lei, suma ce reprezinta 66,10% din valoarea acestor actiuni.

In aceasta situatie, cum Consiliul Local Oradea a platit sub aceasta suma pentru pachetul majoritar de actiuni de la Fotbal Club Liberty , institutia iese mai mult decat onorabil. Pierderile financiare suferite in perioada in care clubul era sub capital privat nu mai conteaza…

"Justitia a facut dreptate", este convins si primarul Petru Filip. "Au fost doua comisii de evaluare, din care una este recunoscuta ca fiind cea mai buna din tara. Ambele au considerat ca pretul negociat de Consiliul Local a fost sub valoarea actiunilor date spre vanzare.

S-au facut multe speculatii pe marginea acestui subiect, dar totul este perfect legal", mai spune primarul Oradiei.

De partea Primariei sunt si cei de la club. "Raportul comisiilor de evaluare este graitor", este de parere si Adrian Sabau, director economic la FC Bihor. "In conditiile in care Primaria a platit sub suma la care a fost evaluat pachetul de actiuni, nu vad de ce este invinuita", mai spune Sabau.

"In raport, expertul a stabilit un profit brut, desi in exprimare foloseste notiunea de profit brut.

Calculul profitului s-a facut fara a se lua in considerare cota de impozit a profitului, iar rata profiturilor viitoare stabilita de expert, astfel determinata, a fost adaugata integral la valoarea activului net contabil al societatii, fara a se efectua partajul intre vanzator si cumparator asa cum spune legea", sunt obiectiunile Curtii de Conturi vizavi de pretul calculat de comisiile de evaluare. "Respectam decizia justitiei, dar nu suntem de acord cu ea. In acest sens, Curtea de Conturi a Romaniei se pregateste sa faca recurs la decizia Tribunalului Bihor", spune Tara.

Un alt subterfugiu legislativ prin care municipalitatea a bagat bani, si inca mai baga, in echipa de fotbal este sponsorizarea "mascata". Prin intermediul regiilor autonome din oras.

Regia Pietelor Agrement si Salubritate, Regia Apa-Canal, Regia de Transport Local Oradea, toate subventionate de la bugetul de stat, pompeaza bani cu nemiluita in echipa "ros-albastra". Practic, regiile isi fac reclama pe banul public, fara a avea nevoie.

Cum, potrivit legislatiei in vigoare, sponsorizarea din banii contribuabililor este interzisa, consilierii locali au "driblat" din nou legea si au pus-o de o reclama. Sa vada si microbistul de pe stadion cine-l duce cu tramvaiul sau cine-l alimenteaza cu apa.

Ca, altfel, n-ar sti… Smecheria nu a fost gustata de Curtea de Conturi, care a inteles un nou prejudiciu adus bugetului de stat.

"Din verificarea modului de angajare, ordonantare, lichidare si plata a cheltuielilor de capital pentru participarea cu aport in numerar a Consiliului Local al municipiului Oradea la majorarea capitalului social al SC Liberty, s-au constatat prejudicii bugetului local.

In perioada iulie-septembrie 2003, primaria a efectuat plati in suma de 6,5 miliarde de lei, fara a avea la baza documentele justificative prevazute de lege pentru majorarea capitalului social si in conditiile incalcarii prevederilor legale", spune directorul Curtii de Conturi.

Felul prin care se acorda acesti bani fotbalului este imoral si cel mult la limita legii. "Persoanele fizice sau juridice din Romania nu pot efectua activitati de sponsorizare din surse obtinute de la buget", spune legea sponsorizarii. "Totul se rezuma la ceea ce se intelege prin majorare de capital.

Intr-adevar, consilierii locali au gasit o metoda prin care banii ajungeau la angajatii clubului prin fundatie, sub forma de donatie si nu de sponsorizare. Cum din banii publici sunt interzise sponsorizarile, s-a convenit ca majorarea de capital sa imbrace forma de alocatie, subventie, transfer", spune directorul economic al clubului.

"Virarea sumei de 6,5 miliarde de lei sub forma aportului la majorarea capitalului social al SC Fotbal Club Liberty Oradea SA, s-a realizat in conditiile incalcarii prevederilor legale", este concluzia controlorilor financiari ai Curtii de Conturi. Greu de crezut insa ca-i va si baga cineva in seama…

Ca Primaria, cand da, nu se joaca, ci da cu adevarat, o dovedeste si acordarea in administrarea Clubului Sportiv FC Bihor a spatiului situat pe strada Iosif Vulcan. Chiar si cu pretul incalcarii legii.

