Fabrica Bumbacul SA din Cisnadie, falimentata in urma cu cativa ani, ar putea fi vanduta in curand unui investitor puternic din strainatate. O companie franceza din domeniul productiei de automobile s-a aratat interesata de achizitia spatiului de 12.750 de metri patrati.

Compania franceza intentioneaza sa produca la Cisnadie componente auto, in spatiul al carui pret de vanzare este de aproape 2,8 milioane de euro, dupa cum arata surse abilitate. Hala fostei filaturi din Cisnadie este vanduta prin intermediul unei agentii imobiliare, care incearca de la inceputul anului sa vanda prin diferite variante hala nefolosita.

Pentru redarea in folosinta a fabricii s-au incercat mai multe sisteme: vanzare pe bucati, inchiriere si vanzarea intregului spatiu. Cel mai probabil, hala va fi vanduta investitorilor francezi, asteptati la Cisnadie in cateva zile. Din motive de confidentialitate, reprezentantii agentiei imobiliare au refuzat sa precizeze care este compania franceza interesata de achizitia fabricii Bumbacul.

Reprezentantii agentiei au aratat insa ca alti investitori din Olanda s-au aratat interesati de achizitia fabricii, anul acesta, insa au renuntat ulterior. Surse precizeaza ca vanzarea fabricii a fost dificila datorita pretului pus de proprietar, circa 2,8 milioane de euro.

Anuntul vanzarii a fost montat pe site-ul propriu al fostei filaturi, dar si pe un site popular din Romania, pe care se vand aproape orice fel de obiecte, de la creme de fata, la motociclete.

Hala din Cisnadie, cu un singur nivel, are o suprafata utila de 12.750 de metri patrati si un teren aferent de 15.000 de metri patrati. Fabrica are utilitatile necesare si chiar acces CFR.

Fabrica este dotata cu doi transformatori de energie, de mare putere, capabili sa ofere pana la 3.200 de wati, lucru apreciat, din cate se pare, de investitorii francezi care au cautat surse puternice de energie pentru dezvoltarea sectiei de productie.

Faliment cu cantec

Povestea fabricii din Cisnadie este una tumultoasa, dar dureroasa pentru cei peste 1.000 de oameni care lucrau la filatura. Intreprinderea Bumbacul a dat faliment in urma cu cativa ani, avand datorii foarte mari. Principalul responsabil pentru falimentul filaturii este considerat omul de afaceri Gheorghe Fogoros.

Creditorii companiei Bumbacul SA au cerut socoteala in justitie fostului patron Fogoros. Acesta a intrat insa in pamant, subit, nefiind de gasit de autoritati de mai bine de un an si jumatate. Controversatul om de afaceri a lasat in urma haos si sute de angajati in prag de disperare.

Fogoros a dizolvat mai multe companii detinute singur sau cu asociati. Printre acestea au fost Coning Industries SRL, care avea activitati si in Germania, dar si Ghemar Construct SRL, o societate cu sediul in Bucuresti, dizolvata in 2004. Toate societatile patronate de Gheorghe Fogoros au sfarsit dizolvate. Motivul principal al falimentelor in lant a fost filatura din Cisnadie.

Societatea Bubmacul a fost privatizata pe banii adusi de la alte doua societati controlate de Fogoros. Cum termenii privatizarii nu au putut fi indepliniti, s-a creat o situatie de criza care a dus la prabusirea tututor societatilor implicate. Datoriile cumulate sunt de ordinul zecilor de miliarde de lei vechi.

SC Bumbacul sa avea in 2002 o pierdere neta de 160 mil. de lei vechi si inregistra datorii totale de 11,2 miliarde de lei vechi. Un an mai tarziu, datoriile ajungeau la 11,35 miliarde de lei vechi, iar pierderile nete treceau de 176 mil. de lei vechi.

Fogoros, inculpat

„Datele pe care le avem indica foarte clar vinovatia in ceea ce priveste acuzele aduse lui Gheorghe Fogoros, cu privire la datoriile mari lasate in urma”, arata Marcel Toader, reprezentant al firmei Lexgrup Consulting, specializata pe recuperarea creantelor si debitelor.

Laurentiu PARNICA