Dupa ce a pierdut cladirea de pe Bulevardul Magheru, Spitalul Clinic de Boli Infectioase este pe care sa fie evacuat si din sediul situat in spatele Tribunalului Bihor

Bolnavii de hepatita si alte boli transmisibile vor fi mutati la Spitalul Judetean, Stationar I, chiar daca unitatea nu dispune de spatiul necesar izolarii acestora

Cladirile ocupate de „infectioase” au fost „arvunite” de niste persoane importante ale lumii medicale bihorene, care vor sa deschida aici un spital privat

Fara autorizatie

Cel mai important motiv, din punct de vedere epidemiologic, este ca noua cladire-gazda a bolnavilor de hepatita si alte afectiuni usor transmisibile de la om la om nu are acte in regula.

Stationarul I este cocotat pe strada Gheorghe Doja, unde, anual, se inregistreaza alunecari de teren (confirmate de specialisti) usoare, dar care indica posibilitatea ca unitatea sa o ia incet-incet la vale daca nu se incep lucrari de stavilire serioase in zona.

In plus, infectionistii sustin cu tarie ca bolnavii de hepatita, rujeola, rubeola si alte boli transmisibile trebuie tinuti izolati, in spatii cu circuite separate, ceea ce la Spitalul Judetean nu se poate face decat daca se darama mai multe incaperi.

Nu in ultimul rand, fostii sefi ai Spitalului de Infectioase zic ca Spitalul Judetean nu are sanse sa primeasca autorizatie de functionare dupa normele Uniunii Europene, de vreme ce nu dispune nici de circuitele necesare si nici de fose septice care sa permita deversarea deseurilor umane acolo unde trebuie si nu in apa Crisului Repede.

Hepatita la tot poporul!

Cel mai grav este, insa, ca prin mutarea la Spitalul Judetean, oamenii cu boli contagioase pot imbolnavi pacientii internati acolo pentru alte afectiuni. Adica un om cu pietre la rinichi s-ar putea imbolnavi de hepatita daca sta de vorba, pe scari, cu un cunoscut, bolnav infectat cu virusul hepatic A.

In plus, in caz de epidemii majore, trebuie sa existe un numar suficient de paturi rezervate numai pentru potentialii bolnavi contagiosi. Adica vreo 20-50 de paturi, situate intr-un spatiu izolat de restul bolnavilor, trebuie sa fie oricand disponibile pentru cazuri epidemie.

Dar asta inseamna alte circuite separate si spatii rezervate, ceea ce, spun doctorii, e greu de realizat la Spitalul Judetean.

Din acelasi punct de vedere, fostii directori ai Spitalului de Boli Infectioase au cerut si sa nu mai fie platiti in functie de cazurile rezolvate ci si de cele „in asteptare”, la fel ca in unitatile medicale de urgenta (SMURD si Ambulanta).

Acte la minister

Fostul director al Spitalului de Boli Infectioase, Sonia Draghici, crede ca a fost intentionat inlaturat de la conducere, pentru ca „este incomod pentru unii colegi”.

De aceea, in ultima luna, s-a ferit de ziaristi si, discret, a trimis mai multe memorii la Ministerul Sanatatii, in care a descris pe larg de ce nu e bine sa se mute „Infectioasele” intr-un alt spital, oricare ar fi el. Doctorita sustine ca nu are nimic impotriva faptului ca nu mai e director, dar nu ar vrea ca bolnavii sa iasa din spital cu mai multe boli decat au avut la internare.

Afacere proasta

Toti cei care treceau prin curtea Ambulantei, situata pe strada Snagovului, puteau observa in ce mod primitiv se transporta mancarea bolnavilor de la bucataria de pe strada Tribunalului la pacientii de pe Bulevadul Magheru. De trei ori pe zi, infirmierele duceau hrana bolnavilor in galeti puse pe un carucior oribil.

Acum cativa ani, ploi mai insemnate au inundat beciul cladirii de pe Magheru, paturi si alte lucruri trebuincioase putrezind din cauza inundatiilor.

