In urma cu doua saptamani, presa locala titra cu litere de-o schioapa declaratiile fulminante ale unui politist de frontiera care sustinea ca a devenit victima unor abuzuri ale vamesilor din Bors. Agentul Florian Alb, sef de tura la Detasamentul de Interventie al Directiei Politiei de Frontiera Oradea, arata acuzator cu degetul spre Vama Bors.

De unde i s-a tras, spunea el, o sanctiune disciplinara. Scandalul declansat de Alb a generat din partea Vamii si Politiei de Frontiera demararea unor anchete proprii, nefinalizate inca, dar care au adus, neoficial, cele doua institutii la cutite. Fapt nerecunoscut de nici unul dintre oficiali, intre vamesii si politistii de frontiera din Bors se duce un razboi mocnit.

Pe acest fond, conflictul deschis izbucnit intre Alb si cei 15 vamesi care l-au reclamat pe agentul de politie aduce doar a debuseu al unei stari tensionale acumulate din ambele parti. Insa lucrurile nu par deloc sa fie chiar asa cum le-a descris Alb, atunci cand a acuzat public coruptia din Vama Bors. Pentru ca, odata pornit tavalugul, alte informatii au inceput sa iasa la iveala.

Care il incrimineaza direct pe politist si arunca mari semne de intrebare asupra onestitatii sale profesionale. GAZETA demonstreaza ca agentul de politie a ajuns sa acumuleze o avere impresionata, de cateva miliarde bune de lei vechi, lucru nu la indemana oricarui slujbas in haina statului care traieste din salariu.

Mai mult, dintre soferii care fac transport international de persoane si care tranziteaza constant Vama Bors, s-au ridicat voci care spun lucruri urate despre calitatea morala si profesionala a agentului ce s-a luat de piept cu vamesii.

Acuzatii grave la adresa lui Alb, vizavi de incalcari flagrante ale indatoririlor profesionale, vin si din partea grupului de petitionari, care au inaintat o plangere scrisa impotriva politistului mai multor institutii locale.

Surse neoficiale chiar din randurile Politiei de Frontiera bihorene par sa certifice faptul ca Florian Alb nu doar ca-si depasea atributiunile de serviciu, ci nu era deloc strain de spaga, pe care o cerea sub o forma sau alta celor controlati de el dupa ce intrau in tara prin Vama Bors.

Ziua fatidica

Buba s-a spart in 15 mai 2006. In jurul orei 12.00, un microbuz in care erau cinci adolescenti romani care se intorceau din strainatate a fost oprit pe Soseaua Borsului de echipajul de interventie al Politiei de Frontiera condus de agentul Florian Alb. La controlul remorcii, au fost gasite mai multe cadre si piese de motocicleta.

Microbuzul a fost intors in Vama Bors, unde Alb i-a luat la rost pe vamesi de ce nu l-au controlat cum trebuie. Totul s-a aplanat in urma faptului ca, dupa cum sustin vamesii, soferul mijlocului de transport a fost sanctionat cu amenda de 10 milioane de lei vechi pentru nedeclarare de bunuri.

Scandalul a izbucnit trei ore mai tarziu cand, dupa cum declara mai multe surse din vama, Alb s-a intors in Bors, intrand pe contrasens cu masina de serviciu, si l-a injurat in fata pe unul dintre lucratorii din punct. Aceasta a fost picatura care a umplut paharul.

“Ei m-au injurat pe mine”

Pentru agentul Florian Alb principalul argument al nevinovatiei sale este faptul ca nu a renuntat sa isi caute dreptatea, chiar daca au fost destul voci care sa incerce sa il tempereze. “Daca as fi fost manjit as mai fi facut tam-tam? Pana si sotia mea mi-a spus sa ma linistesc si sa ma pensionez”, spune Alb.

Agentul considera ca incidentul din 15 mai a fost pretextul si nu motivul eliminarii sale din ecuatie.

“Mi s-a propus de multe ori sa ajungem la o intelegere cu vamesii”, spune agentul, convins ca refuzul sau de a intra in cardasie cu unii vamesi corupti l-a adus in situatia de astazi. In ceea ce priveste injuraturile si atitudinea sa aroganta, Florin Alb neaga cu vehementa: “Eu sunt copil de la tara si dau buna ziua si la pomi. Cum sa-i injur eu pe ei, dimpotriva, vamesii m-au injurat pe mine”.

