Meritam sa intram in Uniunea Europeana? Stim oare ce urmeaza dupa, mai ales ca dincolo de beneficii ne asteapta costuri dureroase? Care sint la Iasi domeniile cele mai afectate? Dupa declaratiile oficialilor ieseni, sintem gata sa pasim si astazi in Europa, insa realitatea e cu totul alta. Agricultura e domeniul cu cele mai multe probleme, farimitarea terenurilor fiind hiba numarul unu.

Nici firmele nu scapa de tavalugul UE, cele nepregatite socului concurential urmind sa-si inchida portile. In sanatate, spitalele stau sa cada, iar bolnavii vin cu mincarea de acasa.

In invatamint, exista inca scoli din chirpici, materia stufoasa nici nu se compara cu programele aerisite din Vest, in vreme ce profesorii continua sa aiba lefuri de mizerie.Europa ne va da bani, insa acestia vor trebui cheltuiti pe proiecte.

Au autoritatile un plan concret pentru a opri scurgerea de fonduri doar catre „hultanii“ care vor profita de momentul aderarii? Cititi o pagina intreaga despre cit de pregatit este Iasul pentru confruntarea cu Europa.

Una dintre cenusaresele integrarii ramine agricultura, iar producatorii ieseni recunosc deschis ca inca nu sint pregatiti pentru confruntarea cu Europa. „S-au facut progrese in domeniul agricol, dar nu sint uriase si nici suficiente. Ministrul Agriculturii avea dreptate cind spunea ca agricultura romaneasca este un amestec intre agricultura moderna si cea traditionala.

Au inceput sa se miste putin lucrurile la programul Fermierul, la care avem deja 103 proiecte, si la renta viagera, la care avem 150 de cereri, dar este inca putin“, a recunoscut Constantin Arustei, directorul executiv al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi.

Problemele cu care se confrunta agricultura ieseana sint in principal comasarea terenurilor si lipsa utilajelor. „La nivelul judetului sint aproximativ 80.000 de hectare de teren arabil care nu sint lucrate mecanizat, dar dintre acestea sint o parte care nu vor putea fi lucrate mecanizat niciodata, din cauza amplasarii lor. Comasarea terenurilor merge foarte greu.

Inca mai sint parcele mici pe care nu se poate face agricultura asa cum ne cere Uniunea Europeana. Pentru aceasta problema s-a demarat programul rentei viagere, dar oamenii inca nu vor sa renunte la bucatelele lor de pamint.

Cu toate acestea, sint sigur ca miine (astazi - n.r.) vom auzi un raspuns favorabil cu privire la aderarea Romaniei la 1 ianuarie 2007“, a precizat Constantin Arustei.

Prefectul recunoaste ca oamenii nu sint informati

Prefectul Radu Prisacaru este optimist si, daca ar exista totusi o problema, aceasta vine, potrivit spuselor sale, din partea partenerilor bulgari. „Eu sint sigur ca va fi un raport bun, singura problema e daca va fi 1 ianuarie 2007“, a spus acesta. Prisacaru afirma ca institutia pe care o conduce este pregatita pentru momentul aderarii.

„Cred ca in cea mai mare masura sintem pregatiti, dar mai avem multe de facut pentru societatea romaneasca, in general. Avem si noi cartonase poate galbene, poate rosii, dar incercam sa schimbam culorile. Am incercat sa ne apropiem din ce in ce mai mult de cetatean si sper ca am si reusit acest lucru.

Vom urmari in timp sa pregatim si institutiile statului, cetatenii, cit si firmele iesene pentru integrare si eu sint sigur ca va fi nevoie si de acest parteneriat in perioada care va veni, caci odata integrati, va trebui sa stim exact ce avem de facut“, a mai precizat Prisacaru. Prefectul sustine ca una dintre probleme este legata de slaba informare a oamenilor.

„Cred ca cetatenii romani nu cunosc nici drepturile, nici obligatiile pe care le vor avea in Uniunea Europeana. Este principala problema pe care noi va trebui sa o explicam in lunile care vor urma“, a conchis prefectul.

In Europa, cu saloane mizerabile si mincare de acasa

Saloane cu geamuri crapate, cu ziduri seculare pline de microbi si care stau sa se darime, medici care se lupta cu miinile goale sa salveze viata pacientului, bolnavi care traiesc un cosmar continuu al medicamentelor compensate gratuite si care, ajunsi in spital, trebuie sa plateasca si o fisie de leucoplast.

Aceasta este imaginea sistemului sanitar in general si in particular a celor mai multe spitale judetene si orasenesti din Romania. Spitale care odata cu integrarea in UE nu vor supravietui daca mintile luminate aflate in fruntea ministerului nu investesc masiv in dotare si programe de sanatate. Fara aceste investitii, unitatile sanitare nu pot indeplini criteriile de calitate din UE.

