In urma cu aproximativ cinci ani, inspectorii teritoriali in constructii au somat societatea comerciala Ciucu sa inceteze lucrarile la o cladire, acestia neavand toate actele necesare.

Cu toate ca pentru o vreme societatea respectiva s-a conformat acestor somatii, constructiile au fost reluate anul acesta, in speranta ca poate astfel vor forta mana autoritatilor, care le vor da avizele, de vreme ce cladirea va fi terminata. Pe langa lipsa avizelor, se pare ca proprietarii constructiei se fac vinovati si de evaziune fiscala. In acte destinatia cladirii este de casa particulara.

Totusi, datorita numarului mare de camere, fiecare dotata cu baie proprie, inspectorii au tras concluzia ca aceasta va fi de fapt un hotel. Daca acest lucru este adevarat, atunci proprietarul s-a sustras de la plata unor taxe catre stat, riscand astfel intocmirea unui dosar penal pentru evaziune fiscala.

Odata cu inceperea sezonului estival au inceput si constructiile ilegale de pe plaje sau din apropierea lor. Acesta este si cazul societatii comerciale Ciucu, care a hotarat ca o investitie in statiunea Vama Veche le va aduce un profit semnificativ. Asa ca in perioada 1998-2000 au inceput sa ridice langa plaja din Vama Veche o cladire.

La acea data, Inspectoratul Teritorial in Constructii a avertizat societatea respectiva sa inceteze lucrarile, deoarece cladirea depasea inaltimea prevazuta in planul urbanistic de detaliu, elaborat de primaria comunei Limanu. Acest plan trebuie actualizat o data la maxim cinci ani si contine inaltimea pe care o pot avea cladirile, amplasarea lor, precum si delimitarea zonei costiere.

Deoarece planul nu fusese actualizat, nu se stia exact daca terenul pe care se construia apartinea primariei din Limanu sau Directiei de Ape Dobrogea Litoral. In afara de aceste nereguli, constructia nu avea nici avizele necesare.

Destinatia cladirii - mincinoasa!

Pe moment, societatea comerciala Ciucu s-a conformat dispozitiilor date de Inspectorat si timp de aproape cinci ani, lucrarile au incetat. In urma unui control efectuat saptamana trecuta de inspectorii teritoriali in constructii s-a constatat insa ca se reluasera lucrarile, cu toate ca avizele inca lipseau.

„Constructia respectiva nu avea autorizatia de construire, avizul de mediu si nici celelalte avize necesare unei constructii", a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului Teritorial in Constructii, Nicolae Ciocanel. O alta problema o reprezinta destinatia cladirii.

Aceasta este declarata ca fiind o casa particulara, dar are un numar de aproximativ 36 de camere, fiecare dintre ele dotate cu baie proprie, fapt ce i-a facut pe inspectorii teritoriali de constructii sa presupuna ca adevarata destinatie a acestei cladiri este aceea de hotel. Daca acest lucru este adevarat, atunci proprietarul constructiei se poate face vinovat de evaziune fiscala.

Daca o cladire este declarata casa particulara, atunci ea poate fi construita in regie proprie. Nu acelasi lucru se poate spune si despre o unitate hoteliera, care trebuie construita cu ajutorul unor firme de constructii, ceea ce presupune ca beneficiarul sa plateasca asigurarile de sanatate, asigurari sociale, precum si alte taxe.

Prin nedeclararea ca atare a unei unitati hoteliere, proprietarul nu mai plateste aceste dari catre stat, prin urmare comite infractiunea de evaziune fiscala. Controlul la aceasta constructie se va relua marti, 2 mai, cand se vor dispune si masurile ca aceasta sa intre in legalitate.

„Daca proprietarul va continua sa ignore prevederile legale, atunci va fi amendat, iar daca nici acest lucru nu-l va convinge, atunci i se va intocmi dosar penal", a mai declarat inspectorul sef Nicolae Ciocanel.

Ilegalistul Ciuciu ii face vila-hotel si cumnatului

Gheorghe Ciuciu, afacerist din Arges, care si-a dat seama ca Vama Veche este un extraordinar vad de „facut bani", mai ales in timpul sezonului estival, si-a ridicat cladirea, desi Primaria nu i-a eliberat nici un fel de autorizatie.

Pentru a forta mana autoritatilor locale, acesta a dat in judecata Primaria Limanu, pentru a obtine actele necesare intrarii in legalitate a constructiei, procesul fiind in prezent pe rol la Curtea de Arges, judetul Arges.

Tupeistul agresor a dat primaria in judecata

Intre timp, edilii din Limanu - primarul Urdea, care de altfel declara la jumatatea lunii aprilie ca Ciuciu l-ar fi si agresat in momentul in care, aflat in control la Vama Veche, s-a intalnit cu afaceristul argesean fata in fata - si inginerii de la Urbanism din cadrul Primariei - i-au semnat lui Ciuciu un proces verbal de contraventie in care i se aducea la cunostinta faptul ca imobilul este ilegal construit si i s-a dat un termen de demolare! Se pare ca, daca nu a si facut-o deja, Ciuciu va da in judecata, din nou, primaria, pentru atacarea acestei decizii.

Cum insa vechiul proverb „cainii latra, caravana trece" a functionat perfect, nu numai ca Ciuciu nu si-a daramat colosul situat la intrarea in Vama, ci, mai mult, cu tupeu, a decis ca nu ar strica o „casuta" si cumnatului sau, in aceeasi zona.

Noua cladire ar urma sa fie ridicata „in oglinda", fiind lipita de a lui Gheorghe Ciuciu, fiind realizate astfel o fortareata fara... nici un fel de autorizatie - ca, de, legea e doar pentru prosti, iar vamaiotii care si-au spart plamanii de cativa ani incoace, incercand sa salveze zona, vor striga in van, in continuare.

Masuri pentru conservarea stilului vamaiot

Anul acesta, Primaria din Limanu a impus o serie de reguli pentru cei care vor sa construiasca in Vama Veche, tocmai pentru a se evita astfel de situatii. In primul rand, pentru a putea obtine autorizatia de functionare, agentii economici au fost nevoiti sa incheie contracte de salubrizare.

In virtutea acestor contracte, agentii platesc la inceputul verii anumite sume de bani catre primarie, astfel chiar daca patronii lasa in urma lor gunoaie, firma Primariei se va ocupa de ridicarea acestora. Totodata, autoritatile au impus celor care vor sa sa-si ridice atat constructii provizorii, cat si permanente, anumite conditii.

Toate constructiile din Vama Veche sau din 2 Mai vor fi dupa modelul P+1, adica vor avea parter si un singur etaj. In plus acestea trebuie sa aiba acoperis din tigla, ramele geamurilor confectionate din lemn, iar eventualele garduri trebuie sa fie tot din lemn. In ceea ce priveste plajele din vama Veche si 2 Mai, acestea nu vor fi scoase la licitatie.

Ele sunt protejate printr-un protocol incheiat intre primarie, Directia Apelor Romane si organizatia „Salvati Vama Veche", acestea ramanand in administratia primariei comunei Limanu. Desi se preconiza ca, incepand cu acest sezon estival sa fie interzisa camparea direct pe plaja din Vama Veche, Primaria Limanu a hotarat sa nu-i priveze pe iubitorii de corturi de aceasta placere.

Autoritatile vor ingadui instalarea corturilor pe nisip, contra unei sume, care va ajunge pana la 50.000 de lei vechi pe zi. Acesti bani vor fi folositi pentru salubrizarea zonei, dupa plecarea turistilor.