Sublocotenentul muresean Razvan Dinu Manoila a fost ranit marti dimineata, in timpul unei misiuni in Afganistan.

Doi colegi ai mureseanului, raniti si ei in misiune, erau incadrati la UM 01010 din Targu Mures * Unul dintre ei, sergentul Costinel Valerica, se afla in stare foarte grava * In aceeasi misiune, caporalul Ionel Dragusanu a fost ucis * La intoarcerea dintr-o misiune de patrulare, echipajele au declansat dispozitive explozive improvizate * Conducerea Ministerului Apararii Nationale si-a exprimat

regretul pentru producerea tragicului accident * Cei patru militari raniti vor fi transportati la un spital din Germania, in cazul in care medicii vor considera ca acest lucru este necesar * Din iulie 2002, alti trei militari romani si-au pierdut viata in Afganistan si mai multi au fost raniti * Familia militarului muresean este ingrijorata si asteapta un semn de la Razvan.

Un militar roman a fost ucis si alti patru au fost raniti, in dimineata zilei de marti, in jurul orei 03.00, in urma unui incident petrecut in sudul Afganistanului, in apropierea bazei militare din Kandahar. Militarul cazut la datorie este caporalul Ionel Gheorghita Dragusanu, de 38 de ani, incadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001.

Incident tragic

Cei cinci soldati se intorceau la baza dintr-o misiune de patrulare. Primii trei se gaseau intr-un transportor amfibiu blindat de cercetare, aflat in fruntea unei coloane de patru autovehicule, care a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, amplasat la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de Kandahar.

Dupa oprirea coloanei, comandantul patrulei, impreuna cu alti doi militari s-au deplasat, conform procedurilor standard, catre primul transportor pentru a acorda ajutor ranitilor. Pe timpul deplasarii, sergentul Serban a declansat un alt dispozitiv exploziv improvizat, fiind ranit la picior.

O subunitate de interventie si o echipa EOD (Explosive Ordnance Disposal - inlaturarea mecanismelor explozive - n.n.), specializata in deminari, au fost trimise la fata locului pentru a acorda sprijin militarilor.

In situatia in care acest lucru se va impune, cei patru militari raniti vor fi transportati la un spital din Germania. Conducerea Ministerului Apararii Nationale si-a exprimat regretul pentru producerea tragicului accident si a transmis sincere condoleante familiei caporalului.

De asemenea, printr-un ordin al ministrului Apararii Nationale, caporalul Ionel Gheorghita Dragusanu a fost inaintat la gradul de sublocotenent post-mortem.

"Mureseni" implicati in incident

"Fiul meu a plecat in misiune pe data de 11 sau 12 ianuarie si urma sa se intoarca luna viitoare. Nu am reusit sa luam legatura cu el, dar din informatiile pe care le-am primit de la MAPN, stim ca Razvan a fost unul dintre cei norocosi. Este lovit la un picior, spre deosebire de altii care au fost raniti grav. Asteptam un semn de la el ca sa ne mai linistim si noi.

Nu stim mai multe detalii, doar ca daca va fi in putere, va ramane sa-si continue misiunea, iar daca nu, va fi transferat, impreuna cu alti raniti, la un spital din Germania", a declarat Dumitru Manoila, tatal sublocotenentului Razvan Manoila. In incident au mai fost raniti sergentul Costinel Valerica Slaniceanu, 28 de ani, si sergentul Laurentiu Serban, 27 de ani. Ambii au fost incadrati la UM 01010 din Targu Mures.

Maiorul Ionut Iacob, de la UM 01010 a declarat ieri ca cei doi au fost detasati de la UM 01010, la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar, inca de anul trecut. Iacob a mai precizat ca cei doi militari se afla sub ingrijire medicala la spitalul militar canadian din baza Kandahar, sergentul Costinel Valerica Slaniceanu fiind in stare grava.

De asemenea, pe lista ranitilor internati mai figureaza plutonierul Iosif-Adrian Luca-Micu, 37 de ani.

Numarul ranitilor creste

Moartea militarului roman Ionel Gheorghita Dragusanu survine pe fundalul celor mai grave violente petrecute in Afganistan dupa indepartarea, in 2001, a regimului talibanilor. Gherilele islamiste au intensificat atacurile din sudul tarii, inainte ca Statele Unite sa cedeze NATO conducerea misiunii de mentinere a pacii.

De la dislocarea, in iulie 2002, a soldatilor romani, in cadrul operatiunii "Enduring Freedom", alti trei militari si-au pierdut viata in Afganistan si mai multi au fost raniti.

Pe 11 noiembrie 2003, o coloana de blindate apartinand Batalionului 151 "Razboieni" ("Lupii Negri"), din cadrul operatiunii multinationale "Enduring Freedom" din Afganistan a fost atacata cu focuri de arma in apropierea granitei cu Pakistanul. Sergentul major Iosif Silviu Fogorasi a fost impuscat mortal, iar sergentul major Mihail-Anton Samuila a fost ranit.

Samuila a decedat la 14 noiembrie, intr-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram. In aprilie 2005, Narcis Marius Sonei (sublocotenent post-mortem) si-a pierdut viata intr-un atac al talibanilor. De la inceputul anului 37 de militari ai fortei coalitiei au murit, in misiune, in Afganistan.

Aproximativ 500 de militari romani se afla in misiune in sudul Afganistanului unde asigura paza bazei aeriene a fortelor Coalitiei.

Sublocotenentul Razvan Manoila are 25 de ani. A absolvit liceul Bolyai Farkas, la profilul matematica-informatica, dar, influentat de bunicul lui, fost prizonier de razboi, Razvan s-a indreptat spre ceea ce a numit mai tarziu "pasiunea vietii lui". Vrajit de povestile din timpul razboiului spuse de bunicul lui, Razvan a optat, la terminarea liceului, pentru o cariera militara.

Astfel s-a inscris la Academia Militara de la Sibiu, pe care a si absolvit-o. "A fost la Trupe Terestre la Sibiu, dupa o perioada de "practica" prin tara, a fost selectat sa lupte in trupele Rechinii Albi din Afganistan", a povestit tatal sau.

Acesta a mai spus ca Razvan nu este un baiat dificil, dar ca si-a ales intotdeauna prietenii in functie de preocuparile lui, de frica sa nu fie cineva capabil sa-i schimbe traiectoria.

Dornic de o cariera militara mai mult decat decat orice altceva, Razvan a ajuns la 25 de ani sa fie sublocotenent in trupele speciale din Afganistan si sa se ocupe si de comunicarea cu americanii, in subordinea carora se afla Rechinii Albi.

Inainte de a pleca in misiune, Razvan a fost plecat in Grecia, la un schimb de experienta, iar la intoarcere a spus ca el nu mai vrea sa faca altceva, decat sa se dedice carierei de soldat si sa aiba ocazia sa lupte pe un camp, cu inamici adevarati, la fel ca bunicul lui. "Este o persoana echilibrata si cerebrala.

Au fost momente in care pana si noi, ca parinti i-am urmat sfaturile", incheie Dumitru Manoila, tatal militarului muresean.