Presedintele PSD, Mircea Geoana, a pornit intr-un adevarat turneu electoral prin Transilvania. Dupa ce a vizitat zona sinistrata de la Tarlisua, judetul Bistrita-Nasaud, el s-a intalnit, la o cafea, insotit de seful Departamentului pentru Strategie si Reforma, senatorul Vasile Dancu, cu jurnalistii clujeni.

Cei doi lideri social-democrati au anuntat ca in aceasta toamna vor accelera reformele interne din cadrul formatiunii politice.

Transilvania se va bucura de o atentie speciala. Sociologul Vasile Dancu a afirmat in repetate randuri ca bazinul electoral al PSD se muta incet din zona Moldovei inspre cea a Transilvaniei. "Au existat judete in Transilvania unde am obtinut un scor electoral comparabil cu cele mai bune judete din Moldova", a spus Dancu.

Senatorul a dat ca exemple favorabile judetele Satu Mare, Salaj si Bistrita-Nasaud. Fostul ministru al Informatiilor Publice a amintit ca in Cluj, la alegerile din anul 2000, PSD era cel de-al saselea partid, iar la cele din anul 2004 a obtinut cel mai bun scor electoral din judet.

Pe de alta parte, Mircea Geoana a recunoscut ca exista si judete in care partidul sau sta prost. Asa ar fi Alba, Bihor sau Arad. In schimb, in Timis, liderii PSD considera ca a inceput deja era "post-Ciuhandu", desi liderul taranist a castigat de trei ori consecutiv alegerile pentru functia de edil al orasului de pe Bega si are reputatia de cel mai eficient primar din Romania.

Motivele acestei evolutii ar fi legate de faptul ca PNTCD lipseste de mai multa vreme din politica mare. Cu toate acestea, in urma fuziunii cu partidul sindicalistilor, Uniunea Crestin-Sociala, taranistii au revenit in Parlament, unde dispun de un grup de sapte deputati.

Evanghelia dupa Geoana

Geoana a facut o adevarata analiza politica. El a spus ca toata criza provocata de propunerea premierului Calin Popescu-Tariceanu de retragere a trupelor romanesti din Irak consemneaza sfarsitul Aliantei PNL-PD.

In opinia liderului social-democrat, la alegerile viitoare se vor infrunta patru partide mari: PSD, PD, PNL si PRM, carora li se va adauga UDMR, cu rol de "partid-balama", adica de a decide majoritatea.

Totodata, presedintele fostului partid de guvernamant nu a exclus posibilitatea aparitiei unui al doilea "partid-balama", daca sistemul va resimti nevoia. El a exclus, in schimb, posibilitatea ca acest rol sa fie indeplinit de Partidul Conservator si a adaugat ca aceasta formatiune nu va mai intra in Parlament "in carca" PSD.

Rolul conservatorilor ar putea fi luat de PNGCD, condus de Gigi Becali, pentru ca in opinia liderului PSD, PNTCD nu dispune in prezent de forta necesara pentru a intra in Parlament.

Relatia dintre PSD si societatea civila, pe drumul cel bun

Liderii PSD mizeaza si pe o basculare a electoratului din Ardeal, cel care a adus Dreapta la putere atat in 1996, cat si in 2000. Mircea Geoana a declarat ca sistemul politic are oroare de vid si de puterea excesiva.

El a dat exemplul relatiei dintre FSN, partidul care controla totul, si societatea civila, cand, din cauza lipsei de vigoare a opozitiei politice, rolul ei a fost preluat in mare masura de activistii civici.

Numai ca lucrurile sunt pe cale sa se schimbe in relatia dintre PSD, succesorul FSN, si societatea civila, pe masura ce formatiunea social-democratilor devine din ce in ce mai mult una obisnuita. Geoana a remarcat faptul ca analistii din noua generatie sunt mult mai putin vehementi decat Alina Mungiu-Pippidi sau Daniel Daianu.

Tot liderul PSD si-a exprimat increderea ca daca partidul sau va castiga alegerile parlamentare, candidatul PSD va putea sa il infranga si pe Traian Basescu la alegerile prezidentiale din anul 2009.

Ioan Rus, marele absent

Cu toate acestea, PSD are probleme cu unele dintre piesele de calibru greu din partid. La intalnirea cu jurnalistii clujeni au participat doar senatorul Vasile Dancu, consilierul local Remus Lapusan, cel care conduce organizatia municipala a partidului, si presedintele Camerei de Comert si Industrie, consilierul local Stefan Dimitriu.

Liderul Grupului de la Cluj, fostul vicepremier Ioan Rus, a lipsit, la fel cum a absentat si de la intrunirea de la Satu Mare, unde tensiunile din interiorul filialei au fost aplanate de fostul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu, desi acesta ar trebui sa aiba in grija zona Banatului, unde partidul se va confrunta cu cel mai vechi primar in functie al unui mare oras, la Timisoara.

Perioada lunga in care Ioan Rus a lipsit din viata publica alimenteaza speculatiile legate de gravitatea bolii de care sufera fostul ministru. Absenta acestuia nu este singura. O serie de politicieni, cum ar fi, de pilda, fostul prefect de Cluj, deputatul Vasile Soporan, au disparut de mai mult de un an din viata publica locala.