Cu toate ca potrivit unei sentinte pronuntata de Tribunalul Mures contractul de asociere dintre CJ Cluj sI Iulius Group a fost suspendat, lucrarile la mall-ul lui Dascalu continua.

Mai mult, cu sprijinul autoritatilor locale, Dascalu recurge la o smecherie - urgeanteaza lucrarile, pentru ca, pana la pronuntarea sentintei finale de Inalta Curte de Casatie si Justitie mall-ul din cartierul clujean Univers T sa fie finalizat.

Iulius Group continua in graba lucrarile la mall-ul din cartierul Gheorgheni, cu toate ca, in mod legal, proiectul se afla in stand-by pana la solutionarea procesului initiat de South East Euromentor.

Cu toate ca Tribunalul Mures a admis la inceputul lunii inunie cererea South East Euromentor de suspendare a punerii in practica a Hotararii Consiliului Judetean privind construirea mall-ului din Gheorgheni, Iulian Dascalu, patronul Iulius Group mizeaza pe faptul ca va finaliza lucrarile pana cand Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va da sentinta finala.

De regula, parcursul unui caz de la instantele inferioare pana la ICCJ dureaza luni de zile, chiar un an, timp in care mall-ul lui Dascalu poate fi terminat, cel putin partial. Chiar daca sentinta irevocabila va fi in defavoarea Iulius Group, presiunea la care vor fi supusi judecatorii este imensa in cazul in care complexul comercial este deja ridicat.

Suspendat doar in scripte

La cinci zile de la inaugurarea santierului pentru construirea mall-ului lui Iulian Dascalu, eveniment la care au luat parte liderii administratiei publice clujene, Tribunalul Mures a dispus suspendarea contractului dintre societatea Iulius Group si Consiliul Judetean (CJ) Cluj pana la solutionarea irevocabila a procesului.

Sentinta data de Tribunalul Mures blocheaza teoretic continuarea lucrarilor la acest mall. Spunem teoretic, pentru ca realitatea de pe teren infirma faptul ca, in cazul Iulius Mall, legea-i lege si nu tocmeala.

Cu toate ca, in urma deciziei pronuntate de Tribunalul Mures, Dascalu ar fi trebuit sa suspende lucrarile, reporterii BZA i-au surpins in repetate randuri pe muncitori lucrand de zori la asa zisul “proiect suspendat”. Asta in ciuda faptului ca decizia Tribunalului Mures este executorie. Pentru continuarea lucrarilor, mai marii administratiei judetene recurg la o smecherie.

Ei sustin ca decizia instantei muresene anuleaza doar asocierea dintre cele doua parti, iar lucrarile la mall pot continua in baza autorizatiei de construire.

Autorizatia de construire, eliberata de Primaria Cluj la cererea Univers T, este actul in baza caruia lucrarile continua. BZA a dezvaluit intr-o editie recenta modul “pervers” in care societatea lui Dascalu a reusit sa obtina autorizatia de construire, in conditiile existentei unui proces pe rol care contesta asocierea dintre CJ Cluj si Iulius Group.

Reamintim faptul ca Iulius Grup a castigat, in urma cu cateva luni, licitatia de asociere cu Consiliul Judetean. Contracandidatul, South East Euromentor, a contestat in Justitie licitatia. Pentru a demara constructia mall-ului, Iulius avea nevoie de autorizatie de construire. Numai ca Primaria municipiului Cluj-Napoca nu putea emite autorizatia pentru Iulius, licitatia fiind atacata in instanta. Asa ca “Spanu, arhitectul-minune al judetului” a gasit solutia.

Autorizatia a fost solicitata de Univers T, iar primaria nu a avut cum sa refuze, Univers T nefiind in nici un litigiu. SC Univers T SA este o societate la care Consiliul Judetean (CJ) este actionar unic. CJ, prin Univers T, detine in proprietate terenul pe care se va ridica mall-ul. E drept, terenul a fost concesionat catre Iulius Grup.

Potrivit reprezentantilor Biroului Mass Media al Primariei municipiului Cluj-Napoca pentru constructia mall-ului a fost emisa autorizatia nr. 771/25.05.2006. Solicitant SC Univers T SA. Obiectiv: Complex Comercial Iulius Mall. Proiectant: SC Arhimar Serv SRL. Durata constructiei: 36 luni.

Toate bune si frumoase, numai ca, la mijlocul saptamanii trecute, SC Univers T SA habar nu avea ca ea a solicitat autorizatia de construire: “Da?! Pe numele nostru a fost eliberata autorizatia? Habar nu aveam!”, a declarat Ioan Presecan, director general al SC Univers T SA.

Mai mult, potrivit unei Hotarari a Consiliului Judetean Cluj, in bugetul de venituri si cheltuieli pe 2006 al Univers T, nu este nicaieri prevazuta constructia unui mall.

Un alt tertip pus la cale de prietenii lui Dascalu din CJ Cluj a fost introducerea pe ordinea de zi a sedintei de ieri a hotararii de mutare a bazei sportive cu terenurile de tenis de pe amplasamentul Univers T, pentru a oferi “asociatului investitor” un teren eliberat de sarcini. Insa, in al 12-lea ceas, proiectul de hotarare a fost scos din ordinea de zi.