uliana Schönberger a emigrat in Germani acum sapte ani si de trei luni este directorul postului de radio „Radio Romania-live", radio care emite din Germania numai pe internet. „Este un radio privat. Nu este o afacere, este mai mult o pasiune a mea, un hobby.

Impreuna cu sotul meu si cu cativa prieteni suntem si realizatori de emisiuni si moderatori, aducem si stiri, sustinem intregul radio. O facem pentru romanii de pretutindeni, care vor din cand in cand sa auda melodii romanesti sau ca cineva sa le vorbeasca in romaneste", a povestit Juliana.

Sotul ei, Dieter, este si redactor sef. „Chiar acum vrem sa mai angajam un moderator. Conditiile sunt sa aiba dictie si sa-i placa ceea ce va face", a mai spus Juliana. Pentru ca emite din Germania, trebuie sa se supuna rigorilor legilor de acolo. Romanii nu pot difuza decat melodii pe care au licenta.

„Am bagat deja foarte multi bani in CD-uri. Nu putem difuza decat CD-uri originale. Pe cele romanesti le cumparam din tara si ni le trimit parintii sau prietenii", a mai spun Juliana.

Cinci angajati

Angajatii radioului sunt Julia, Magda, Dieter, Raikus si Erich. Julia este fondatoarea directoarea site-lui de unde emite radioul. Ea modereaza in principal emisiunile de duminica in limba romana si se ocupa de repertoriul muzical. Dieter, sotul Juliei se ocupa cu organizarea programului de emisie, respectarea lui si de partea tehnica.

In momentul de fata are o emisiune speciala de muzica pop si rock. El conduce discutiile cu invitatii live din studio sau de la telefon si modereaza in limba germana. Magda Bergmann este o constanteanca in Chemnitz care duce dorul Marii Negre. Ea face emisiunea pentru copii, si nu numai: seara basmelor.

Raikus Bergmann si-a invins curiozitatea si si-a indeplinit dorinta de a modera. Emisiunile sale contin comentarii din sport, economie dar si multa muzica buna.

Formatia sa preferata este de asemenea Voltaj. Erich este un roman emigrat in Germania. El este DJ-ul pentru petrecerile de sambata seara.

De la Gica Petrescu la Gabi Serban

Repertoriul de melodii ale radioului cuprind aproape toata gama de muzica romaneasca posibila. Aici se poate asculta de la Gica Petrescu, Maria Dragomiroiu, Dan Spataru, pana la Iris, Compact, Zdob si Zdub, dar si Adrian de Vito sau Gabi Serban. „Muzica se adreseaza tuturor", explica simplu Juliana, diversitatea muzicala.