Un top al celor mai bogati politicieni maramureseni este un subiect de impact. Plecand de la aceasta idee am inceput sa cautam informatii in declaratiile de avere, dar si in propria noastra baza de date. Recunoastem, am avut parte de cateva surprize. Pe de alta parte, topul (nu o ierarhie) este rezultanta informatiilor la care am avut acces.

Maramuresul nu e un judet cu o economie dezvoltata, nici cu o infrastructura moderna, nici cu un nivel de trai ridicat. Maramuresul este un judet izolat din toate punctele de vedere, dar are politicieni bogati si dibaci din punct de vedere al afacerilor.

Nu oricine reuseste sa adune sume cu sase sau sapte zerouri dupa un mandat de parlamentar, sau sa prinda contracte „grase” cu Statul, taman in timpul mandatului de consilier local ori judetean. si totusi…

GAZETA va prezinta averile celor mai bogati politicieni din Maramures.

Hoban

Desi averilor alesilor maramureseni ar putea depasi lejer veniturile acumulate de un om obisnuit in cateva vieti, lista interminabila de bunuri detinute de politicieni e doar aproximativa. Motivul? „Clasamentul” GAZETEI a fost intocmit pornind de la declaratiile de avere si de interese ale oamenilor politici.

Or, desi exista o lege clara in acest sens, alesii “omit” de multe ori sa completeze unele rubrici si inca folosesc drept paravan pentru “pitirea” bunurilor, diverse rude.

In clasamentele de specialitate, deputatul liberal Ioan Hoban s-a clasat printre cei mai bogati politicieni din Romania, cu o avere estimata la circa 13 milioane de dolari.

Insa, potrivit ultimei sale declaratii de avere, “Jupanul” nu pare foarte bogat: are doar un apartament in Cluj, cu o valoare de impozitare de 592 milioane lei si actiuni la societatile: Seineana SRL Seini, in valoare de 300 milioane lei, Bilardi Trade - 177 milioane lei, Avistar SRL - 274 milioane lei, Bilardi SRL - 2 milioane lei, Bilardi Product - 1 milion lei, Marstar SRL -

un milion de lei, SC Eralt Impex 50% - 1 milion de lei, Banca Romaneasca Bucuresti - 0,001778 %, 2636 RON, HPD Habitat SRL - 33,3%, 666.000 ROL (ce numar interesant)

Anul trecut a realizat venituri de circa 3,7 miliarde de lei, bani incasati de la Camera Deputatilor, dividente, venituri din dobanzi, sau de la Bilardi Product, unde este sef de hotel. Insa a acordat „imprumuturi in nume personal” firmelor la care este asociat, in valoare de 18,5 miliarde de lei, deci cam de sase ori mai mult decat a castigat! Bine ca poate...

Insa, inaintea campaniei electorale din 2004, Hoban declarase pe propria raspundere ca detine: 3 ha teren agricol cu valoare de impozitare de 1,5 milioane, 2 ha teren intravilan cu valoare de impozitare de un milion de lei, trei apartamente cu o valoare de impozitare de 450 milioane, o casa de vacanta cu o valoare impozabila de 500 milioane lei, un spatiu comercial de 5.000 mp, cu o valoare de impozitare de doua miliarde de lei. Pe vremea aceea, Hoban avea creante de 10 miliarde si detinea actiuni in valoare de 354 milioane la Bilardi Trade SRL, si in valoare de 300 de milioane la Seineana SRL. Dupa putin timp, toate imobilele si terenurile au disparut din declaratiile de avere.

A spus atunci ca nu are decat un apartament in care locuieste si ca a trecut pe numele copiilor ce a mai avut. Una peste alta, Hoban este unul dintre cei mai bogati politicieni (cu sau fara copii si rude). Asteptam sa inceapa marea investitie numita „Golf Park”...

