Rares Cojoc, alaturi de partenera sa, poloneza Katarzyna Kapral, a obtinut cea mai buna performanta dintre dansatorii romani care au concurat la categoria Tineret la German Open Championships, desfasurat la Stuttgart saptamana trecuta.

O medalie de bronz, un loc V si un loc 27 la Grand Slam a fost palmaresul cu care tanarul de doar 17 ani s-a intors acasa. Rares Cojoc si-a reconfirmat valoarea, data de talent, multe ore de antrenament, de lipsa timpului liber, la care adaugam o mare pasiune pentru dans.

Rares Cojoc, impreuna cu poloneza Katarzyna Kapral, partenera sa, s-au intors acasa de la German Open Championships (unul dintre cele mai puternice si valoroase concursuri din lume in dansul sportiv), desfasurat saptamana trecuta, la Stuttgart, cu un palmares impresionant, in conditiile in care dansatorii din tara noastra au inceput abia in urma cu cinci ani sa se remarce si sa emita pretentii la o medalie in acest sport.

Medalia de bronz, obtinuta la sectiunea Standard a categoriei Tineret, un loc V in finala de la Categoria Rising Star, sectiunea Standard, si un loc 27 in Grand Slam, unde perechea Rares Cojoc - Katarzyna Kapral s-a duelat cu cele mai bune perechi din lume sunt, fara teama de a gresi, cele mai valoroase rezultate obtinute de catre delegatia romana deplasata la Stuttgart, deoarece incepand cu aceasta categorie putem vorbi de adevarata performanta in dans.

In cele doua zile de concurs, Rares Cojoc a intrat de 80 de ori pe ringul de dans, incepand sa danseze la 9 dimineata si terminand intr-o zi chiar la 12 noaptea. Mai multe insa despre concurs in interviul realizat mai jos cu tanarul dansator.

Prin aceste rezultate, pentru care ii felicitam pe tinerii dansatori, Rares Cojoc si partenera sa si-au reconfirmat valoarea remarcata in foarte multe concursuri interne si internationale, performante pe care banuim ca le vor repeta, observandu-le pasiunea pentru acest sport, daruirea si sacrificiile pe care le fac pentru a se intrece pe ei insisi si a fi cei mai buni. (L.V.)

Placerea dansului

Rares Cojoc, cu toate ca are doar 17 ani, este un extrem de placut, lucid, spontan si, mai ales, sincer interlocutor. Nu a incercat nici sa ne impresioneze, nici sa epateze cu performantele sale, cu toate ca, sincer, ar fi avut de ce.

Marturie stau cupele si medaliile obtinute la cele mai puternice turnee de dans sportiv din lume, din Israel pana in Franta, din Germania pana in Republica Moldova, pe care le-am admirat fara ca tanarul sa incerce sa ni le arate.

Conversand cu el si incercand sa aflam ce se ascunde in spatele unei medalii sau a unui loc 27 la German Open, pe care, paradoxal pentru cei care nu inteleg dansul sportiv, Rares il apreciaza mult mai mult, ne-am dat seama ca avem in fata un sportiv matur, experimentat, care a renuntat la timpul sau liber pentru a sa pasiune dansul.

Un dansator care va practica acest sport atata timp cat ii va face placere. Lucru pe care putini oameni il mai rostesc cand vine vorba de un sport, profesie, studii etc.

Rep.: De ce este atat de important sa participi la German Open Championships?

Rares Cojoc: German Open Championships este unul dintre cele mai valoroase concursuri din lume in primul rand prin numarul mare de participanti. Anul acesta s-a inregistrat un numar record de participanti, fiind prezenti 4000 de dansatori.

Concursul este mai important, in opinia mea, decat Campionatul Mondial, unde participa primele doua echipe din fiecare tara, pentru ca la German Open se poate inscrie oricine. Aici iti vezi, practic, adevarata ta valoare. Probabil de aceea apar si surprize cand campioni mondiali pot pierde o finala.

Rep.: Ce rezultate ai obtinut la GOC?

Rares Cojoc: Am participat la trei categorii. La Rising Star Standard, categoria la care participa dansatori intre 16-35 de ani, cu exceptia primelor 24 de perechi din lume, am obtinut locul V din 184 de perechi, la 16-18 ani, sectiunea Standard, m-am clasat pe locul III din 124 de perechi, respectiv la Grand Slam Standard, dupa mine cea mai valoroasa sectiune, la care participa toate perechile, unde am luat locul 27 din circa 400 de perechi. Practic, acest loc 27 este mult mai bun, pentru ca concureaza perechile cele mai bune din lume, desi nu suna atat de bine.

Rep.: Te asteptai la aceste rezultate?

Rares Cojoc: In prima zi ma asteptam sa intru in primii 48, maxim in sferturi, dar cand am intrat in finala la Rising Star a fost momentul de care m-am bucurat cel mai tare, mai ales ca majoritatea perechilor din Romania au iesit din concurs in primele faze.