In ceea ce priveste faptul ca ar fi facut parada de situatia sa materiala, agentul incriminat nu neaga nicio clipa faptul ca veniturile din afacerile sotiei sale, circa 100 de milioane de lei saptamanal, conform propriilor sale afirmatii, ii asigura un trai linistit.

Insa, in opinia sa, acest aspect nu este decat un element in plus in demonstratia ca este un tip care nu poate fi corupt de catre cei care incalca legea. El nu se fereste nici sa recunoasca faptul ca multe dintre autocarele cu turisti opresc sa manance la restaurantul condus de sotia lui, cel putin in acte, fara a vedea nimic incorect in acest lucru.

“Faptul ca fac consumatie la restaurant nu ii scuteste de raspundere in cazul in care incalca legea si au fost cazuri in care am controlat si am amendat chiar autocare ale acestor firme”, declara subofiterul, evitand insa sa dea nume ale respectivelor societati. Despre asta, insa, cativa soferi care tranziteaza si ei prin Bors au alta parere.

“Efectiv le impune soferilor de autocar de la mai multe firme sa opreasca la restaurantul lui, daca nu vor sa aiba probleme pe viitor in vama”, spune T.S., unul dintre acestia. “Asta-i tactica lui, e un soi de intelegere dintre el si soferi, iar pe acele autocare nu le opreste pe traseu.

Pe altii, care nu au traseu pe la Piatra Craiului, ii opreste pe ruta Bors-Oradea si-i i-a la puricat urat de tot”, mai dezvaluie barbatul.

“Aripi si pulpe de pui”

“Il stiu de multa vreme, ca fac traseul asta prin Bors de vreo zece ani”, spune T.S., sofer pe un microbuz de transport international. “Eu din asta traiesc si am vazut si stiu multe. Am citit in ziar despre Alb, dar m-am enervat foarte tare. Tocmai el, dom’le, sa strige ca in vama se da spaga.

Pai, el de ce nu spune de cate ori m-a oprit pe mine pe sosea si a aruncat bagajele turistilor din microbuz pe jos, pe sosea? Zicea ca le controleaza, sa vada daca nu au marfuri ascunse. Ii lua pe oameni tare, si-i intreba ce si cat au dat sa treaca de vama. Daca vreunul comenta, se trezea injurat ca la piata. Si pe mine m-o injurat nu o data.

Tin minte ca o data o gasit la un turist ce venea de la Debrecen o geanta cu mai multe kile de pulpe si aripi de pui. Din p... nu l-o scos si pa el, si pa mine. Pana la urma, daca se-ntelegea cu oamenii si-i dadeau ceva, ne lasa in pace. Dar nu o data ne-o intors el in vama, sa ne mai controleze o data vamesii.

Le striga sa ne amendeze, ca de ce nu ne-o controlat cum trebuie”, se plange omul, care nu a acceptat discutia decat sub protectia anonimatului. De frica lui Alb, spune el: “Ca, chiar daca n-o mai fi el pe Interventie, stiti cum e, le spune la colegi s-apoi tot avem probleme. Ca-ti gasesc ei intotdeauna daca vor ceva.

Si nu-i bine sa te pui rau cu Politia de Frontiera, ca noi din asta traim, din transportul turistilor. Iar daca ne ia in colimator vreun politist, ne pierdem painea. Nu mai vine niciun turist la noi.”

Omul sustine ca ultimele sale “experiente” cu Alb au fost chiar penibile. “Ne oprea pe drumul spre Oradea si ne intreba direct daca avem aripi ori pulpe de pui. Lua cateva kile si pleca. Asta-i trebuia, aripi si pulpe de pui. Poate ca le trimitea la restaurantul lui, ca am auzit ca are unul in Piatra Craiului”, declara T.S.

Avere de la socri

Restaurantul “Pietricica”, amplasat pe serpentinele de la Piatra Craiului, la mica distanta dupa iesirea din localitatea bihoreana Borod, este patronat de firma “Carbestiana Com” SRL. Un local impunator, foarte bine situat, intr-un loc cu vad comercial, si care valoreaza de departe peste trei miliarde de lei vechi.