In urma cu vreo doi ani, autoritatile sanitare au pus ochii pe cladirea de pe bulevardul Magheru si au inceput demersurile sa o dea cadou unei fundatii maghiare. Cladirea ar fi urmat sa se transforme in clinica oftalmologica pentru transplanturi de cornee.

Treaba s-a inceput prin tatonarea presei oradene, ziaristii fiind chemati la doua conferinte de presa pentru a fi imblanziti cu texte de genul „se salveaza vieti”. Oftalmologii nostri opinau atunci ca o astfel de clinica ar fi necesara, dar au avertizat cu glas incet ca s-ar putea ca romanii din aceasta parte de tara sa nu fie de acord sa-si dea ochii pentru altii.

Nimeni nu i-a ascultat, pana n-a iesit din nou presa la rampa si a ridicat problema legalitatii evacuarii cladirii de pe Bulevardul Magheru.

Acum, cladirea e zavorata si nici vorba de clinica de transplant de corneee, din moment ce si oftalmologii din Capitala au anuntat ca nu merge o astfel de afacere pentru ca nu se gasesc donatori.

Verba volant...

In iarna, medicii si bolnavii au evacuat cladirea de pe Bulevadul General Magheru, la ordinul Directiei de Sanatate Publica, si, dupa cum spunea dr. Sonia Draghici, pe baza unor promisiuni date de secretarul de stat Szekely Ervin. Acesta i-ar fi promis doctoritei ca va ajuta financiar amenajarea spitalului, daca se restrange in cladirea de pe strada Tribunalului.

Doctorita a crezut, s-a mutat cu tot cu bolnavi si s-a pus sa repare imobilul din spatele Judecatoriei, cu sumele primite de la Primarie, Ministerul Sanatatii si cu cei 3.000 de euro pe care ea i-a donat. Dar de promisiunea secretarului de stat s-a ales praful.

Dupa ce imobilul de pe Tribunalului a fost refacut in procent de 75%, Spitalul a fost desfiintat juridic si, in prezent, a fost transformat in simpla sectie a Spitalului Judetean.

Chiar si asa, doctorita mai spera ca unitatea va ramane in aceeasi locatie, pentru ca bolnavii de aici sa nu fie bagati in aceeasi cladire cu alti pacienti, sa ii infecteze.

De aceea a si trimis memoriile la Bucuresti, fiind ferm convinsa ca pe plan local se urmareste ca imobilul care adaposteste acum oameni cu boli contagioase sa fie dat pe tava unui mahar sau unor mahari din lumea medicala, ca sa faca aici spital privat.

Daca despre Policlinica 1, din buricul targului, s-a auzit deja ca va fi transformata in club de noapte cu cazino, cele doua cladiri ocupate de infectionisti ar fi numa' bune de clinici private.

"Cine are interes? De ce nu aflati voi? Nu vreau sa spun mai multe, ca se pare ca am suparat pe multi”, a mai declarat doctorita, aflata acum in concediu in strainatate, departe de lumea dezlantuita a spitalului.

Nu in ultimul rand, fostii sefi ai Spitalului de Infectioase zic ca Spitalul Judetean nu are sanse sa primeasca autorizatie de functionare dupa normele Uniunii Europene, de vreme ce nu dispune nici de circuitele necesare si nici de fose septice care sa permita deversarea deseurilor umane acolo unde trebuie si nu in apa Crisului Repede

Cel mai grav este, insa, ca prin mutarea la Spitalul Judetean, oamenii cu boli contagioase pot imbolnavi pacientii internati acolo pentru alte afectiuni. Adica un om cu pietre la rinichi s-ar putea imbolnavi de hepatita daca sta de vorba, pe scari, cu un cunoscut, bolnav infectat cu virusul hepatic A.

In plus, in caz de epidemii majore, trebuie sa existe un numar suficient de paturi rezervate numai pentru potentialii bolnavi contagiosi. Adica vreo 20-50 de paturi, situate intr-un spatiu izolat de restul bolnavilor, trebuie sa fie oricand disponibile pentru cazuri epidemie.

Dar asta inseamna alte circuite separate si spatii rezervate, ceea ce, spun doctorii, e greu de realizat la Spitalul Judetean.