Eu consider ca am obtinut aceste rezultate pentru ca nu am incercat sa ma bat cu nimeni, ci sa dansez cat mai bine, pentru ca, apoi, arbitrii decid pe cine bati si pe cine nu. Cred ca e foarte gresit sa intri pe ringul de dans cu gandul ca vrei sa bati pe cineva.

Rep.: Cum reusesti sa iti domini emotiile si sa rezisti de dimineata pana noaptea intr-un concurs international?

Rares Cojoc: Cred ca acest lucru vine odata cu experienta. Cand mergeam la Reghin, la inceput, in doua ore ma dureau picioarele. Acum, la concurs, mintea ti-e doar acolo, nu te gandesti la nimic altceva, nici ca ti-e foame, nici ca ti-e dor de prieteni, ci te gandesti la ce trebuie sa faci si cat mai bine.

De asemenea, cu partenera trebuie sa fii o echipa, pentru ca intr-un concurs orice lucru te atinge de doua ori mai mult.

Rep.: Am inteles ca cele mai puternice concursuri sunt in Anglia. Cu ce difera concursurile din Anglia fata de German Open?

Rares Cojoc: In Anglia, categoriile nu sunt atat de bine delimitate precum la German Open, existand doar doua categorii de concurs, si anume sub 21 de ani si amatori. O pereche de 21 de ani buna ne este dificil inca sa o batem, iar, daca te inscrii la aceasta categorie, nu mai poti participa la amatori.

Dar foarte multa lume se bazeaza pe Openul Germaniei si pe concursurile din Anglia pentru ca iti arata unde te situezi in dansul sportiv mondial.

Rep.: Cum iti alegi concursurile la care participi?

Rares Cojoc: Antrenorii ne sfatuiesc de cele mai multe ori la ce competitii merita sa participam.

Rep.: La ce competitii vei mai participa?

Rares Cojoc: Saptamana viitoare voi pleca la Los Angeles, la Grand Slam, unde voi dansa la categoria sub 21 ani, de acolo voi zbura la Miami, unde voi participa la aceeasi sectiune, iar dupa aceea ma voi intoarce acasa, unde voi ramane o saptamana.

Apoi, voi ajunge in Anglia pentru un antrenament de o saptamana inaintea unui concurs ce va avea loc la Londra.

Dans fara timp liber

Rep.: Unde se situeaza Romania in dansul sportiv si cum a evoluat acest sport in lume?

Rares Cojoc: Romania a evoluat, cred eu, ca nici o tara in dansul sportiv. Acum patru ani nu aveam o pereche romaneasca care sa intre in finale la German Open. Daca intram in a doua faza, faceam chef acasa. Dupa patru ani avem castigatori.

De aceea cred ca Romania se indreapta intr-o directie foarte buna, se remarca un progres total. E drept ca ni se ofera si foarte mult. Avem foarte multe posibilitati la Reghin, sper sa stim sa ne si folosim de ele.

Rep.: Consideri ca un arbitru roman la un concurs international ne-ar ajuta?

Rares Cojoc: Cred ca prima data trebuie sa avem perechi in cat mai multe finale, pentru a ne face remarcati, iar apoi vom avea si arbitrii.

Rep.: Cate ore te antrenezi pe zi si cine iti sunt antrenori?

Rares Cojoc: Mi-ati adresat o intrebare grea. Atunci cand sunt fara antrenori, 3-4 ore pe zi. Cand nu suntem acasa (n.red. Rares este mai mult plecat decat acasa), antrenamentele dureaza de dimineata pana seara, inclusiv sambata si duminica, si constau in exercitii de forta, alergari, aerobic, exercitii de yoga si, bineinteles, dans.

In Italia am simulat chiar un concurs, cu sferturi, semifinale, finala. Acum ma antrenez cu Giordano si Catia Sanone din Italia, dar reprezint clubul Dansul Viorilor din Reghin. De altfel, prin intermediul clubului mi-am cunoscut antrenorii.

Rep.: Cata vacanta ai avut in acest an?

Rares Cojoc: Anul acesta cred ca o saptamana, cand am fost la Barcelona. Dupa concursul de la Miami cred ca voi mai petrece o saptamana cu parintii.

Rep.: Ce iti place sa faci in putinul timp liber pe care il ai?

Rares Cojoc: Sa ma distrez. Imi place sa dansez, dar mai liber.

Rep.: Cat timp vei mai dansa si daca intentionezi sa iti faci o cariera din dans?

Rares Cojoc: Pana imi va mai face placere sa dansez, voi continua sa fac dans. In ceea ce priveste cariera, consider ca a fi dansator si a fi antrenor sunt doua lucruri complet diferite.

Nu vreau sa devin antrenor, cred ca nu as avea rabdare, dar stiu ca atata vreme cat o sa imi faca placere si o sa pot, o sa dansez.