In perioada cand a achizitionat la un pret dubios terenul din Cluj-Napoca, Eximprod a dat si un tun imobiliar rasunator in Buzau, cu ajutorul primarului PSD, Constantin Boscodeala. La Cluj, Eximprod s-a apropiat tot de un PSD-ist, mai exact de fostul sef al RAAPPS - Sucursala Victoria Cluj, Dorin Gioarsa.

Oamenii de afaceri Manole si Vasile sunt pe lista selecta a clientilor RAAPPS din perioada PSD-ista, pe care se regaseste si cunoscutul trio Bittner-Petrache-Cocos, cu care au in comun reorientarea catre PD.

Pe bulevardul Dorobantilor, la numerele 18-20, se lucreaza de zor la construirea unui centru de birouri cu o configuratie de trei subsoluri, parter si opt etaje.

Proprietarul terenului si a viitoarei cladiri este societatea Eximprod Power Systems SRL, cu sediul social in comuna Ceptura, judetul Prahova, care, alaturi de Eximprod Grup SA din Buzau, produce si distribuie echipamente pentru industria electricitatii, avand ca partener principal Electrica SA. Mai nou, grupul Eximprod a patruns in forta in domeniul imobiliar.

Modul in care societatea patronata de buzoienii Gheorghe Manole si Domente Vasile a achizitionat 1181 metri patrati de teren intr-o zona centrala din Cluj-Napoca ridica mari semne de intrebare. Pe terenul ce apartine acum Eximprod a fost mai demult service-ul auto Victoria, cunoscut de clujeni inainte de 1989 ca garajul Partidului.

Constructiile de la respectiva adresa si terenul aferent lor au fost in administrarea RAAPPS, care, in perioada 2003-2004, le-a vandut catorva societati comerciale. Miza cea mare a fost, bineinteles, terenul de sub si de langa constructiile vechi de pe Dorobantilor nr.18-20.

Printre cei sapte fericiti cumparatori se numara societatea Eximprod Grup SA din Buzau si persoana fizica Gheorghe Manole, director general la Eximprod.

Grupul Eximprod, care se ocupa cu producerea si distribuirea de echipamente electrice, avea inchiriat de la RAAPPS unul dintre spatiile de pe Dorobantilor pentru un punct de lucru, astfel ca a mers direct la tinta dupa ce s-a dat startul la vanzari.

Preturile se bat cap in cap

Societatea Eximprod a achizitionat prin negociere de la RAAPPS, in noiembrie 2003, constructii si teren aferent de 628 mp, la pretul de 11000 de euro. In iunie 2004, o alta societate comerciala a achizitionat constructii si teren aferent de 365 mp, in vecinatatea partii luate de Eximprod, la pretul de 110.000 de euro. Asta inseamna ori ca pretul metrului patrat a crescut cu 120 de euro, ori ca terenul vandut la Eximprod a fost subevaluat.

Actualul director al Sucursalei Cluj a RAAPPS, Liviu Miclaus, a declarat ca nu-si explica diferenta de pret. ZIUA de Cluj a consultat in aceasta problema unii dintre cei mai importanti agenti imobiliari din oras, parerile fiind impartite.

De exemplu, expertul evaluator Marcel Popa, membru in Asociatia Nationala a Evaluatorilor din Romania, a spus, referitor la posibila crestere a pretului terenului de pe Dorobantilor aratata mai sus, ca piata nu recunoaste asa ceva si ca nu crede ca pretul se putea modifica atat de mult in sase luni.

Altii, precum presedintele filialei Cluj a Uniunii Nationale Imobiliare, Sanda Moldovan, crede ca era posibil ca pretul sa se dubleze. Dar daca trend-ul a fost atat de ascendent in ce priveste valoarea terenului, atunci se pune intrebarea cum de, in noiembrie 2004, Gheorghe Manole a cumparat alta parte din fostul service Victoria, compusa din constructii si teren aferent de 553 mp, cu suma de 17800 de euro. De mentionat ca proprietatea, pe care se construieste acum cladirea de birouri, este la strada, ceea ce trebuia sa-i aduca un plus la valoare.

