In urma trocului facut de presedintele Basescu cu omologul sau din Austria pentru integrarea Romaniei in UE, Societatea Nationala a Sarii va ajunge, cel mai probabil, pe mainile companiei austro-ungare BorsodChem (BVK). BVK a urmarit pe diferite cai preluarea Oltchim, iar acum tinteste controlul deplin pe materia prima folosita in industria chimica- sarea.

Stefan Vuza a incercat, fara succes, sa intre in ecuatia BorsodChem -Oltchim. Potrivit surselor noastre, Vuza, proprietarul Chimcomplex Borzesti - singurul competitor al combinatului Oltchim, incearca sa intre intr-o noua asociere cu acelasi BVK, de aceasta data pentru a monopoliza industria sarii din Romania.

Privatizarea singurei companii care se ocupa de extragerea si comercializarea sarii din tara noastra va duce, potrivit informatiilor BZA, la un monopol privat. Mai mult, Societatea Nationala a Sarii SA - Salrom risca sa ajunga marea afacere a unei companii austro-maghiare.

Astfel, Romania va inregistra o noua pierdere la capitolul zacaminte strategice, asa cum s-a intamplat cu petrolul si aurul. Salrom SA este o societate cu capital integral de stat, supercentralizata, la carma careia se afla un marcant membru al PC, Marcel-Octavian Nicolaescu, unul din apropiatii lui Dan Voiculescu.

Cele sapte unitati ale Salrom sunt direct subordonate sediului de la Bucuresti si nu au personalitate juridica. Ocna Dej este de departe cea mai productiva salina, fapt datorat calitatii si cantitatii de sare extrasa. Pricipalul client al salinei din Dej este societatea maghiara BorsodChem.Rt.

(BVK), care urmareste sa cumpere la pachet intreaga companie prin actiunile de lobby ale presedintelui Austriei, Heinz Fisher, care a cerut omologului sau din Romania “spargerea monopolului sarii”, in schimbul ratificarii Tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Deloc neglijabila grija presedintelui Fisher pentru SNS, in conditiile in care BorsodChem (BVK) are drept actionar majoritar fondul de investitii Vienna Capital Partners. Al doilea actionar al BVK, cu un procent de 22%, este Megdet Rahimkulov, directorul AEB Bank si cel mai bogat cetatean maghiar.

Liderii de sindicat Salrom SA au benchetuit pe banii austriecilor de doua ori in decurs de un an, drept urmare, “investitorii strategici” nu vor avea obiectii din partea acestora.

Practic, activitatea SNS este intretinuta prin salina Ocna Dej, care exporta sarea catre societatea BorsodChem Rt. -cel mai mare combinat chimic din Ungaria. Relatia dintre SNS si BorsodChem a fost parafata de ex-directorul companiei sarii din Romania, Nicolae Grudnicki, destituit ulterior pentru abuz in functie.

In anul 2003, SNS SA a semnat un contract pe trei ani cu firma BorshodChem Rt.(BVK) in valoare de 13,92 milioane euro, din care 4,05 milioane euro in 2004, pentru livrarea in Ungaria a 660.000 tone sare industriala.

Fondul de investitii Vienna Capital Partners, actualul petitor al SNS Romania, a incercat in repetate randuri sa achizitioneze unul dintre cele mai mari combinate chimice din Romania, Oltchim Ramnicu Valcea, insa afacerea nu a fost parafata de AVAS si ulterior de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

In 2003, la a doua incercare de a privatiza Oltchim SA, APAPS-ul lui Ovidiu Musetescu a oprit procesul in mod inexplicabil, desi au existat intentii clare de cumparare din partea concernului rus Lukoil, a grupului financiar austriac Vienna Capital Partners si a Grupului Rompetrol.

Acesta din urma a actionat APAPS in judecata, cerand suspendarea privatizarii pe motiv ca datele financiare din caietul de sarcini nu au fost actualizate si nu au oferit detalii privind conversia in actiuni a datoriilor companiei catre AVAB si nici procesul de divizare a societatii.

In iulie 2005, cand privatizarea Oltchim a revenit in actualitate odata cu anuntul facut in acest sens de ministrul Codrut Seres, compania ungara BorsodChem, adica tot Vienna Capital Partners, a inaintat o oferta pentru a achizitiona combinatul valcean. Vienna Capital Partners detine si Calder-A, societatea care a negociat pentru Rafo cu Marian Iancu direct din inchisoare.

Alte companii din grupul Vienna Capital Partners sunt Raglam Overseas, Alfa Oil si Expanet Trading, cea din urma fiind si furnizoarea de titei a Rafo, potrivit unui contract din mai anul trecut, de 12,5 milioane de tone, pe cinci ani. Grupul Vienna Capital Partners a fost adesea asociat cu marii oligarhi rusi.

Printr-o asociere cu investitorii straini, sub aripa concernului ungar BorsodChem, Stefan Vuza urmarea eliminarea concurentei de pe piata produselor clorosodice, prin cumpararea combinatului Oltchim, singurul competitor viabil al Chimcomplex.

In cazul in care ii iesea afacerea, BorsodChem si Oltchim (dirijat din spate de Vuza) ar fi format impreuna al doilea mare producator de produse clorosodice din Europa. Insa, Oltchim a ramas tot in portofoliul MEC, minister care detine 95,7% din actiunile marelui combinat.

Lovitura pregatita de Austria si Ungaria pentru a prelua monopolul sarii din tara noastra va starni, din nou, interesul “marelui industrias” Stefan Vuza, cunoscut pentru apetitul nesatios in ceea ce priveste preluarea uzinelor si combinatelor de stat in conditii cat se poate de avantajoase pentru conturile sale.

Totodata, interesul lui Stefan Vuza pentru sare - materie prima in industia chimica- este justificat de faptul ca omul de afaceri moldovean este patronul Chimcomplex Borzesti - un mare consumator al acestui minereu.

Rezervele de sare ale Romaniei sunt estimate la circa 400 de milioane de tone, iar calitatea minereului este foarte ridicata. Cu toate acestea, in ultimii ani, piata sarii este acaparata de importatori. De la an la an, profitul SNS a scazut vertiginos, astfel ca, in anul 2006 este nul.

Desi sarea este un zacamant foarte utilizat in mai multe ramuri ale industriei, SNS a fost pus pe butuci si pregatit pentru o privatizare de doi lei.

BorsodChem.Rt. (BVK) este societatea care urmareste sa cumpere la pachet Salrom SA prin actiunile de lobby ale presedintelui Austriei, Heinz Fisher, care a cerut omologului sau din Romania “spargerea monopolului sarii”, in schimbul ratificarii tratatului de aderare a Romaniei la UE.

Deloc neglijabila grija presedintelui Fisher pentru Societatea Nationala a Sarii -Salrom SA, in conditiile in care BorsodChem (BVK) are drept actionar majoritar fondul de investitii Vienna Capital Partners.

Fondul de investitii Vienna Capital Partners, actualul petitor al SNS Romania, a incercat in repetate randuri sa achizitioneze unul dintre cele mai mari combinate chimice din Romania, Oltchim Ramnicu Valcea, insa afacerea nu a fost parafata de AVAS si ulterior de Ministerul Economiei si Comertului (MEC).

Sub aripa concernului ungar BorsodChem, Stefan Vuza urmarea in iulie 2005 eliminarea concurentei de pe piata produselor clorosodice, prin cumpararea combinatului Oltchim, singurul competitor viabil al Chimcomplex. Afacerea nu a fost insa finalizata.