Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, ieri, la inceputul sedintei de Guvern, ca l-a nominalizat pe Varujan Vosganian in functia de comisar european. PNL a cedat portofoliul Apararii PD, la schimb cu postul de comisar european, in urma intelegerii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu.

Totodata, liderul democratilor, Emil Boc, a anuntat ieri ca noul ministru al Apararii va fi Sorin Frunzaverde. Reamintim faptul ca BZA a publicat inca de acum cu cateva zile implicatiile numirii armeanului Vosganian in functia de comisar european.

“Vreau sa va anunt, inainte de a intra in ordinea de zi, ca am facut nominalizarea pentru postul de comisar european, pe care am trimis-o presedintelui Comisiei Europene. Numele persoanei este Varujan Vosganian”, a declarat Tariceanu, in fata ministrilor, inainte de inceperea sedintei de Guvern.

Premierul a precizat ca, in demersul nominalizarii comisarului, a tinut seama si de numele altor persoane, dar nu a vrut sa le nominalizeze. “Nu doresc sa pronunt numele celorlalte persoane, pentru simplul motiv ca mi se pare evident ca toti sunt personalitati cu calitati incontestabile, care ar fi putut sa ii recomande”, a afirmat seful Executivului.

Potrivit unor surse, aceste miscari au fost stabilite ieri dimineata, in urma unor intalniri la Palatul Victoria intre presedintele Traian Basescu si premierul Tariceanu, urmate de intalniri intre premier si liderii PD - Vasile Blaga, Adriean Videanu si Radu Berceanu.

Astfel, PNL a cedat portofoliul Apararii PD, la schimb cu postul de comisar european, in urma intelegerii dintre premierul Calin Popescu Tariceanu si presedintele Traian Basescu, intelegere care a fost parafata ulterior in cadrul unui Consiliu al Aliantei convocat de urgenta.

Aceleasi surse au declarat ca, in cadrul negocierilor dintre cele doua parti, s-a luat in calcul faptul ca numirea unui comisar european liberal ar fi dezechilibrat profund raportul de forte, din cadrul Aliantei PNL-PD, in conditiile in care liberalii au si presedintia Camerei Deputatilor, in timp ce democratii nu au primit nimic.

Democratii resping ideea ca ar fi putut avea loc un troc intre liderii celor doua partide din Alianta, adica PNL a renuntat la Atanasiu pentru a primi postul de secretar european. Ei spun ca, in cazul de fata, problema a fost Teodor Atanasiu.

Calul troian Vosganian

BZA a prezentat inca de acum cateva zile implicatiile investirii armeanului Varujan Vosganian. Astfel, Tariceanu incearca sa-si trimita calul troian armean la Bruxelles si sa aprobe tacit genocidul otomanilor din timpul primului razboi mondial asupra conationalilor proaspatului comisar european. Intr-adevar, armenii sunt de religie ortodoxa ca si romanii.

Insa, in trecutul istoric al Romaniei, armenii autohtoni au aplaudat unele dezlipiri de teritorii mioritice. Unii dintre ei, alaturi de grecii autohtoni, au constituit coloana vertebrala a Garzii de Fier.

Pozitie din care acestia au aplaudat in 1940 retrocedarea Dobrogei de Sud in granitele din 1913, inclusiv Silistra si Balcicul catre Bulgaria, numai datorita adversitatii milenare existente intre bulgari si turci.

De remarcat ca in acele zile, istoricii bulgari si unguri de origine armeana incercau sa demonstreze ca exista o origine comuna orientala intre cele doua popoare care ravneau la teritoriile romanesti.

De altfel, actualul presedinte reales al Bulgariei, Georgi Parvanov, este incurajat de social-democratii europeni, inclusiv cei unguri, sa desfiinteze partidul turc aflat in coalitia de la putere, in vreme ce Traian Basescu este imboldit de popularii europeni, cu deosebire cei unguri, sa mentina partidul maghiar UDMR aflat in coalitia de la putere.

Varujan Vosganian si Adrian Iorgulescu, fosti co-presedinti ai UFD, s-au pronuntat de altfel la o sedinta de constituire a organizatiei judetene din Cluj desfasurata la Casa Universitarilor pentru o larga autonomie etnica, culturala, politica si teritoriala a maghiarilor din Romania, luare de pozitie schimbata astazi cand se afla in bancile guvernamentale.

Dupa pozitiile politice deschise antiromanesti demonstrate de Gyorgy Frunda, seful delegatiei Romaniei la Consiliul Europei, oamenii politici romani se asteapta la o activitate similara, deschisa autonomiei teritoriale a secuilor, din partea noului comisar european de origine armeana, trimisul Bucurestiului, Varujan Vosganian.

Diplomatii de la Bucuresti asteapta cu strangere de inima pozitia Ankarei vis-à-vis de numirea reprezentantului Romaniei, cu mentiunea ca prin pierderea sprijinului Turciei, alaturi de cel al Rusiei, visele regionale de la Marea Neagra ale presedintelui Traian Basescu vor ramane in cala vaporului.

Frunzaverde la Armata

Partidul Democrat il va nominaliza pe Sorin Frunzaverde pentru functia de Ministru al Apararii. Anuntul a fost facut, ieri, la Cluj-Napoca de catre presedintele PD, Emil Boc. Hotararea a fost luata in urma unei intalniri la varf a Consiliului Aliantei.

Nominalizarea va fi inaintata premierului Calin Popescu Tariceanu si mai apoi presedintelui tarii, Traian Basescu, care va lua o decizie in cel mai scurt timp. Presedintele PD considera ca Sorin Frunzaverde este persoana potrivita pentru aceasta functie datorita experientei in domeniu si a bunei gestionari a Ministerului Apararii, de care a dat dovada in perioada 1996 - 2000.