„Din fericire pentru Romania, sistemul sanitar nu face parte din acquisul comunitar. Singurele lucruri legate direct de acquis privesc drepturile omului si ale pacientului, cum ar fi dreptul la imagine si protectia datelor. Odata cu integrarea insa, vom fi obligati sa ne raportam la criteriile si standardele UE.

Atunci va trebui sa existe o strategie, ca in timp sa cream un sistem competitiv“, ne-a spus prof.dr. Vasile Astarastoae. El adauga ca nu sintem pregatiti sa facem fata in UE si ca fara investitii sistemul se prabuseste.

Desi de integrare se vorbeste de citiva ani, la ora actuala nu exista nici o strategie, un plan de reabilitare care sa ridice sistemul sanitar la nivelul celui existent in tarile UE. In 16 ani, pe la Ministerul Sanatatii s-au plimbat 17 ministri si fiecare dintre ei a inceput propria strategie, insa nici unul nu a venit cu solutii palpabile.

„Rezultatul se vede: o lipsa de consecventa si amatorism“, a completat prof.dr. Astarastoae.

Avem medici, dar cu dotarea stam prost

Si directorii de spitale cred ca „dotarea“ este piatra care atirna greu. „Sintem extrem de competitivi din punct de vedere al resurselor umane, dar mult mai putin competitivi in ceea ce priveste dotarile. Problema poate fi rezolvata in functie de politica ministerului.

Daca cei de la minister se gindesc sa faca investitii, atunci lucrurile vor sta altfel“, a spus conf.dr. Dragos Negru, directorul Spitalului „Sf. Spiridon“. Chiar daca raportul Executivului european va fi favorabil Romaniei, schimbarea nu va veni peste noapte, iar cei care se asteapta la miere si lapte s-ar putea sa fie surprinsi neplacut.

Mult-asteptata aliniere a veniturilor medicilor la salariile europene ar putea intirzia, in schimb am putea constata o crestere a obligatiilor profesionale.

Beneficiul major va fi insa accesibilitatea pietei medicale a muncii din celelalte state membre, dar de aici pleaca si una dintre marile temeri ale specialistilor: exodul medicilor si asistentilor, care ar accentua criza de personal existenta in acest moment.

In 2003, Ungaria s-a confruntat cu plecari masive de halate albe spre statele vestice, iar fenomenul se asteapta si in Romania, in conditiile in care salariul mediu de la noi este de cinci ori mai mic decit in Vest.

Primaria se lauda ca e pregatita 100%

In schimb oficialii din Primarie sint optimisti. Andrei Trofor, purtatorul de cuvint al institutiei, a dat ca exemplu proiectul Primariei de realizare a programului de management integrat al deseurilor, dar si implicarea municipalitatii privind legea proprietatii.

De asemenea, Andrei Trofor este de parere ca institutia pe care o reprezinta merita o nota buna si la capitolul transparenta, atit timp cit toate hotaririle de Consiliu Local sint afisate pe site iar in fiecare saptamina este actualizat buletinul informativ. „In lipsa unei cresteri economice substantiale apar o serie de probleme legate de asistenta sociala.

Acesta poate fi considerat un punct vulnerabil si de aceea a fost infiintata Directia de Asistenta Sociala“, a subliniat Andrei Trofor.

CET si RAJAC optimiste, RATP gifiie

La rindul lor, reprezentantii Centralei Electrice de Termoficare (CET) Iasi spun ca si-au facut temele pentru integrare intr-un mod constiincios. „Am reusit sa obtinem autorizatia integrata de mediu, ceea ce este un lucru foarte bun, daca ne gindim ca multe dintre institutii se poticnesc. In al doilea rind, incepind cu anul acesta vom face investitii masive.

Numai pentru urmatorii trei ani planul de investitii este 31,5 milioane de euro“, a declarat Ovidiu Mihaiuc, purtatorul de cuvint al CET.

Nici conducerea Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal nu este ingrijorata de apropierea datei aderarii. „Logistic, sintem cu siguranta pregatiti. Mai avem citeva probleme, dar pentru rezolvarea lor ar trebui sa atragem fonduri“, a declarat Ion Toma, directorul RAJAC. El promite ca pina in 2015 regia se va alinia la standardele europene.

Maricel Gherca, directorul RATP, e de parere ca regia pe care o conduce nu e cu totul pregatita de aderare. „Expertii consultanti in probleme de transport public care au analizat activitatea regiei considera ca trebuie refacut contractul managerial si au recomandat reducerea mijloacelor de transport la doua categorii, din cele trei existente: electric, autobuze si microbuze. Chiar si despre pretul biletului au spus ca e cam mic“, a declarat acesta.