“Mi l-au donat socrii mei”, sustine agentul Florian Alb. “Se poate verifica faptul ca actele de donatie au fost facute inainte de a ajunge eu in Bors si ca restaurantul nu l-am facut eu dupa ce am venit in Bors. Deci e mostenire de pe vremea cand lucram la Episcopia Bihor. Ce, am furat de acolo sina de cale ferata? Daca scrieti altceva, va dau in judecata.

Trebuie sa demonstrati adevarul celor scrise”, ne-a amenintat Alb. Intr-o discutie ulterioara cu GAZETA, agentul a sustinut ca restaurantul i-a fost donat de niste persoane, nu de socri.

Conform datelor de la Registrul Comertului, firma Carbestiana Com SRL, al carei administrator unic este Felicia Alb, sotia politistului, mai are un punct de lucru in localitatea Delureni, si un altul in Cornitel. GAZETA a verificat ca, la aceasta din urma locatie, Alb mai are in proprietate si o sala de nunti, de fapt fostul camin cultural din sat, cumparat de la primarie si renovat ca la carte.

Printre proprietatile imobiliare ale politistului se mai numara si cateva case in satul Cabesti, unde locuieste impreuna cu sotia si socrii. Tot acolo, omul si-a tras si un garaj cat casa, cu usa rabatabila si care frizeaza, prin opulenta, chiar si cea mai tare casa din sat.

Pe firma despre care Florian Alb zice ca nu-i a lui, ci a sotiei, apare inmatriculata si o masina de transport marfa, un Mercedes Sprinter inmatriculat la sfarsitul anului 2005, masina valorand peste 16.000 de euro, la mana a doua. Fara a mai pune la socoteala masina personala, averea familiei agentului frontierist trage greu la cantar.

Insa Alb pune opulenta financiara, despre care nu se sfieste sa vorbeasca fara retineri, pe seama “mostenirii” de la socri.

“Ati avut noroc”

La descinderea in satul Cabesti, la locuinta conjugala a politistului, reporterii GAZETEI au fost martorii unei intamplari desprinse parca din scenele hollywoodiene. Faptul ca cele trei case, despre care oamenii din sat spun ca sunt toate ale lui Alb, au fost fotografiate nu a trecut neobservat.

Masina GAZETEI a fost apoi urmarita de unul dintre oamenii politistului care s-a angajat intr-o cursa ca-n filme la volanul camionetei Mercedes Sprinter. “Ati avut noroc, ca oamenii mei vroiau sa va faca altceva, nu sa va urmareasca”, a declarant, socant, politistul. “M-au sunat si le-am spus eu sa va lase in pace, numai asa ati scapat.

Nu vad de ce mi-ati filmat casa si restaurantul. Daca le-ati filmat, bine. Dar aveti grija ce scrieti”, a continuat pe acelasi ton de amenintare, lucru care vine in sustinerea acuzatiilor la adresa firii sale extrem de recalcitrante si care i-a adus si pocinogul cu vamesii din Bors.

“Eu nu sunt judecator”

Ioan Buda, comisar-sef, comandatul Directiei Politiei de Frontiera Oradea, este extrem de retinut in declaratii vizavi de cazul Alb. In ceea ce il priveste, situatia este, deocamdata, foarte clara. “In data de 16 mai am primit o delegatie de vamesi care mi-a adus memoriul in care Florin Alb era acuzat de un comportament inadecvat”, declara comisarul-sef.

Pentru a elimina acest focar de tensiune, el a dispus scoaterea temporara a agentului din cadrul Detasamentului de Interventie. Comisarul-sef spune ca nu are nicio contributie nici in ceea ce priveste mutarea agentului ca telefonist la Dispeceratul Inspectoratului Politiei de Frontiera, aceasta fiind decizia inspectorului-sef Dumitru Luncan.

Referitor la nemultumirea lui Florin Alb, legata de faptul ca nu a fost confruntat cu detractorii sai, Buda este transant. “Eu nu sunt judecator sa dau sentinte. Nu aveam de ce sa ii pun fata in fata si sa decid cine are dreptate si cine nu. Corpul de Control al Directiei a demarat, o zi mai tarziu, o ancheta la finalul careia vom lua o decizie.

Daca nu este vinovat, Florin Alb se poate intoarce la Detasamentul de Interventie, iar daca este, atunci se vor lua masuri impotriva lui, in functie de gravitatea faptelor sale”.

