Una dintre cele mai importante lovituri de pe piata imobiliara din municipiul Timisoara s-a parafat, in urma cu cateva zile, si ii apartine femeii de afaceri Maria Grapini.

Aceasta, in calitate de actionar principal la SC "Pasmatex" SA, a avut ultimul cuvant in tranzactia prin care imobilul ultracentral in care functiona fabrica sa de textile a fost vandut cunoscutului miliardar in dolari Ion Tiriac.

Desi clauzele contractului prin care Tiriac a devenit proprietarul cladirii "Pasmatex" sunt confidentiale, se poate estima ca pretul tranzactiei "bate" inspre zece milioane de euro, in conditiile in care un metru patrat de teren in zona Parcului Central din orasul de pe Bega, in apropierea caruia se afla cladirea, este cotat la 1.000 de euro, iar fabrica ocupa 7.822 mp, la care se adauga utilitatile.

In plin scandal provocat de afacerea spatiilor achizitionate de "Loteria Nationala" de la vicepremierul George Copos, la inceputul lunii martie, Maria Grapini a anuntat ca scoate la vanzare cladirea fabricii sale din centrul municipiului. "Vreau sa vand imobilul pentru ca am luat un teren in zona Parcului Tehnologic si intentionez sa mut acolo toata productia.

Ma intreb, oare, daca vand cladirea unei institutii de stat o sa ajung si eu in atentia procurorilor Anticoruptie, ca si Copos?", spunea, atunci, Maria Grapini. Tot cu acel prilej, ea a dezvaluit ca tocmai platise un milion de euro pe terenul ce urma sa mute viitorul sediul al fabricii.

Pozitia excelenta a imobilului, situat la cateva sute de metri de piata centrala, pe strada Jiul, nr. 2, a atras mai multi potentiali cumparatori, care au achizitionat caietul de sarcini. Cladirea cu cinci etaje i-a facut cu ochiul, imediat, magnatului Ion Tiriac, care, nu cu mult timp inainte mai achizitionase un teren strategic in Timisoara. Astfel ca acesta i-a facut o oferta Mariei Grapini.

Cladire de milioane de euro

Cei 7.822 metri patrati de teren, pe care se afla mai multe cladiri, printre care si un imobil cu cinci etaje, anexele constand in centrala termica, statia de decantare a apei, statia trafo si racordul la gaz metan, au fost vandute cu o suma cuprinsa intre opt si zece milioane de euro.

Dupa aceasta tranzactie, confirmata si de presedinta Consiliului de Administratie al "Pasmatex", urmeaza ridicarea noii fabrici de textile in zona Parcului Tehnologic, aflat la 12 kilometri de Timisoara.

"Investitia totala este estimata la patru milioane de euro. Am cumparat terenul de langa "Solectron" si speram ca pana in decembrie 2007 sa reusim sa mutam acolo fabrica", a mai declarat femeia de afaceri.