Titluri de proprietate date pe teritoriul altei comune * Ilegal * Note de constatare ale Corpului de control al ex-prefectului Natea facute dupa ureche * Abuz in serviciu * Localnici instigati la distrugere * Penal * Se intampla la Batos * In 2004 l Sub domnia ex-primarului Musat Rascanu si a ex-viceprimarului, actualmente director in Ministerul Agriculturii, Viorel Borsan * Situatia a ramas pana in prezent nerezolvata si tinde sa devina exploziva * Cine face lumina?

Szasz Iosif, bistritean la origine, a venit dupa 2000 in comuna Batos pentru a-si dezvolta o afacere in domeniul agricol. A cumparat de la doi localnici doua parcele de teren, ambele acordate fostilor proprietari din islazul comunal, si era pregatit sa isi inceapa business-ul, moment in care a inceput nebunia.

Una dintre parcele, situata exact langa paraul Lut, intr-o zona inundabila, servea inainte drept islaz comunal pentru turma de vite din comuna. Ciurdarii obisnuiau sa-si treaca vitele, dupa ce le adapau la adapatoarea situata la vreo 100 de metri, exact pe terenul cumparat de Szasz Iosif de la un localnic.

Scoaterea terenului din islazul comunal fusese aprobata la sfarsitul lui mai 2003, de Consiliul Local al comunei, in baza raportului intocmit de ing. Banciu Stefan, inspector de specialitate in cadrul Primariei. In acel an nu a fost nici o problema, ciurda trecand linistita peste terenurile noilor proprietari.

Anul urmator insa, cand vitele au fost scoase la pasunat, iar proprietatea fusese cumparata de Szasz, localnicii s-au revoltat pentru ca au fost deposedati de pasune.

Tinta supararii vacarilor au fost capii Primariei, primarul Musat Rascanu, in prezent consilier local, si Viorel Borsan, director in Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Primul a continuat sa sustina, cu toate ca era presedintele Comisiei de fond funciar, ca parcela respectiva nu fusese instrainata, desi existau un ordin al prefectului si doua hotarari de Consiliu Local succesive, date in lunile aprilie si mai.

Pentru a detensiona situatia sau a-l infunda pe primar, la sfarsitul lui aprilie la fata locului, viceprimarul Viorel Borsan a chemat Corpul de Control al prefectului Ovidiu Natea pentru a ancheta acest caz. De la Prefectura s-a deplasat ing. Rascu Rodica, iar la investigatia in teren au participat primarul si viceprimarul, secretarul Ursa Mihai, ing. Banciu si specialistul DADR Banciu Elena.

In nota intocmita dupa aceea, corpul de control nu a lamurit daca parcelele au fost instrainate legal, iar semnatarii nu propuneau solutii pentru rezolvarea conflictului.

Ba mai mult, raportul includea cateva inexactitati referitoare la o parcela pe care ar fi fost depozitate, chipurile, gunoaie. In fapt, acea parcela de teren ajunsese in posesia unuia dintre consilierii locali Ilie Sulea si a fostului sef de post din comuna, Teodor Marcus, care si-au imprejmuit terenul, si-au construit cabane si au creat doua iazuri.

Mentionam ca si acea parcela obtura accesul vitelor la pasune, obligandu-i pe ciurdari sa treaca prin albia paraului Lut.

Dupa vizita fara finalitate a Corpului de Control, scandalul s-a amplificat pe fondul constructiei de catre Szasz Iosif a unui gard imprejmuitor pentru a impiedica accesul vitelor pe terenul sau.

La sfarsitul lui mai 2004, in timpul campaniei electorale, o ceata de sateni, condusa de Rascanu si Borsan, a patruns pe proprietatea lui Szasz, a demontat stalpii de beton si sarma ghimpata, materiale pe care le-au depozitat apoi in curtea Primariei. Argumentul pentru incalcarea proprietatii servite de catre capii Primariei a fost ca gardul a fost ridicat fara autorizatie.

