Prefectul de Hunedoara, Cristian Marius Vladu, urmeaza sa fie anchetat intr-un dosar de coruptie instrumentat de procurorii Anticoruptie Timisoara, in legatura cu receptia unor lucrari realizate de Societatea Nationala Feroviara de Transport Marfa Timisoara.

Seful Biroului Teritorial DNA din orasul de pe Bega, Vlad Speriusi, a confirmat, ieri, ca este vorba despre o cauza disjunsa din recent finalizatul dosar "CFR Marfa".

Actualul prefect de Hunedoara, care inainte de numirea sa in inalta functie de reprezentant al Guvernului in teritoriu a lucrat in cadrul Regionalei CFR Timisoara, a facut parte din comisiile de receptie a unor lucrari cu "cantec", in care au fost investite sume importante din banii publici.

Procurorii Anticoruptie sustin ca Vladu a fost audiat ca martor in dosar, dispunandu-se initial neinceperea urmaririi penale impotriva sa. Lucrurile au luat, insa, o alta turnura, cu ocazia finalizarii rechizitoriului.

Astfel, anchetatorii au dispus disjungerea cercetarilor fata de mai multe persoane suspectate de implicarea, intr-un fel sau altul, in afacerea de coruptie de la "CFR Marfa", intre care si Cristian Marius Vladu. "Dosarul disjuns este in faza intocmirii actelor premergatoare in legatura cu fapte infractionale care il vizeaza pe Vladu si altii", a declarat seful DNA Timisoara, Vlad Speriusi.

Dosarul ii vizeaza pe Spiridon Mihail, ex-director "CFR Marfa" in perioada 2001-2003, Ioan Titiriga, fost director si fost sef de divizie in intervalul 2001-2004 si Simona Liana Andreescu, fost sef al serviciului Investitii, iar apoi sef divizie tehnica la aceeasi societate, trimisi in judecata, in baza rechizitoriului DNA, pentru infractiunile de luare de mita, abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si uz de fals.

In acelasi dosar au mai fost deferiti Justitiei si patronii unor firme cu capital privat din Timis si Hunedoara.

Spaga de miliarde in schimbul unor favoruri

"Ancheta releva ca in perioada 2001-2004, societatea a realizat o serie de achizitii publice, la preturi supraevaluate, in baza unor licitatii trucate, demersuri care aveau ca scop favorizarea anumitor societati comerciale private din judetele Timis si Hunedoara.

In schimbul acestor favoruri, fostii sefi de la "CFR Marfa" au beneficiat din partea patronilor firmelor direct interesate atat de cadouri costisitoare, precum mobilier de lux din import, cat si de diferite servicii constand in ample lucrari de amenajare la vilele si locuintele familiale proprietate personala.

Contravaloarea acestor servicii a fost estimata la suma de 2 miliarde de lei vechi", a precizat procurorul-sef al DNA Timisoara, Vlad Speriusi.