Matei

Potrivit ultimei declaratii de avere depusa, adversarul nr.1 al presedintelui CJ, Calin Matei, detine: 0,640 ha teren intravilan Recea, cu o valoare de impozitare de 500 milioane lei, 1,840 ha teren intravilan in Dumbravita, cu o valoare de impozitare de 800 de milioane de lei, un apartament in Baia Mare, de 72 mp, cu o valoare de impozitare de 800 de milioane de lei, o casa de vacanta in

Dumbravita, de 40 mp, valoare de impozitare 150 milioane de lei. Matei mai are un autoturism Plymooth, anul de fabricatie 1990, un depozit de 6.000 de Euro, deschis in 2003 la BRD, actiuni la SC BROT COM SRL, cota 50%, in valoare 80 de milioane de lei. De numele lui Matei se leaga si localul „Rustic”, dar si interventiile din CJ pentru rugby-ul maramuresean.

Cosma

Fostul presedinte al Consiliului Judetean, Alexandru Cosma, are o avere impresionanta: teren intravilan pe str. 9 Mai, 68 mp, 500 mp teren intravilan in Limanu, Constanta, 7.000 mp teren forestier in Salatig-Salaj, 71.000 mp teren agricol in aceeasi localitate, 82,72 ha luciu de apa in Arinis, o casa de locuit din care detine o cota de 50% in Salatig, un spatiu de productie de 851,4 mp in Cavnic, cladiri si soproane de 192 mp in Salatig, spatiu de productie si birouri 7.860 mp in Satu Nou de Jos, 500 mp de spatii de productie pe Aleea Electrolizei din Baia Mare si alte spatii de 580 mp in Arinis.

Iar pentru a va face o imagine completa a „imperiului” lui Cosma, va reamintim ca, in ultimele luni, Cosma i-a donat Ramonei Cosma (fiica sa) un imobil pe strada 9 Mai, unul situat pe Str. Progresului, altul situat pe str. Avram Iancu si un imobil in localitatea Lapusel.

Lista autoturismelor detinute de Cosma e la fel de impresionanta: un BMW fabricat in 1993, Audi 100 fabricat in 1987, tractor si remorca auto, combina paioase, semanatoare grau, semanatoare porumb, disc, plug, cositoare, remorca auto 500 kg, rulota auto.

Cosma detine 50% din partile sociale ale Cosma SRL, in valoare de 785 milioane de lei si SC EAST HOLDING cu o valoare estimata de 36 milioane. Iar sotia sa este asociat unic la SC CIMP SRL, unde detine parti sociale in valoare de 13,788 miliarde de lei.

Cosma are si o asigurare pe care o poate transforma in pensie privata, cu o valoare de 60 de milioane de lei. De numele fostului prezident se leaga scandalurile in care a fost implicata firma „CIMP”, disputele pentru pescaria din Arinis si „morisca” lucrarilor pe bani publici, venite pe filiera CJ.

De cand nu mai e ce a fost, se spune ca nu o duce prea bine, si ca urmare a seriozitatii unor „parteneri”. Oricum, lista cu bunurile acumulate ii asigura „un confort material”, asta daca nu vor interveni baietii de la DNA…

Rosca

Radu Rosca detine 888 mp de teren intravilan, cu o valoare de impozitare de 500 milioane lei si 4.279 mp teren agricol pe strada Petofi Sandor, cu o valoare de impozitare de 300 milioane de lei si un alt teren agricol de 1.170 mp pe aceeasi strada, cu o valoare de impozitare de 100 milioane.

Tot pe Petofi Sandor, Rosca are o casa de locuit de 546 mp (cam mica!), cu valoare de impozitare de 8 miliarde, mai are un apartament in Bucuresti, cu valoare de impozitare de 1,5 miliarde, unul pe strada Unirii in Baia Mare, cu o valoare de impozitare de 2 miliarde si detine cota de 50% dintr-un alt apartament de pe aceeasi strada.

Rosca are un Cielo, un Opel Frontera si un Ford Focus, un depozit de 1,6 miliarde de lei la BCR si actiuni in valoare de 370 de milioane de lei la Intracom SRL. Pentru un proaspat democrat, sta destul de bine. Suntem curiosi, in filiala condusa de Mircea Man, cati bani va trebui sa cotizeze Rosca?

Salupa lui „Inghetata”

Consilierul local democrat George Pop detine 4 ari de teren intravilan in Baia Mare, pe strada Minerva, 19 ari pe strada Vasile Lucaciu si 100 de ari in Buzesti.

