Dupa ce a castigat dreptul de proprietate asupra unui teren in instanta, o familie din Bihor a solicitat stergerea din Cartea funciara a precizarii ca terenul este in litigiu

Suparati nevoie-mare, cei care au pierdut procesul au initiat un nou proces, in care solicita acelasi lucru ca in primul, si au inscris din nou litigiul la cartea Funciara

Chiar daca situatia a mai fost judecata o data, datorita unui „defect" al Justitiei romane acest lucru se poate repeta la nesfarsit, iar cei care au castigat terenul nu il pot valorifica

Terenul si proprietarii…

Bereczki Laszlo, proprietarul a peste 100 de hectare de teren inscrise in cartea funciara a comunei Osorhei, a decedat in data de 15 iunie 1952. In termen de 6 luni de la aceasta data, nici unul dintre cei 6 frati ai sai nu au acceptat succesiunea, intreaga avere revenindu-i sotiei Iuliana. Prin Hotararea Consiliului de Ministri nr. 308/01.02.1953, averea Iulianei Bereczki, mai putin 800 de metri patrati de teren si casa care era construita pe aceasta suprafata, trece in proprietatea statului roman.

Potrivit arborelui genealogic intocmit de de specialisti, Bereczki Elisabeta era singura ruda in viata a familiei Laszlo si Iuliana Bereczki, bunicul acesteia, Gabor, fiind frate cu Laszlo.

In aceste conditii, Elisabeta a initiat un demers pentru a intra in posesia a aproximativ 20 de hectare de teren din averea lui Lazlo, intrate in proprietatea statului roman in urma amintitei Hotarari a Consiliului de Ministri. Si a reusit, partial. Titlul de proprietate nr. 2403/21.11.1995 confirma faptul ca, prin reconstituire in baza Legii 18/1991, Bereczki Elisabeta a devenit proprietara unui prim lot de 5 hectare 3400 de metri din terenul mostenit.

Printr-un contract de vanzare-cumparare, autentificat in data de 30.07.1996, femeia a vandut o parte din acest teren numitilor Szatmari Erno si Marcenica, „pentru pretul total de 10 milioane lei, suma primita in intregime de mine, vanzatoarea, de la cumparatori, care, incepand cu data de azi vor putea intra in stapanirea de drept si de fapt a imobilelor… Subsemnata vanzatoare ii garantez pe cumparatori impotriva oricaror evictiuni totale sau partiale ce s-ar fi ivit asupra imobilelor dintr-o cauza anterioara incheierii prezentului act".

Pentru ca era batrana si bolnava, Elisabeta a lasat, ulterior, prin testament, intreaga avere numitilor Szatmari Erno si Marcenica, iar pe aceasta din urma a si mandatat-o sa o reprezinte in procesele aflate pe rol, prin care isi solicita intreaga mostenire.

„Las ca numitul Szatmari Erno… si numita Szatmari Marcenica… sa mosteneasca in cote egale intreaga mea avere mobila si imobila ce se va afla in patrimoniul meu la data incetarii mele din viata, instituindu-i astfel legatarii mei cu titlu universal.

Mentionez ca am mostenitor rezervatar pe sotul meu Bereczki Ioan, dar fac acest act de liberalitate in speranta ca legatarii mei ma vor ingriji, imi vor asigura cele necesare traiului si ma vor inmormanta cu cinstea cuvenita, potrivit obiceiului…", se spune in testamentul intocmit de un notar public, la solicitarea Elisabetei Bereczki.

Dupa decesul Elisabetei, in data de 21.11.2002, sotul acesteia, Bereczki Ioan a renuntat la succesiune in favoarea sotilor Szatmari, cei care i-au ingrijit si inmormantat sotia.

Cei doi mostenitori, insa, se aflau abia la inceputul luptei pentru a dobandi terenul mostenit.

Proces castigat…

Pentru ca, intre timp, o noua familie se declara mostenitoarea lui Bereczki Laszlo. Keki Ludovic si Piroska sustin ca, dupa moartea acestuia, sotia lui, Iuliana, a intocmit, in data de 01.10.1970, un testament in favoarea lor.

„Las intreaga mea avere mobila si imobila… pe seama numitilor Keki… pe care-i institui legatari universali" (in alta ordine de idei, la data intocmirii respectivului testament, averea Iulianei Bereczki consta in 800 de metri patrati de teren si casa construita pe aceasta suprafata, restul averii fiind deja in proprietatea statului roman).

A urmat un proces, in care sotii Keki au solicitat instantei „anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat de catre Bereczki Elisabeta, ca vanzatoare, si Szatmari Erno si Marcenica, ca si cumparatori", pe motiv ca Elisabeta obtinuse ilegal mostenirea.

Prin sentinta civila nr. 5856, Judecatoria Oradea a respins actiunea familiei Keki, stabilind sotii Szatmari sunt cumparatori de buna credinta, si a impus eliberarea unui titlu de proprietate. Mai mult, instanta a hotarat ca „admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Keki Ludovik".

Decizia Judecatoriei a fost mentinuta de Tribunalul Bihor si de Curtea de Apel Oradea, care, in data de 28.03.2006, a investit decizia ca „definitiva si irevocabila".

Cu picioarele pe lege…

In dispret total fata de lege, la o zi dupa ce instanta a dat o solutie definitiva si irevocabila in favoarea sotilor Szatmari, sotii Keki formuleaza o noua actiune civila.

Ei solicita „constatarea nulitatii absolute partiale a contractului de vanzare-cumparare incheiat de catre Bereczki Elisabeta, ca vanzatoare, si Szatmari Erno si Marcenica, ca si cumparatori; restabilirea situatiei anterioare de carte funciara; obligarea Comisiei Municipale Oradea pentru aplicarea legii 18/1991 si a

Comisiei Judetene Bihor pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor la emiterea titlului de proprietate pe seama noastra." Adica exact aceleasi lucruri pentru care trei instante se pronuntasera in favoarea sotilor Szatmari! Prin sentinta definitiva si irevocabila!

Noua actiune a sotilor Keki este o sicana. Dupa castigarea procesului, sotii Szatmari au solicitat stergerea din Cartea funciara a precizarii ca respectivele terenuri sunt in litigiu. Ca sa le poata vinde.

Ei bine, actiunea sotilor Keki are scopul declarat de a inscrie in CF un nou litigiu, ceea ce face la „dusmanii" lor sa nu poata vinde terenul obtinut in mod legal.

Ei bine, Justitia din Romania permite acest lucru. Chiar daca prima instanta va hotara in favoarea sotilor Szatmari, situatia fiind sub autoritatea lucrului deja judecat, sotii Keki vor depune o noua actiune si vor inscrie un nou litigiu in Cartea funciara.

Si asta mereu si mereu… la nesfarsit! Intrebarea sotilor Szatmari, si a noastra, este „in ce mod poate fi stopata aceasta actiune penibila? Cat timp pierd judecatorii si, implicit, cati bani pierde Statul roman in situatiile in care se judeca de zeci de ori acelasi lucru?"

Noua actiune a sotilor Keki este o sicana. Dupa castigarea procesului, sotii Szatmari au solicitat stergerea din Cartea funciara a precizarii ca respectivele terenuri sunt in litigiu. Ca sa le poata vinde.

Ei bine, actiunea sotilor Keki are scopul declarat de a inscrie in CF un nou litigiu, ceea ce face la „dusmanii" lor sa nu poata vinde terenul obtinut in mod legal.