Din cauza faptului ca nu toti proprietarii dispun de mijloacele materiale necesare pentru a-si consolida locuintele in cazul unui cutremur, precum si datorita faptului ca unele dintre cladirile nationalizate care au fost locuite de cetateni de etnie rroma au ramas chiar si fara ziduri, Guvernul Romaniei a alocat fonduri pentru punerea acestora in siguranta.

Pentru a putea beneficia de aceasta hotarare, primariile si consiliile judetene au trebuit pana la data de 8 septembrie sa faca o inventariere a tuturor cladirilor care au nevoie de consolidari, precum si o evaluare aproximativa a costurilor.

Astfel, in urma analizei facute de Primaria Constanta a reiesit ca in oras sunt 51 de cladiri care se pot darama la un cutremur mai puternic, majoritatea acestora aflandu-se in Peninsula. Cladirile in pericol de a se prabusi in cazul unui seism mai puternic au intrat in vizorul Guvernului Romaniei, care a alocat fonduri pentru ca acestea sa poata fi reparate.

In aceasta categorie intra cladirile vechi, care nu au fost proiectate conform unor norme actuale de rezistenta la seisme, a declarat inspectorul sef din cadrul Inspectoratului Teritorial de Constructii Constanta, Niculae Ciocanel, adaugand ca dupa anul 1977 au fost modificate sistemele de proiectare a cladirilor, calculandu-se alti indici la seism in activitatea de proiectare.

Ca urmare a acestei decizii guvernamentale, fiecare primarie, si fiecare consiliu judetean a trebuit sa faca o inventariere a tuturor constructiilor, sa evalueze valoarea aproximativa a pagubelor pentru a se putea aloca fonduri pentru punerea in siguranta a acestor cladiri in perioada urmatoare. Termenul pentru depunerea acestor evaluari a fost data de 8 septembrie a acestui an.

Cladirile din Peninsula, distruse de locatari

„Pentru aceasta actiune, proprietarii cladirilor cu risc ridicat la seisme sunt obligati sa-si expertizeze constructiile si sa faca proiectul de consolidare si de realizare a acestei lucrari.

Datorita faptului ca unii proprietari nu sunt in stare sa-si consolideze locuinta, din cauza costurilor destul de mari, primaria si consiliul judetean trebuie sa intervina cu alocarea de fonduri pentru punerea in siguranta a acestor cladiri”, a mai afirmat inspectorul sef Ciocanel.

Potrivit evaluarilor aproximative intocmite de Primaria si Consiliul Judetean Constanta, cele mai multe cladiri care au nevoie de consolidari se afla in zona Peninsula, unde majoritatea cladirilor mai au un pic si se darama fara a fi nevoie de vreun cutremur.

Astfel, in acea zona au fost descoperite 29 de cladiri cu risc seismic ridicat, dintre care 11 sunt expertizate, urmand a fi reparate, 7 au fost deja reparate, si alte 11 imobile sunt in curs de consolidare. Deoarece aceste cladiri nu au practic proprietar, ele fiind case nationalizate, nu s-a ocupat nimeni de repararea si intretinerea lor.

La degradarea acestor imobile a mai contribuit si faptul ca marea lor majoritate au fost locuite, in perioada de dupa 1989, de cetateni de etnie rroma, care in timp au furat tot ceea ce se putea fura, inclusiv caramizile din ziduri. Tot in Constanta se mai afla alte 22 de blocuri de locuinte, construite inainte de 1965, care pot prezenta risc seismic.

Dintre acestea, 16 blocuri de patru etaje se afla situate in zona Garii, iar restul blocurilor, tot de patru etaje, sunt pe bulevardul Tomis. Nici celelalte orase mai mari ale judetului nu stau prea bine la capitolul cladiri cu risc seismic.

La Cernavoda, Primaria a descoperit ca sunt patru cladiri care nu au efectuata expertiza, si pentru care vor trebui alocate fonduri pentru punerea in siguranta a acestora, la Medgidia se afla in aceeasi situatie trei constructii, in orasul Harsova sunt sase cladiri care vor avea nevoie de lucrari de consolidare, si in Mangalia numarul cladirilor ce trebuie consolidate este de opt.