"Consiliile locale si consiliile judetene pot da in folosinta gratuita, pe termen limitat, bunuri mobile si imobile proprietate publica sau privata locala ori judeteana, dupa caz, persoanelor juridice fara scop lucrativ, care desfasoara activitate de binefacere sau de utilitate publica ori serviciilor publice", este articolul de lege privind legea administratiei publice locale.

Numai ca in Hotararea Consiliului Local Oradea din 30 martie 2006 nu se respecta ca termenul de administrare sa fie limitat, pe o anumita perioada de timp, si implicit nu se limiteaza nici dreptul pentru ca clubul sa poata sa inchirieze spatiul de pe strada Iosif Vulcan. Nu este singurul articol de lege incalcat.

"Sumele incasate din inchirierea sau din concesionarea bunurilor proprietate publica se fac, dupa caz, venit la bugetul de stat sau la bugetele locale" sau "in cazul in care contractul de inchiriere se incheie de catre titularul dreptului de administrare, acesta are dreptul sa incaseze chirie 20-50%, stabilita dupa caz, a Consiliului Local prin care s-a aprobat inchirierea", sunt prevederi legislative privind proprietatea publica si regimul juridic care au fost incalcate.

In hotararea Consiliului Local Oradea nu se precizeaza faptul ca sumele rezultate din inchirierea spatiului de pe strada Iosif Vulcan sa fie venit la bugetul local si nu se precizeaza nici cota pe care clubul ar putea sa o pastreze.

Silvia Suciu este consilier local si a scos la iveala cateva dintre "matrapazlacurile" colegilor ei. "Au mintit", spune Suciu. "In hotararea Consiliului Local este scris ca a fost adoptata cu 16 voturi pentru, 7 voturi abtineri, 0 voturi impotriva. Precizez faptul ca nu este corect scris pe hotarare, deoarece eu am votat impotriva.

Si nu am fost singura care a votat contra", acuza Silvia Suciu. Consiliera asmutita impotriva colegilor reclama si incalcarea legii privind numarul de consilieri necesari pentru a se vota ceva.

"Consider ca nu este corect ca pe materialele de sedinta de Consiliu Local sa fim pusi sa credem ca hotararea se ia cu 14 voturi si de fapt trebuia cu 18 voturi pentru", mai spune Suciu.

In demersul ei impotriva acestei hotarari, consiliera este sprijinita si de prefectul Ilie Bolojan. "In primul rand, hotararea a fost adoptata cu nerespectarea majoritatii prevazute de lege", sustine prefectul de Bihor.

"Asa cum rezulta din cuprinsul hotararii si din adresa de comunicare a acesteia, adoptarea s-a facut cu votul pentru a numai 16 consilieri, 7 consilieri abtinandu-se, in conditiile in care, pentru adoptarea sa legala, se impunea votul favorabil a 18 consilieri.

In al doilea rand, hotararea nu cuprinde referiri la regimul juridic al imobilului, nici nu sunt anexate acte de proprietate cu privire la acesta, prin care imobilul sa poata fi identificat topografic si ca suprafata, si din care sa rezulte ca acesta este proprietate publica sau privata a municipiului Oradea", mai spune Ilie Bolojan.

Cu toate semnalele de alarma trase de mass-media si Curtea de Conturi, consilierii locali nu se dezmint si continua sa pompeze din banii publici fara nici o remuscare. "Pentru anul 2006 au fost alocati 14 miliarde pentru echipa de fotbal", spune primarul Oradiei.

Fara sa puna la socoteala sponsorizarile sub forma de majorare de capital mentionate mai sus. "Toata lumea vorbeste despre fotbal. Indiferent de ce decizie se ia, se gasesc destui contestatari. Daca nu se alocau bani pentru echipa de fotbal, era nemultumita cealalta tabara.

Si cum in Romania fotbalul a devenit fenomen social, am considerat ca fotbalul trebuie sa traiasca in Oradea", mai spune Petru Filip.

"Banii sunt dati pe obiectiv", spune si Emilian Sala, directorul economic al Primariei. "Daca toti arunca cu pietre nu am facut nimic. Din punct de vedere legal nu este nici un dubiu. Exista insa o problema morala. Din punct de vedere al performantei sportive, echipa de fotbal lasa in continuare de dorit", recunoaste Sala.

"Vrem sa fim lasati in pace. Suntem pe drumul cel bun si vrem sa creem o echipa competitiva care sa faca cinste orasului", sustine Alexandru Satmareanu, ultimul presedinte al gruparii de pe Cris.