Din cei 18 directori de spitale cati sunt in judetul Cluj, doar doi au fost schimbati din functie in aceasta saptamana. Celor doi directori demisi nu li se poate reprosa ceva legat de modul cum au condus spitalele, deoarece acestea nu au datorii si au reusit totusi sa aduca fonduri europene pentru modernizarea celor doua unitati sanitare. Cu toate acestea au fost schimbati.

In cazul schimbarii directorului de la Spitalul Orasenesc Huedin ar putea fi vorba de interese politice, dar in cazul directorului de la Spitalul Municipal Turda nu pare sa fie vorba de asa ceva, ci doar de o preferinta a directorului Directiei de Sanatate Publica, Florin Stamatian, pentru alegerea unui medic de sex feminin.

Oricum nu au fost comunicate criteriile in baza carora s-a facut schimbarea celor doi directori si in general, la nivel national, Ministerul Sanatatii nu a precizat care sunt cauzele pentru care s-a recurs la aceste schimbari.

Directorul Spitalului Orasenesc Huedin, Anton Negreanu, a fost inlocuit ieri cu chirurgul Gheorghe Pop, care lucreaza la acelasi spital si care este un membru important al UDMR Cluj. In cei trei ani cat a fost manager al spitalului, Anton Negreanu a incercat sa imbunatateasca situatia economica a unitatii sanitare pe care o conducea.

La inceput a fost doar director medical, dar din 2003 a fost, pana ieri, director general, post pe care l-a ocupat printr-un concurs la care a luat nota 9.80. Spitalul Orasenesc Huedin a fost conceput initial cu 400 de paturi, dar treptat numarul paturilor s-a tot redus pana a ajuns la 165, desi numarul bolnavilor este destul de mare pentru ca acopera zona Salajului si a Bihorului.

Impreuna cu o fundatie elvetiana, condusa de Hans Peter Adam, Anton Negreanu a reusit sa faca o bucatarie moderna si sa inaugureze in mai anul trecut o spalatorie ecologica, in care s-au investit 50 de mii de euro. Cu sprijinul aceleiasi fundatii, s-au cumparat paturi noi si lenjerie, precum si un ecograf performant, al carui cost a fost de 20 de mii de euro.

“Sper ca fundatia elvetiana va colabora si cu noua conducere pentru ca spitalul mai are inca nevoie de multe lucruri pentru a fi cu adevarat modern”, ne-a declarat directorul Anton Negreanu. In urma demiterii, doctorul Anton Negreanu va ramane sef al Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului Orasenesc Huedin.

La Spitalul Municipal Turda, directorul Victor Andrasoni a fost inlocuit cu doctor Antonica Georgeta Bica. Pe timpul mandatului sau ca manager al Spitalului Municipal Turda, doctorul Victor Andrasoni a reusit sa puna in practica un program european cu parteneri germani, prin care a fost realizata Sectia de Psihiatrie a spitalului. Victor Andrasoni a fost directorul spitalului inca din anul 2002.

Spitalul are o capacitate de 456 de paturi si nici o datorie la furnizorii de medicamente si de materiale sanitare. Ne-a declarat ca se astepta sa fie schimbat pentru ca cea care l-a inlocuit abia astepta sa ocupe aceasta functie. Incepand de astazi Victor Andrasoni va ocupa in cadrul spitalului functia de medic primar chirurg in ortopedie pediatrica.