Una dintre prevederile programului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana face referire la colectarea de catre Ministerul Finantelor Publice a tuturor datoriilor pe care agentii economici le au catre Statul Roman. Asta, pana la sfarsitul anului 2006.

Astfel, pe la jumatatea lui 2005, conducerea Ministerului Finantelor Publice a declansat vanatoarea marilor datornici la bugetul de stat, pentru a recupera macar o parte din darile acestora. Mari schimbari cu referire la starea datoriilor catre statul roman nu au aparut. Acest fapt se datoreaza procesului relativ greoi de recuperare.

Nici nu poate fi vorba de o recuperare rapida a datoriilor catre stat datorita procedurii de executare silita si punere de sechestru pe activele si bunurile societatilor comerciale.

Executarea

Finantistii bihoreni au de recuperat pana la sfarsitul anului 2006, fantastica suma de 5.906 de miliarde de lei vechi (ROL) de la agentii economici din judet. Aceasta suma totalizeaza datoriile firmelor bihorene catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale.

“Aceasta cerinta este prevazuta in programul de aderare la Uniunea Europeana, aderare ce va fi dureroasa in primul rand pentru agentii economici”, afirma Smaranda Scridon, director executiv a Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor. Scridon este constienta de faptul ca mare lucru nu poate fi facut, in afara metodei clasice de strans cu usa.

“Avem in vizor toti marii datornici. I-am invitat la discutii, la sediul nostru, in speranta ca vom gasi o solutie care trebuie sa vina, in primul rand, din partea lor”, declara aceasta. Greutatea cu care se recupereaza aceste datorii rezulta din faptul ca acesta poate deveni un proces de durata.

Vasile Farc, purtatorul de cuvant al DGFP Bihor declara ca analizarea marilor datornici se face lunar. La nivelul DGFP exista o comisie de analiza care trebuie sa analizeze masurile posibile de recuperare a darilor catre stat. In cazul in care nu apare nicio solutie, se trece la executarea silita. “In prima faza, se emite o somatie de plata cu termen de 15 zile.

Daca in acest timp nu se achita, se procedeaza la opriri pe conturile bancare, opriri pe conturile tertilor, sechestru pe bunuri”, povesteste Farc. “Ca sa nu mai vorbim de posibilitatea tergiversarii procesului, care se poate intinde ani de zile, din cauza contestatiilor”, continua acesta. Penalizarile de intarziere sunt de 0,1% pe zi, adica 36% pe an din totalul sumei restante.

Astfel, devine mult mai avantajos pentru un agent economic sa contracteze un credit bancar, a carui dobanda medie este de 12% pe an, decat sa acapareze un an de penalizari care il costa de trei ori mai mult.

Aproape 6.000 de miliarde

Unul dintre cei mai mari datornici din judetul Bihor este ORSER SA care a reusit sa se aleaga cu o datorie de 137 de miliarde de lei. DGFP a inceput procedura de executare silita a firmei, insa, din cauza contestatiei depuse de conducerea societatii, procedura a fost suspendata, pe perioada nedeterminata. Intre timp, ORSER se vinde la bucata.

Cam in aceeasi situatie se afla si SC Steel Petrol SRL care, atunci cand a inceput executarea silita a firmei, inregistra o datorie de 122,5 miliarde de lei. In urma contestatiei depuse de conducerea firmei, procedura de executare silita a fost suspendata, banii neputand fi inca recuperati.

Printre agentii economici, mari datornici la stat, aflati in plin proces de executare silita se numara si UAMT SA, pentru o datorie de peste 15 miliarde, Repcon SRL, pentru mai bine de 6 miliarde de lei, Tiger Amira SRL, pentru o restanta de peste 1,6 miliarde. Conducerea DGFP Bihor nu se asteapta la mari realizari in recuperarea datoriilor, insa promit ca vor face tot posibilul.

“Incercam toate modalitatile de a-i face sa inteleaga ca este inspre binele lor”, declara Farc, purtatorul de cuvant al DGFP Bihor. Este cert ca prea putina lume crede ca Fiscul va reusi sa recupereze macar jumatate din totalul datoriilor la stat din judetul Bihor.

Pana la sfarsitul anului sunt mai putin de sase luni, ceea ce ar insemna recuperarea a mai mult de 1000 de miliarde pe luna.