Aflat in patrimoniul public al Consiliului Judetean Cluj (CJ), stadionul Ion Moina este, in continuare, in asteptarea acelor investitori puternici care sa poata realiza o arena sportiva, conform standardelor europene, care sa fie redata ulterior comunitatii clujene.

Aflat in patrimoniul public al Consiliului Judetean Cluj (CJ), stadionul Ion Moina este, in continuare, in asteptarea acelor investitori puternici care sa poata realiza o arena sportiva, conform standardelor europene, care sa fie redata ulterior comunitatii clujene.

Chiar daca agreeaza intru totul ideea preluarii echipei U de catre societati clujene cu putere financiara, presedintele CJ, Marius Nicoara, nu considera ca poate intra in acest calcul si preluarea stadionului Ion Moina. Acesta a declarat ca, in ce priveste solutionarea problemei stadionului, merge in continuare pe propunerea americanilor de la Global Development Partners.

Este singura propunere clara pe care am primit-o si voi raspunde acestei intentii, a spus Nicoara.

Tot mai multi oameni de afaceri clujeni se arata interesati sa se implice in societatea pe actiuni care administreaza clubul de fotbal Universitatea. Fie ca este vorba despre Ben&Ben, Impact sau de omul de afaceri Sorin Dan, ofertele propuse Adunarii Generale a Actionarilor clubului prevad investitii importante in clubul universitar, echipa de suflet a clujenilor.

In editia de ieri a cotidianului ZIUA de Cluj era prezentata, pe larg, motivatia acestor investitori, avand in vedere ca fotbalul poate deveni o afacere rentabila (numai pe parcursul ultimului sezon, cele doua echipe de fotbal clujene, CFR si Universitatea, au dispus de bugete de circa 4 milioane de euro - n. red.).

Pe de alta parte, situatia echipei U nu este linistitoare nici in plan financiar, nici in plan sportiv. Daca se are in vedere, insa, si potentialul terenului municipal Ion Moina, pe care evolueaza Universitatea, atunci atractia investitorilor devine absolut de inteles.

Se pare ca o parte dintre reprezentantii acestor investitori fac deja demersuri astfel incat, in cazul preluarii lui U, stadionul sa devina parte din afacere. Reamintim ca stadionul Ion Moina se afla in patrimoniul Consiliului Judetean Cluj si in administrarea Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public si Privat.

Indiferent cine ar urma sa preia echipa de fotbal Universitatea Cluj, indiferent de decizia Consiliului Local in sensul acesta (dat fiind faptul ca se numara printre actionarii clubului - n. red.), fara a intra intr-o asociere cu Consiliul Judetean, preluarea stadionului Ion Moina este imposibila.

Varianta americana ramane valabila

Stradania reprezentantilor Consiliului Judetean privind reabilitarea arenei sportive Ion Moina a fost indelung comentata in mass-media. Nici pana in prezent, insa, nu s-a fixat o strategie clara in aceasta directie.

Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, sustine ca merge in continuare pe varianta propusa de societatea americana Global Development Partners, in conditiile in care aceasta companie va putea face dovada bonitatii sale. De asemenea, acesta a mai spus ca asteapta si din partea comisiei Consiliului Judetean, desemnata in acest sens, propuneri viabile.

In ce priveste intentia investitorilor locali, presedintele CJ nu se arata la fel de increzator. Nu cred ca firmele care au propus preluarea echipei Universitatea sa aiba o putere financiara atat de mare incat sa poata reface stadionul, considera Nicoara. Acesta a precizat ca e vorba de interesul comunitatii, care trebuie sa primeasca un stadion performant.

Si tocmai de aceea trebuie cautate acele surse care vor putea asigura orasului stadionul meritat. Nicoara a explicat ca oricine preia echipa de fotbal nu poate sa aiba pretentia de a obtine si stadionul. Ion Moina se afla in patrimoniul public al Consiliului Judetean, mai spune presedintele CJ, explicand ca arena nu apartine sub nici o forma clubului.

Nici asocierea cu Consiliul Local nu este exclusa, pentru reabilitarea stadionului. Nicoara mai spune ca asteapta sa vada la ce concluzii va ajunge dupa ce va avea o intalnire cu primarul Emil Boc, inainte de a organiza un plan de bataie. In principiu, insa, ideea propusa de investitorii americani ramane valabila.

E prima oferta concreta pe care am primit-o, ca atare voi tine cont de ea, declara Marius Nicoara. Chiar daca nu crede ca investitorii locali au putere financiara suficient de mare pentru a se inhama la proiectul reabilitarii stadionului, presedintele CJ crede, in schimb, ca preluarea Universitatii de catre acestia este o idee foarte buna.

De altfel, Nicoara sustine ca, intotdeauna cand s-a vorbit despre reabilitarea lui Moina, investitorilor straini li s-a propus sa devina actionari si la CFM U SA.