Boom-ul inregistrat in 2005 de sectorul constructiilor in Cluj continua si in prima parte a acestui an. Potrivit managerilor marilor societati din oras, in primele cinci luni din 2006, cresterea pietei constructiilor a fost de peste 50%, fata de perioada similara a anului trecut. In aceasta perioada, piata locala a evoluat diferit comparativ cu cea nationala.

In timp ce la nivel national a fost inregistrata o majorare a pietei constructiilor de 6-7%, piata clujeana s-a dezvoltat, anul trecut, cu aproape 90%. Pentru acest an, cresterea estimata in Romania este de 15-20%, in timp ce pentru Cluj se asteapta o majorare spectaculoasa de 100%.

In plus, constructorii clujeni cad de acord asupra faptului ca, in ultima perioada, clientii pun accent si pe calitatea lucrarilor, nu numai pe termenul de finalizare al acestora, astfel incat se asteapta ca sporirea volumului de munca sa nu afecteze calitatea constructiilor.

Cresterea continua

Anul 2005 a fost considerat de specialisti un an bun pentru constructorii romani si unul de-a dreptul exceptional pentru cei clujeni. Aparitia acestei note discordante intre Cluj si restul tarii a fost pusa de specialisti pe seama faptului ca orasul nu a beneficiat pana de curand de investitii imobiliare similare celorlate mari aglomerari urbane.

Insa, analizand ultimele evolutii din acest sector, concluzionam ca 2005 a reprezentat doar inceputul ascensiunii constructiilor clujene, in conditiile in care tot mai multi dezvoltatori imobiliari sunt atrasi de aceasta piata.

Cornel Filip, director de productie la societatea ACI, spune ca numarul contractelor incheiate in primele patru luni ale anului de catre companie a inregistrat un recul fata de anul anterior. Insa, ca volum al investitiilor, avand la baza contractele semnate anul anterior, se poate vorbi despre o crestere de pana la 75-80% fata de perioada similara din 2005.

Luna mai a adus insa o adevarata explozie a cererilor venite din partea investitorilor. De aceea, previziunile constructorilor clujeni sunt extrem de optimiste, pentru acest an fiind prevazuta o dublare a pietei comparativ cu anul precedent.

Insa, in perspectiva, pentru ca acest sector sa se dezvolte in ritmul dorit de investitori, autoritatile locale trebuie sa rezolve problema lipsei de terenuri cu care se confrunta orasul. In opinia lui Ioan Petran, inspector general teritorial al Inspectoratului Teritorial de Constructii (ITC) Cluj, singura solutie este extinderea intravilanului municipiului.

Locuintele, in voga

Companiile mari de constructii pun aceasta dezvoltare, asteptata sa continue si in urmatorii doi-trei ani, pe seama cresterii constante a interesului investitorilor romani sau straini pentru Cluj. La baza acestui avant stau, in principal, dezvoltatorii imobiliari, respectiv segmentul dedicat constructiilor de locuinte.

Profiturile inregistrate de investitori in astfel de ansambluri sau blocuri de locuinte, care pot ajunge chiar la 100%, atrag tot mai multi antreprenori in domeniul rezidential.

Ponderea locuintelor in totalul lucrarilor marilor firme de constructii clujene ajunge la 70-80%, constructiile industriale insumand doar 10 procente, in timp ce ponderea lucrarilor publice, din fonduri bugetare, este intr-o continua scadere. De altfel, o mare parte a constructorilor incearca sa evite, pe cat posibil, efectuarea unor lucrari finantate de stat.

Motivul il constituie lipsa unei finantari constante in cazul unor proiecte bugetare sau ritmul lent al acesteia, modul greoi in care se realizeaza platile, deseori cu mari intarzieri, la care se adauga birocratia specifica bugetarilor.

Leul revine la putere

Si totusi, profiturile constructorilor au fost afectate de cresterea constanta a materialelor de constructii, dar si de aprecierea monedei nationale fata de euro si dolar. In conditiile in care majoritatea contractelor contineau preturi exprimate in una dintre cele doua valute.

Potrivit directorului general al companiei TCI, Dorin Oltean, au fost cazuri in care, din cauza aprecierii leului, societatea a inregistrat o scadere cu 10% a valorii contractului, profitul estimat de 5% transformandu-se astfel intr-o pierdere de 5%.

De aceea, a aparut o repozitionare a constructorilor in raport cu moneda nationala, astfel ca, in prezent, cele mai multe contracte sunt incheiate in lei.

Mai putine nereguli

Pe de alta parte, inspectorul general al ITC, Ioan Petran, afirma ca a scazut numarul neregulilor depistate, cu toate ca volumul constructiilor a crescut aproape exponential in ultimii ani. In opinia sa, acest fapt denota o insusire a legislatiei in domeniu de catre constructori, dar si o constientizare a necesitatii respectarii acesteia.

Astfel, din totalul constructiilor realizate in ultimul an si jumatate, doar 5-10% ridica probleme legale. Insa, in cazul depistarii unor nereguli, formalitatile pentru anularea autorizatiei de construire sunt extrem de greoaie. Potrivit lui Petran, dupa obtinerea acestei autorizatii este aproape imposibil de oprit lucrarile de constructie, chiar daca sunt depistate nereguli majore.

De aceea, acesta insista pe necesitatea modificarii legislatiei in sensul simplificarii procedurii de anulare a autorizatiei de construire.

Lege paguboasa

In 1999, Guvernul a emis o ordonanta de urgenta care obliga toate societatile comerciale cu mai mult de 100 de salariati sa angajeze persoane cu handicap in pondere de 4% din numarul total al angajatilor. Aceasta masura de solidaritate sociala are aplicabilitate scazuta in cazul marilor societati.

Reprezentantii companiilor sustin ca respectarea acestei prevederi reprezinta o reala problema, avand in vedere ca aproximativ 90% dintre angajati depun munca fizica. Insa, aceeasi Ordonanta ofera o alternativa, aceea de a plati o suma egala cu salariul minim pe economie inmultit cu numarul locurilor pentru care nu au fost angajate persoane cu handicap.

Cum firmele de constructii nu pot angaja astfel de persoane, ele sunt nevoite sa plateasca sumele respective catre stat, profiturile inregistrate fiind diminuate in urma platilor acestor dari.