Pop are o vila in Baia Mare, cu suprafata de 410 mp (incape si-un automat de inghetata), un spatiu comercial de 1.000 mp pe strada Vasile Lucaciu, si-a construit o casa de 140 mp in Buzesti si detine o casa de vacanta de 70 mp la Apa, judetul Satu Mare. „Consilierul inghetata” se plimba cu un Mercedes si, atentie!, are si o salupa „Nautic”.

Bijuteriile familiei sale au fost auto-estimate la 100 de milioane de lei, iar cele sapte tablouri la 150 de milioane de lei. In plus, Pop detine o tapiserie „creatie artistica” de 2 mp, care se ridica la 35 de milioane de lei.

Mai mult, consilierul local are un depozit de 50.000 dolari la KEY BANK SUA (wow, ce tare e!)si e actionar la SIF Transilvania, SIF Banat Crisana, SC GR POP STAR TRANS SRL, Bursa Transilvania, SIF Oltenia. Privind aceasta lista de avere, ne aducem aminte de faptul ca, pe la sfarsitul anilor 90, Pop era intr-o jena financiara, aproape falimentar.

Se spune ca ar fi fost chiar si executat (de executor judecatoresc). Cum si-a revenit? Doar el si prietenii lui de la bloc stiu. Acum intelegem de ce era interesat de terenul din Parc. Ce nu am inteles e pe unde „navigheaza” consilierul democrat cu salupa. Ii sugeram sa isi achizitioneze un elicopter, ar fi mai practic… ce spectacol ar fi cand ar descinde la sedintele de CL. Asa, cu salupa nu prea il vede nimeni (ce rai suntem!)

Pasca

Averea declarata a lui Liviu Titus Pasca inseamna: un teren intravilan si unul extravilan in Copalnic Manastur, 225 mp teren intravilan in Baia Mare, un apartament in Copalnic Manastur cu o valoare de impozitare de 330 milioane lei, un apartament in Baia Mare cu o valoare de impozitare de 707 milioane lei, o casa de locuit tot in Baia Mare de 360 mp, cu o valoare de impozitare de 1,8 miliarde

lei, un spatiu comercial pe Bulevardul Unirii cu o valoare de impozitare de 346 milioane lei, unul in Piata Revolutiei cu o valoare de impozitare de 340 milioane de lei, altul de 45,90 mp pe Bd. Unirii cu o valoare de impozitare de 340 milioane lei si un alt spatiu de 47,70 mp pe Bd. Bucuresti, cu o valoare impozitare de 276 milioane lei.

Familia lui Pasca detine si bijuterii din aur cu perle si diamante cu o valoare estimata la 10.000 euro. Pasca mai are si un cont la Citibank Debrecen, in valoare de 12 milioane de forinti, si unul la Raiffeisen Bank Debrecen, in valoare de 17 milioane de forinti.

Fost liberal, trecut la democrati, si mai nou la PNL, Pasca este un medic cu stare si cu apetenta pentru politica, sau un politician cu stare si diploma de medic. Depinde din ce unghi privesti.

Consilierii „contra”

Metes Gheorghe Alexandru are un teren intravilan in Remecioara, un apartament pe Aleea Aurora, cu o valoare de impozitare de 49.522 (RON, presupunem). Iar in declaratia de avere din mai 2005 avea si un spatiu comercial de 250 mp, cu o valoare de impozitare de 1,427 miliarde.

Bijuteriile de familie ale lui Metes valoreaza 13.000 RON, iar tablourile „peisaj montan, peisaj toamna, peisaj iarna, vedere Baia Mare-acuarela” - 14.600 RON. Consilierul local detine si un Volvo, are actiuni la SC Metbret Metes, careia i-a acordat un „imprumut” de 48.727 RON. Are si un credit de 3.200 Euro, la BCR Somcuta Mare.

Metes este unul dintre cei mai pitoresti consilieri locali, se are la „cutite” cu liberalii din CL, in schimb deruleaza afaceri cu liberalul Ioan Hoban. E de neinteles pentru cetateni cum de nu se supara liderii celor doua formatiuni politice. Ma rog, noi intelegem...

Consilierul PSD Dumitru Matei are 17.500 mp teren intravilan in Baia Mare, apartament cu o valoare de impozitare de 131.954 RON si o casa de 377 mp, cu o valoare de impozitare de 156.654 RON cu piscina de 152 mp, toate in Baia Mare. In plus, consilierul local are un apartament de 74 mp in Sighetu Marmatiei, cu o valoare de impozitare de 30.000. RON. In plus, Matei are un... tractor.