Pretul de 17000 de euro este cu atat mai dubios daca tinem cont ca, spre deosebire de celelalte vanzari ale RAAPPS, cea catre Manole s-a facut prin licitatie, unde pretul ar fi trebuit in mod normal sa creasca, mai ales ca patronul Eximprod isi dorea extrem de mult terenul aflat langa cel cumparat in 200

Afinitati pentru PSD si, mai nou, PD

Achizitiile dubioase de terenuri din Cluj si din Buzau ale grupului Eximprod au in comun PSD-ul. Seful Sucursalei Cluj a RAAPPS pana in 2005 a fost pesedistul Dorin Gioarsa. Acum, acesta se ocupa doar de societ`]ile sale, Premier Construct, Premier Instal si DHO Construct.

Manole a spus ca il cunoaste pe Gioarsa, dar ca negocierea si licitatia pentru terenurile de pe Dorobantilor s-au facut la Bucuresti, deoarece sucursala nu are personalitate juridica.

Vanzarile de imobile si terenuri ale RAAPPS din perioada 2001-2005 au facut obiectul unui amplu control al Autoritatii de Contol din cadrul Guvernului, care a evidentiat nereguli, dar s-a lasat doar cu doua masuri administrative firave. Intre 2000 si 2004, Consiliul de Administratie al RAAPPS a fost format din membri PSD, iar intre 2005 si 2006, din membri PD.

Anul acesta, a reusit si PNL-ul sa-si impuna cativa membri. Atat in perioada pesedista, cat si dupa preluarea de catre PD, patrimoniul RAAPPS (terenuri si imobile valoroase) a fost o mina de aur pentru controversatii afaceristi Adrian Petrache, Alexandru Bittner si Dorin Cocos, dar si pentru alti prieteni de-ai lor, mai putin cunoscuti.

Actionarul Eximprod, Gheorghe Manole, a declarat ca nu are apartenenta politica, insa a mentionat ca trebuie sa stai cu cei care-s la putere pentru autorizatii si altele, chiar daca-ti plac sau nu. Manole a spus ca actualii politicieni clujeni i-au dezlegat unele probleme mai recente, insa a refuzat sa le detalieze.

Revenind la legatura stransa Eximprod-PSD, cel mai bun exemplu este o afacere cu cantec din Buzau. Primaria Buzau, pastorita si acum de PSD-istul Constantin Boscodeala, a incheiat un contract de asociere cu Eximprod, in 31 martie 2004, pe o perioada de 49 de ani, pentru realizarea unui parc industrial.

Primaria a pus la bataie 62 de hectare de teren intravilan intr-o zona cu vad, iar Eximprod a contribuit cu suma de 200.000 de euro cu titlu de participare la profit, bani platiti in doua rate. Dupa nici doua luni, Consiliul Local Buzau a adoptat o hotarare prin care a aprobat vanzarea terenului de 62 de hectare catre Eximprod, cu exact 200.000 de euro, prin negociere directa.

Parcul industrial ce trebuia sa asigure sute de locuri de munca nu s-a mai realizat, iar Eximprod construieste acum, pe terenul ce valoreaza trei milioane de euro, un centru de afaceri exclusiv in beneficiul societatii.

In vara acestui an, deputatul democrat Cezar Preda din Buzau a declarat ca va formula o interpelare in cazul Eximprod-Boscodeala catre ministrul Administratiei si Internelor, catre ministrul Justitiei si o plangere catre Directia Nationala Anticoruptie. Este un teren in proprietate si atat, a comentat Manole situatia.

Afaceri diverse

Oamenii de afaceri Gheorghe Manole si Domente Vasile sunt asociati si actionari la Eximprod Grup SA, Eximprod Power Systems SRL, Simen SA, Domeniile Viticole SRL si Ecoprod Ennergy SRL. Separat, Vasile este implicat la Brokasig-Broker de asigurare SA, 2K Telecom SRL si C.N.C. LTD Exim SRL, iar Manole este asociat in BMT 2004 SRL si Eximprod SRL.