Studiile de specialitate indica faptul ca fenomenul consumului de droguri este mult mai frecvent in randul tinerilor intre 15-24 de ani, in special in randul liceenilor. Romania se claseaza pe unul din locurile fruntase, intre cele 29 de state europene, in ceea ce priveste consumul de droguri si de la an la an, tara noastra urca alarmant in acest clasament.

In Cluj-Napoca, cei mai vulnerabili consumatori de droguri sunt adolescentii. Datorita specificului varstei, marcata de cautari, a unor probleme in familie sau la scoala, ca urmare a intrarii intr-un anturaj nepotrivit, acestia pot ajunge sa consume droguri.

Prevenirea consumului de droguri si tratamentul acestei dependente au devenit o necesitate pentru tarile occidentale inca din a doua jumatate a secolului trecut, iar in Romania fenomenul a luat amploare dupa anii ‘90.

Drogurile consumate sunt in principal solventi, apoi cannabis, cocaina, heroina si medicamente. De obicei, acestea sunt consumate la petreceri sau in cercul propriu de prieteni, iar efectele temporare le dau tinerilor senzatii ale caror consecinte pot duce la dependenta psihica sau fizica.

Anual, sunt internati pentru consum de droguri in spitalele de psihiatrie din Cluj-Napoca intre 150 si 200 de tineri, dar numarul real al consumatorilor este mult mai mare, intrucat multi dintre acestia nu se prezinta la centrele de dezintoxicare.

Statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Cluj releva ca numarul adolescentilor internati pentru dezintoxicare in spitalele clujene este in crestere de la an la an si de fiecare data numarul celor internati este aproape dublu fata de cel al adultilor cu probleme similare.

Aspectul ingrijorator este varsta celor care consuma droguri (inclusiv alcool si tutun): majoritatea consumatorilor au intre 14 si 16 ani, 80 la suta sunt elevi si foarte putini sunt in situatie de abandon scolar sau nescolarizare. Cei mai multi dintre ei sunt baieti.

De la an la an, apar tot alte cazuri noi, iar adolescentii aflati la a doua sau a treia internare reprezinta 15 la suta din numarul total al pacientilor. Cei care nu mai revin pentru tratament, fie si-au rezolvat problema dupa primul tratament, fie recidiveaza si renunta sa se mai prezinte la centrele de tratament.

Metodele prin care adolescentii isi procura drogurile sunt ilicite in 98% din cazuri.

Statisticile Centrului de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Cluj informeaza ca motivele care ii determina pe adolescenti sa consume droguri sunt multiple. Unii incearca din curiozitate, altii din teribilismul varstei. De asemenea, grupul din care fac parte ii determina sa se drogheze, problemele din viata de familie sau ca urmare a neincrederii in propria persoana.

Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog al judetului Cluj a finalizat in aceasta perioada un proiect menit sa informeze liceenii despre riscurile consumului de droguri, mai ales ca luni este “Ziua internationala impotriva abuzului si traficului ilicit de droguri”.