Malurile din Maramures au inghitit circa 1.000 de miliarde de lei. Totusi, ploile torentiale au afectat deja doua diguri si 56 lucrari de aparari de mal! Altfel spus, lucrarile de aparare impotriva inundatiilor au fost scufundate. Care e eficienta cheltuirii puhoiului de bani publici?

In Maramures, pentru amenajarile malurilor s-au cheltuit pana acum peste 1.000 de miliarde de lei vechi, iar pana in 2008, valoarea indiguirilor si consolidarilor s-ar putea sa depaseasca 6.000 de miliarde.

Cu ce scop? Anul trecut apele au produs pagube de 560 de miliarde de lei, iar in acest an potopul a inghitit case, animale, terenuri si oameni! Consemnand de multe ori modul defectuos in care au fost gestionati banii publici, conducerea Directiei Apelor Somes-Tisa (DAST) a sustinut mereu ca lucrarile sunt executate corespunzator, si ca nu exista risc.

Si totusi, revarsarea apelor a afectat anul trecut 15,44 km de aparari de mal, iar in acest an, doua diguri si 56 lucrari de aparare de mal. Pana acum nimeni nu a fost gasit vinovat, desi “dosarul malurilor” se afla in atentia Parchetului General. Lista de asteptare Puhoaiele au provocat pagube importante in comuna Botiza.

Primarul localitatii, Ioana Trifoi, spune ca amploarea catastrofei putea fi diminuata prin lucrari de indiguire. Desi in primavara lui 2004 proiectul pentru protejarea localitatii a fost promovat si acceptat, dupa campania electorala, amenajarea malurilor a fost scoasa de pe lista prioritatilor: “toate apararile de maluri de la toate gospodariile, poduri, podete, toate s-au rupt.

DAST n-a facut lucrari, desi eu am avut un proiect de regularizari de maluri. A aparut in Monitorul Oficial in martie 2004, eram printre primele lucrari promovate, dar am fost mutati in spate si s-au facut lucrari in alte parti, chiar daca nu erau de urgenta. Noi am ramas asa… Lucrarea era estimata la 22 de miliarde, dar n-au facut nimic, desi am intervenit de multe ori.

Nu stiu din cauza cui nu a fost finalizat proiectul. Daca erau indiguiri nu se surpau locuintele, drumurile, podurile. Chiar daca era o catastrofa, nu era de nivelul asta”. Si malurile din Poienile Izei au fost afectate. Primarul Vasile Dunka spune ca va fi nevoie de noi investitii: „au fost distruse malurile pe vreo 3 km. Si gabioanele au fost afectate.

Lucrarea a fost terminata de vreo trei ani, prin DAST, si cred ca a fost executata de Repcon Oradea. Se cifreaza la vreo 7 miliarde de lei, dar gabioanele au ramas in picioare, doar le-a miscat un pic apa. Acum au venit cei de la Ape, si vor remedia lucrarea. Cred ca va fi nevoie de cateva sute de milioane de lei”.

Amenajarea malurilor Izei in Rozavlea a fost cuprinsa intr-un proiect, lucrarile au fost receptionate si platite cu 17,6 miliarde de lei. In urma cu un an, DAST sustinea ca lucrarile pasate de Repcon, subantreprenorilor Intracom si A-Z COM „s-au comportat corespunzator, neexistand pericolul inundarii in zonele in care au fost executate lucrarile”.

La viitura din acest an, lucrarile s-au dovedit ineficiente in calea puhoaielor. Primarul Gheorghe Visovan a spus ca: „apararea de mal n-a cedat, atata doar ca apa a trecut peste dig. Dar digul a facut protectie.

S-a dus insa celalalt dig, din balast, care era mai vechi si care, normal ca nu putea sa reziste la asa o viitura.” La fata locului am constat ca digul e mai mult un „semi-dig”, cu o inaltime de circa un metru, din piatra cimentata. Satenii au ras cand au inteles ce cautam: „da, asta e digul, cica.

Am auzit ca a costat o gramada de bani, si ati vazut cat e de bun! Asa e in tara asta, cine are bani, face mai multi lucrand cu Statul. Cine nu, face ca noi, isi duce viata de pe o zi pa alta, asteptand sa-l inece apa”. La inchiderea editiei, autoritatile judetene inca mai calculau valoarea pagubelor pentru a cere fonduri. O parte, destinata… indiguirilor.

Traiasca suveica intereselor. Ramane de vazut daca vitoarele diguri vor proteja si viata oamenilor, nu doar conturile „agreatilor”. Cat despre metoda de atribuire, e posibil sa se foloseasca din nou celebra incredintare directa. Ca, deh, e situatie de extrema urgenta. Vom reveni.