Pesedistul are actiuni, sau parti sociale, la o lista interminabila de firme: MEK MATEI, Debitare, Interserv, Poliflex, Izoprod, Polister, Energoinstal, Petrotub IZOTEROM, Hidroterm, Pasmatex Nord, Sigstrat. La aceasta lunga lista de firme, implicit fonduri pe masura (sa nu uitam ca si Matei apare in topurile celor mai bogati politicieni din Romania), ne mira ca nu detine macar o masina de marca. Asa, pentru blazon.

Asiguratul Man

Averea deputatului democrat Man Micea inseamna 3 ha in Rohia, un hectar de teren forestier in Rohia si un hectar in Fanate, doua ha teren intravilan in Rohia, si 0,30 ha luciu de apa in zona Targu Lapus.

Deputatul PD mai detine un apartament in Baia Mare cu o valoare impozabila de 45.000 euro, un apartament in Targu Lapus - apartament cu o valoare impozabila de 55.000 euro, o casa de locuit in Rohia, cu o valoare de 85.000 euro, o casa de vacanta in Rohia cu o valoare impozabila de 25.000 euro si un apartament in Cluj Napoca, cu o valoare impozabila de 35000 euro, cumparat cu credit imobiliar.

Man mai are un autoturism DAEWOO, bijuterii in valoare de 12.500 euro si obiecte de arta de 9.000 euro (e un rafinat...), active financiare la BRD Parlament de 2579 RON, o polita asigurare ING Regal - 48.000 RON, o polita de asigurare Activ ING - 33.000 RON, un depozit de 13.000 RON si o polita de asigurare de 20.000 RON.

Man are si un credit de 40.000 RON, o ipoteca de 35.000 Euro, si un alt credit la Banc Post de 8.000 RON. Deputatul a mai imprumutat 20.000 de euro de la un anume Sorin Aosan. Aceste imprumuturi arata slabiciunea lui Man pentru „jocurile extreme”. Pe deoparte ai, pe de alta te imprumuti…

Stroe si Varzaru

Liberalul Radu Stroe are un teren agricol in judetul Iasi, mostenit de la parinti, o casa de 180 mp in Bucuresti, cu o valoare de impozitare de 800 milioane, un Audi A4 cumparat in 2004, un cont la BRD de 42.500 dolari, unul de 14.482 euro din 2005, doua depozite a cate 10.000 dolari tot din 2005 si un card cu limita de credit de 5.000.

Stroe mai are actiuni la SNP Petrom in valoare de 5-6.000 euro, la BRD si Rompetrol in valoare de 3.500-4.000 euro. Insa, potrivit declaratiei de avere, singura sursa de venit a lui Stroe pare a fi indemnizatia de senator, aproape 400 de milioane.

Poate din aceasta cauza, in campania electorala, PSD l-a acuzat ca are afaceri cu petrol si alcool, si ca a primit un apartament in Bucuresti pe vremea fostului primar Viorel Lis, din fondul locativ de stat. De asemenea, PSD se intreba cum a reusit Stroe sa-si achizitioneze un Audi A4 din salariu.

Acu’ poate sa-si mai achizitioneze si alte bunuri, avand in vedere ca fiind membru in guvern i-a crescut si salariul. Noi credem ca bunastarea lui Stroe se leaga (si) de sfaturile financiare ale lui Hoban, un prieten de nadejde.

Consilierul judetean Vasile Coman nu are nici casa, nici masina, nici terenuri, doar actiuni. Coman e actionar la RG Holz Company, unde detine actiuni/parti sociale in valoare de 100 de milioane de lei, si are peste 282 de mii de actiuni la SC Conrep SA, in valoare de circa 470 de milioane.

Coman este consilier judetean din partea PSD si prieten cu un celebru pesedist de la Bucuresti, fost ministru si cate si mai cate… Ca sa vezi cum merg lucrurile in politica.

Nu avem pretentia ca am reusit sa dam de toate bunurile politicienilor de mai sus. De fapt, suntem siguri ca, sub o forma sau alta, acestia detin mult mai multe.

O fi bine, o fi rau, ramane sa judece cititorii, alegatorii…