Omul de afaceri Dan Scerbac, ce detine mai multe spatii comerciale ultracentrale, intre care localul Vanilla Cafe, a fost reclamat la Primarie si la Inspectoratul in Constructii pentru modul in care a supraetajat un imobil de pe strada Moise Nicoara nr. 16. Scerbac s-a ales pana acum cu o amenda si cu o dispozitie de incetare a lucrarilor la constructie, pe care nu a respectat-o.

Cel care a reclamat neregulile, Augustin Zeriu, presedinte al filialelor clujene ale organizatiilor Alianta Civica si Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat, povesteste cum arhitectul orasului, Adrian Iancu, i-a spus ca in acest caz “se lasa cu demolare”.

La numarul 16 de pe strada Moise Nicoara se regaseste un imobil format din doua apartamente mari ce au teren aferent comun. Intr-un apartament locuieste de multi ani fostul profesor si cercetator in domeniul geneticii, Augustin Zeriu, acum pensionar, iar in celalalt a locuit afaceristul Dan Scerbac, pana cand si-a construit o vila in acelasi cartier, Andrei Muresanu.

Scerbac a cumparat apartamentul de pe Moise Nicoara in perioada 1998-1999, la un pret frumusel, avand in vedere ca imobilul fusese scos la vanzare de catre o banca pentru a recupera o datorie a fostului proprietar.

Acesta este o adevarata vedeta a fraudelor din Romania, anume Aurica Bintintan, fosta patroana a complexului Sora, implicata in prejudicierea Bankcoop, Credit Bank si Bancorex cu milioane de dolari. A fugit din tara inainte de a fi arestata. Asadar, familia lui Scerbac s-a mutat pe strada Moise Nicoara, unde a locuit pana in anul 2002, dupa care a oferit apartamentul pentru inchiriere.

In 2002, Scerbac a depus o documentatie la Primarie in vederea mansardarii apartamentului de pe strada Moise Nicoara si a obtinut avizarea proiectului sau de la Directia de Urbanism, condusa atunci de Liviu Macea.

In acelasi an, intre sotii Dan si Reghina Scerbac si sotii Augustin si Aurelia Zeriu s-a semnat o declaratie, autentificata la notar, prin care si-au dat acordul pentru supraetajarea celor doua apartamente, fiecare familie spunand ca vrea sa realizeze un apartament pentru fiul lor.

Proiect nerespectat

Din diferite motive, nici una dintre cele doua familii nu a inceput in 2002 lucrarile. In 2005, Primaria a reavizat proiectul lui Scerbac, iar lucrarile la “mansardare” au inceput in primavara acestui an. Constructia este aproape finalizata (nu sunt terminate finisarile).

Din informatiile noastre, supraetajarea apartamentului lui Scerbac a fost realizata de firma de constructii a inginerului Florin Merceanu. Pe parcursul lucrarilor, apartamentul vecinului Zeriu a fost inundat, daunele nefiind platite nici pana azi. Zeriu a inceput sa se agite dupa ce a observat in curte cinci grupuri sociale.

Atunci - povesteste pensionarul - l-a intrebat pe Scerbac in ce isi transforma partea sa de imobil, primind raspunsul ca va fi o pensiune. “Cand am zis ca nu asa e proiectul, Scerbac a spus ca se muta fiul sau aici si o sa aiba multi musafiri.

Eu i-am amintit ca se intoarce fiul meu din America si vreau sa-mi supraetajez apartamentul, iar el a zis in ras ca o sa-i dea o camera”, a declarat Zeriu. Intr-adevar, inspectorul Cosmin Rus de la Inspectoratul de Stat in Constructii a constatat la fata locului ca “mansarda” lui Scerbac cuprinde cinci camere, cinci bai si un coridor lung pe mijloc.

“Lucrarile de constructii, efectuate, s-au executat cu nerespectarea proiectului vizat spre neschimbare si a prevederilor autorizatiei de construire. S-a intocmit un proces verbal de constatare si sanctionare, prin care s-a dispus oprirea lucrarilor si intrarea in legalitate”, a mentionat Rus. In 21 august, inspectorul a constatat continuarea lucrarilor oprite cu trei zile inainte.

Zeriu a reusit sa intre in audienta atat la arhitectul orasului, Adrian Iancu, cat si la primarul Emil Boc. Iancu i-a spus ca se lasa cu demolare, iar Boc i-a cerut sefului Serviciului Urbanism, Florin Sandor, sa ancheteze cazul.

Santajul cu acordul

Zeriu a apelat, in 2005, la societatea de arhitectura Stil Proiect pentru a-i realiza documentatia pentru supraetajare. Planul Urbanistic de Detaliu a fost aprobat de Primarie in luna mai a anului trecut, insa proiectul pentru autorizare a fost inaintat abia de curand Directiei de Urbanism de arhitecta Cristina Ungur. Astfel, demararea constructiei a fost intarziata.

Zeriu crede ca intarzierea a fost intentionata, deoarece a aflat ca Ungur ar fi o cunostinta a lui Scerbac. Acum, oficialii Primariei i-au cerut lui Zeriu sa aiba acordul afaceristului Scerbac pentru extindere pe orizontala, adica pentru o scara laterala pentru etaj.

Zeriu a afirmat ca este santajat de Scerbac, care i-ar fi cerut, la randul sau, sa fie de acord cu pensiunea si atunci il va lasa sa construiasca. “Nu inteleg cum de lui (Scerbac - n.red.) i-a ajuns conventia din 2002 incheiata intre noi, cu toate ca si constructia lui e extinsa”, a afirmat Zeriu. “Peste cadavrul meu va fi pensiune.

Nu sunt de acord, mai ales avand in vedere caracterul indoielnic al lui Scerbac. Nu se poate sa am un mic hotel in curte. Imi pare rau ca nu am observat mai repede ce face. Din cauza noii constructii, mi-a scazut si pretul la apartament, in caz ca vreau sa ma mut, daca nu reusesc sa-mi realizez proiectul”, a declarat fostul profesor.

Spatiile lui Scerbac, luate cu scandal de la Primarie

Omul de afaceri Dan Scerbac este patronul societatilor Rex Grup SRL, Rex Chim Distribution SRL si Chimirex Co SRL. Prin intermediul acestora, detine spatiile comerciale din buricul targului de la numerele 14 si 16 de pe strada Regele Ferdinand: magazin de chimicale, restaurantul si cafeneaua Vanilla si magazin de accesorii pentru femei.

Sotia lui Scerbac, Reghina, este asociata in Rex Chim Distribution SRL si Rexelite SRL. Sotii Scerbac s-au “afirmat” la inceputul anului trecut, cand au achizitionat de la municipalitate spatiile comerciale in baza Legii 550. Atunci, Dan Scerbac si presedintele din acea vreme al comisiei de spatii, Alin Tise, au purtat dialoguri spumoase, negociind ca la piata pretul spatiilor.

Dan si Reghina Scerbac au ajuns chiar si in instanta cu comisia de spatii, nefiind de acord sumele cerute de Primarie, desi acestea se justificau avand in vedere vadul zonei. “Nu ati fost fair play, nu ne intelegem la pret si comisia hotaraste scoaterea spatiului la licitatie”, a spus, la un moment dat, Tise enervat de lungimea si ineficienta discutiilor cu Scerbac.

Se poate observa ca Scerbac a ramas stapan pe strada Regele Ferdinand si ii merge chiar bine.