O relatie idilica

Chiar daca nu a facut niciodata un “clasament” al celor mai buni dintre cei 3.200 de agenti ai Directiei, Ioan Buda recunoaste ca Alb era unul dintre oamenii buni ai institutiei si ca, pana la momentul 15 mai, nu a avut niciun fel de semnale relativ la faptul ca si-ar depasi atributiile sau ar avea un comportament inadecvat.

Comisarul-sef neaga si zvonurile potrivit carora Florin Alb i-ar fi vorbit urat chiar si lui si ca l-ar fi amenintat. “Nici vorba de asa ceva. In primul rand cred ca nu si-ar fi permis niciodata sa faca asta, atata vreme cat eu sunt superiorul lui”.

In ceea ce priveste ideea ca ar exista un conflict mocnit intre politistii de frontiera si vamesii din Bors, Buda este transant, pretinzand ca aceasta este prima neintelegere oficiala intre reprezentantii celor doua institutii.

Zugravind o relatie idilica si strict profesionala, fara niciun fel de conotatii de interes personal ale celor doua parti, comandantul frontieristilor spera ca acesta sa fie si ultimul incident de acest gen. Lucru cam greu de imaginat.

Promite dezvaluiri

Dupa scandalul cu vamesii, Alb si-a luat concediu de boala. Politistul declara ca a actionat in instanta Directia Politiei de Frontiera pentru modul in care a fost tratat. “Eu nu am nicio treaba cu vamesii. Nu pot sa ii acuz pe ei pentru ceea ce mi s-a intamplat mie”, sustine subofiterul.

Cu toate acestea, admite ca singurele sale probleme ar fi fost cu lucratorii vamali din tura condusa de Gheorghe Seles, care ar fi fost cei mai deranjati ca le “strica mendrele”. “Cu colegii din alte ture nu am avut niciun fel de probleme, dar Gigi Seles a fost cel care m-a si amenintat ca ma rezolva cu ajutorul ministrului, care ii este prieten”, afirma Alb.

Politistul zice ca mai are multe de spus insa, deocamdata, se stapaneste sa scoata la iveala lucruri grave la adresa celor care i-au facut bucata. Daca lucrurile vor continua sa evolueze in defavoarea sa, avertizeaza: “Voi face dezvaluiri, mai ales ca nu stau eu in functia aia!”.

Corneliu Sotoc, unul dintre “veteranii” vamii oradene, este mai putin vehement in ceea ce il priveste pe agentul Florin Alb. El contesta afirmatiile semnatarilor memoriului, potrivit carora ar fi fost injurat de catre subofiter. “Sunt certuri inerente, intre colegi. Eu, personal, nu am avut niciodata niciun fel de diferend cu Alb”.

Sotoc se fereste sa spuna ca ar fi avut informatii de la colegii sai despre atitudinea recalcitranta a politistului. Cu toate acestea, nu neaga ca orgoliile personale ale celor implicati in aceasta poveste joaca un rol foarte mare. “Va dati seama ca oricare purtator de uniforma se crede un pic mai important decat altii, deci orgoliul lui este ”, spune vamesul.

Conform Legii 141/1997, ce reglementeaza atributiunile de control vamal, politistii de frontiera nu au autoritatea de a vamui marfuri ori bagajele turistilor. Mai mult, legea arata clar ca Alb si-a depasit atributiunile atnci cand a intors masini “cu probleme” in Vama Bors, pentru ca ele trebuiau dirijate spre cea mai apropiata vama - Vama Oradea:

Art. 185, alin. 1 - “Contraventiile vamale savarsite in incintele vamale si in locurile unde se desfasoara operatiuni sub supraveghere vamala se constata si se sanctioneaza de catre autoritatea vamala.

In cazul in care contraventiile vamale sunt constatate de organele de politie sau alte organe cu atributii de control, acestea sunt obligate de a prezenta de indata actele constatatoare la autoritatea vamala cea mai apropiata impreuna cu bunurile care fac obiectul contraventiei”.

Art. 16, alin 2 - “Organele de politie, graniceri si de control ale Ministerului Finantelor, atunci cand constata incalcari ale reglementarilor vamale, sunt obligate sa anunte de indata autoritatea vamala cea mai apropiata si sa depuna, la cererea acesteia, bunurile care au facut obiectul acelei incalcari”.