Retoric ne intrebam cate cladiri ar fi trebuit demolate daca s-ar fi respectat intrutotul pervederile din legea constructiilor.

De asemenea, atunci cand au fost interogati de politia din localitate, atat primarul cat si viceprimarul au declarat ca Szasz nu era proprietar pe acea parcela, desi el cumparase terenul, respectiv au aratat ca parcela ar fi fost trecuta din nou in islazul comunal si ca i s-ar fi adus la cunostinta la sedintele de CL.

Lucru suspect, tinand cont ca abia dupa venirea Corpului de Control s-a decis trecerea parcelei in islazul comunal, adica inainte cu vreo trei saptamani de vandalizarea terenului.

De altfel, pentru incalcarea proprietatii, Szasz a inaintat o plangere penala, solutionata prin NUP, indreptandu-se apoi pe cale civila impotriva Primariei Batos, prin cererea de chemare in judecata inaintata in 27 aprilie 2005 Judecatoriei Reghin, dosar nesolutionat inca. Odiseea pamantului nu s-a sfarsit insa aici.

Teren la Monor

Pentru cei care nu au batut niciodata acele locuri, precizam ca Batosul se invecineaza inspre nord cu Monorul, comuna din judetul Bistrita.

Tocmai acolo insa a cumparat Szasz Iosif cea de-a doua parcela de teren, situata, culmea funciara, credem, jumatate pe teritoriul Batosului, jumatate in comuna vecina.

Terenul, achizitionat in 2004, a fost intabulat jumatate ilegal, in timp ce pentru cealalta jumatate lui Szasz Iosif i-a fost refuzata intabularea, cu toate ca are titlu de proprietate, pe motiv ca parcela este situata in Bistrita si ar fi ilegal.

Cum a reusit fosta comisie de fond funciar, prezidata de primarul Rascanu Musat, sa atribuie un teren pe teritoriul altui judet depaseste puterea noastra de intelegere. De ce nu s-au luat masuri impotriva celor vinovati de savarsirea unor asemenea ilegalitati, de asemenea, nu intelegem.

Cert este ca Szasz Iosif a dat 160 de milioane pe un teren atribuit ilegal pe care nu il poate folosi fara a declansa un conflict cu monorenii.

Ca este sau nu Szasz Iosif reclamagiu nu ne intereseaza, faptele demonstreaza ca proprietatea a fost de batjocura in Batos.

"Participand la sedintele satesti am adus la cunostinta opiniei publice ca respectivele terenuri sunt proprietatea mea …Aceasta informare a provocat nemultumiri printre unii sateni, nemultumire amplificata de primarul Batosului, pe atunci Rascanu Musat, care in mod rauvoitor si tendentios a informat opinia publica ca eu nu detin nici un teren in zona respectiva.

…La randul sau viceprimarul, pe atunci Borsan Viorel, a promis oamenilor ca respectivele terenuri vor trece inapoi in islazul comunal, drept pentru care a inaintat un raspuns rauvoitor si tendentios, depus la Prefectura Mures", extras din memoriul adresat in 27 aprilie 2005 de catre Szasz Iosif prefectului Ciprian Dobre

"Eu le-am spus ca sunt dispus sa cedez terenul, daca imi dau in alta parte, dar nu mi-au dat nici un raspuns", Szasz Iosif, proprietar

Greseli peste greseli

Cel putin aceasta este pozitia actualului primar al comunei Ilie Harsan.

"A fost o greseala cand s-a scos din islaz, iar la presiunea cetatenilor s-au dus sa-i darame gardul. Era campanie electorala. La fel si cu terenul care o parte este situat in comuna Monor. Nu m-am gandit la o solutie. Dar sa stiti ca fiecare sat isi are reclamagii sai",

Ilie Harsan, primar

Musat Rascanu, in prezent consilier local, nu a putut fi contactat pana la inchiderea editiei.