Sindicalistii de la fabrica Nitramonia Fagaras au inceput de ieri o forma originala de protest. Ei impart muncitorilor cate o paine.

Acest gest este menit sa traga atentia AVAS ca muncitorii fagaraseni mor de foame. Angajatii Nitramonia nu si-au mai primit salariile de doua luni.

Singurul producator de explozibili din Romania a juns pe marginea prapastiei. Nitramonia a trecut deja printr-o privatizare nereusita.

Contractul de privatizare a fost insa reziliat de catre AVAS in luna februarie dupa ce juristii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului au ajuns la concluzia ca Valerian Simirica, cel care a cumparat pachetul majoritar de actiuni in numele companiei americane S&T Oil Equipment and Machinery, nu si-a indeplinit obligatiile.

Nitramonia Fagaras a ajuns intr-o situatie financiara delicata dupa ce a pierdut o parte din piata explozibililor in favoarea importatorilor. Scumpirea gazului metan a agravat criza financiara.

Societatea din Fagaras a fost nevoita sa scumpeasca pretul ingrasamintelor chimice iar acest lucru a determinat scaderea dramatica a volumului vanzarilor. In conditiile in care AVAS intarzie sa inceapa procedurile finale de reprivatizare, criza companiei se agraveaza.

Scenariu apocaliptic

Sindicalistii vorbesc de un adevarat scenariu apocaliptic ce ar urma sa se produca la iarna. Si asta pentru ca firma nu va mai avea bani ca sa isi plateasca facturile la gaz.

Daca in interiorul fabricii temperaturile vor scadea sub minus cinci de grade Celsius, exista riscul distrugerii costisitoarei statii de epurare biologica. Bacteriile din singura statie de epurare de acest fel din Romania ar urma sa fie distruse de frig.

Daca temperaturile vor scadea la mai putin de minus 13 grade Celsius, exista riscul ca depozitele de nitroglicerina din Nittramonia sa sara in aer. In acest caz, orasul Fagaras ar fi ras de pe fata pamantului.

Compania din Fagaras dateaza de 86 de ani. Ea a fost nationalizata in anul 1948.

In prezent, reprivatizarea este ingreunata de procesul dintre fostul actionar majoritar si statul roman. Reprezentantul fostului patron, Valerian Simirica, acuza AVAS de ilegalitati.

El a declarat ca la preluarea societatii a gasit datorii nedeclarate in contractul de privatizare in valoare de 300 de miliarde de lei. Valerian Simirica afirma ca a investit in combinat peste doua milioane de dolari.

Fostul manager cere acum daune de zece milioane de dolari in urma rezilierii contractului de privatizare. Daca va obtine despagubiri, el ar putea pune sechestru pe bunurile Nitramonia pana la achitarea sumelor respective.

Aceasta perspectiva ii ingrijoreaza pe eventualii cumparatori. Si asta cu atat mai mult cu cat daca statul roman nu se va grabi sa isi achite datoria, fostul proprietar ar putea executa silit bunurile companiei.