Cunoscuta formatie Orient Express, condusa de pianistul Harry Tavitian si alcatuita din citiva dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului romanesc actual, va sustine joi, 26 octombrie, un concert la Cluj-Napoca.

Aliaj de traditii muzicale balcanice

"Orient Express-ul e o formatie de etno-jazz inedita pentru Romania, atit ca dimensiuni, cit si ca repertoriu. Alaturi de mine se vor afla la Cluj citiva dintre cei mai buni muzicieni ai jazzului romanesc actual", a precizat Tavitian.

Componenta trupei care va concerta joi seara la Cluj va fi alcatuita, astfel, din: Hanno H?fer (chitara), Mihai Iordache (saxofon), Jimi El Lako (vioara), Octavian Barila Andreescu (bas) si Mario Florescu (baterie). „Muzica noastra este un aliaj in care sint topite traditiile muzicale ale popoarelor din Balcani.

Astfel, vor fi auzite ecouri romanesti, dar si bulgaresti, grecesti, turcesti, sirbesti si chiar armenesti", afirma muzicianul. „Situam spatiul romanesc ca teritoriu de sinteza intre gindirea occidentala si miresmele Orientului", considera acesta.

Au debutat la Cluj

Concertul de la Cluj, al doilea pe care Tavitian il sustine in acest an la Cluj, va incepe la ora 21. „Ma bucura mult fiecare reintilnire cu fanii de jazz din Cluj. Cu atit mai mult in cazul acestui concert cu formatia Orient Express, al carui debut a fost aici, acum 7 ani", marturiseste acesta.

Din orasul de pe Somes, Orient Express-ul se va indrepta spre Italia, unde va participa la Festivalul „Jazz & Wine Of Peace" de la Cormons si apoi spre Austria, unde va cinta intr-unul dintre cele mai importante cluburi de jazz europene, „Porgy & Bess".

In cadrul acestui turneu, formatia va concerta in formula completa, incluzindu-i aici pe Edi Neumann (Londra) - saxofon tenor, Zsolt Meier (M?nchen) - saxofon alto. De asemenea, se va alatura si acordeonistul David Yengibaryan de la Budapesta (care a concertat la Cluj in iarna acestui an).