Locatarii unui imobil din Constanta sunt terorizati de numarul mare de antene GSM montate pe balcoanele lor, existand cazuri in care un balcon sustine si doua astfel de antene.

Cu toate ca nocivitatea radiatiilor emise de aceste antene a fost recunoscuta pana si de guvern, locatarii imobilului situat in bulevardul 1 Decembrie, mai exact blocul I 2, sunt obligati sa suporte disconfortul pe care acestea li-l cauzeaza, si toate acestea doar pentru ca asa a hotarat presedintele asociatiei de locatari.

Pentru ca nu mai suporta vecinatatea antenelor montate pe balcoanele lor, si pentru unele balcoane au inceput chiar sa se fisureze din cauza greutatii pe care sunt nevoite sa o sustina, locatarii imobilului cu pricina au inaintat o sesizare Primariei Constanta, rugand sa fie solutionata problema lor.

Conform unei expertize intocmite de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania, antenele de telefonie mobila amplasate pe imobilele de locuinte pun in pericol sanatatea si chiar viata locatarilor.

Chiar si Guvernul Romaniei a recunoscut nocivitatea radiatiilor electromagnetice neionizate emise de antenele de telefonie mobila, publicand in Monitorul Oficial mai multe reglementari pentru drepturile salariale si a altor drepturi ale functionarilor publici care lucreaza in institutii unde sunt expusi acestor radiatii.

Mai mult, Protectia Consumatorilor a facut un apel catre toate consiliile locale din tara, prin care se cere adoptarea unor Hotarari de Consiliu care sa interzica amplasarea antenelor de telefonie mobila pe imobilele de locuinte.

Nu stim daca aceste hotarari au fost sau nu adoptate, cert este ca la Constanta firmele care asigura servicii de telefonie mobila nu tin deloc cont de aceste recomandari, supunand populatia unui risc foarte mare, prin faptul ca-si monteaza antenele GSM pe toate blocurile mai inalte.

Numai pe blocul I2, situat pe bulevardul 1 Decembrie sunt montate nu mai putin de 12 astfel de antene, locatarii plangandu-se de disconfortul pe care acestea il cauzeaza.

Principalul vinovat este presedintele de asociatie

Antenele nu s-au montat, dupa cum prevede legea cu acordul locatarilor direct afectati de proximitatea acestora, numarul lor suplimentandu-se de la an la an, astfel incat unele balcoane ale locatarilor sustin si cate doua antene. Acest lucru este cu atat mai periculos cu cat la unele balcoane au inceput sa apara fisuri datotare greutatii foarte mari pe care acestea trebuie sa le suporte.

Exista chiar riscul ca balcoanele sa cedeze la un moment dat si sa se prabuseasca, pe langa pagubele materiale putandu-se inregistra si pierderi de vieti omenesti. Continua forfota a lucratorilor care monteaza si intretin aceste antene au distrus si acoperisul imobilului, locatarii de la ultimul etaj fiind nevoiti sa-l refaca, pe propria lor cheltuiala.

Se pare ca vinovat de toata aceasta situatie ar fi presedintele asociatiei, care impreuna cu administratorul si-au dat acordul pentru montarea antenelor GSM. Locatarii imobilului acuza faptul ca tabelul nominal prin care cica ei si-ar fi dat acordul pentru montarea antenelor a fost intocmit cu semnaturi in fals, ceea ce atrage nulitatea acestuia.

Acestia mai atrag atentia asupra faptului ca nu exista autorizatii pentru montarea antenelor, lucru care face ca acestea sa se afle ilegal situate pe imobilul in care locuiesc. In disperare de cauza locatarii imobilului au trimis o sesizare la Primaria Constanta sperand ca in acest fel situatia sa se remedieze.

In respectiva sesizare se cere demontarea imediata a antenelor GSM montate ilegal si fara autorizatie de construire.