Cuplul din fruntea Primariei Reghin a supervizat in ultimul an mai multe afaceri cu imobile. Acceptarea terenului de la ii va costa pe reghineni cel putin o jumatate de miliard. Pentru vanzator inseamna un salt de la 5 milioane/ha la 3 miliarde de lei. Tranzactionarea terenului de sub cladirile Lemn Metal catre Amazon Consulting Bucuresti va insemna o gaura de aproape 1 milion de euro in bugetul local. Nagy trebuie sa dea explicatii pentru improprietarirea suspecta a unei cunoscute a consilierului local Aszalos Gavril.

In ultimul an, cele mai mari tunuri in Reghin consemnate in dreptul administratiei publice locale pot fi lejer considerate cele cu terenuri. Bugetul local a pierdut miliarde din gestionarea acestora de catre cuplul Nagy Andras - Sorin Pui, primarul si viceprimarul Reghinului, cu concursul consilierilor locali ai coalitiei care le-au dat viza de legalitate.

500 de milioane contra promisiuni

Afacerea noul spital din Reghin care ar urma sa coste in jur de 15 milioane de euro a reprezentat o trambulina foarte buna pentru specula cu terenuri. Astfel, Executivul reghinean a acceptat oferta facuta de nemtii care au cumparat la iesirea din Reghin spre Breaza a 18 ha de teren extravilan de a dona primariei 4 ha pentru constructia noului spital.

Tentanta oferta cum se vede la prima vedere a fost facuta cu un scop bine definit - tragerea utilitatilor si trecerea terenului in intravilanul localitatii.

Dupa cum aminteam mai sus, doamna Holland si-a cedat patru hectare de teren agricol, in conditiile in care in zona in care va fi construit spitalul, ea intentioneaza sa construiasca un cartier de locuinte, inclusiv un complex de magazine.

Din acest troc purtat cu Primaria Reghin, proprietara se va alege cu zero lei platibili pentru obtinerea certificatului de urbanism, dupa ce, din fericire, taxa de scoatere din circuitul agricol a fost eliminata. De asemenea, Primaria Reghin va suporta nota de plata pentru introducerea utilitatilor, costul executiei acestora fiind estimata in cel mai optimist caz la 500 de milioane de lei.

Apoi, ceea ce pronosticam mai demult, s-a si intamplat. Familia Holland, dupa ce a cumparat terenul cu 5 milioane de lei/ha de la niste pensionari din Voivodeni, obtine o evaluare mult mai buna a terenului, aflat, in ciuda vilelor, multe construite pe terenuri dobandite ilegal, in extravilanul Reghinului, deci la periferie.

De altfel, donatorii Holland au inceput deja sa-si faca reclama pentru teren, la niste scoruri care ne ametesc. Casa First Class - Noua Generatie de Case, firma patronata de familia Holland, vinde, dupa cum am presupus, deoarece nu rezulta din anunturile din presa, in Lia Park “teren intravilan. ...Parcele de 400 mp pana la 1000 mp langa Spitalul nou sau centrul comercial”.

Pretul la care este oferit un mp este de 12 euro/mp, si asta in ciuda faptului ca nu se stie daca spitalul va fi construit acolo. La un calcul simplu ob-servam ca terenul intravilan a crescut de la 5 milioane/ha la 3 miliarde, un tun adevarat. Si un beneficiu pentru familia Holland de peste 1 milion de euro.

Pentru Primaria Reghin inseamna in schimb 500 de milioane lei utilitati, rezolvarea problemei transportului, plus alte cheltuieli neprevazute care pot sa apara.

Iar daca tot suntem la problema spitalului, avem si o alta curiozitate: de ce nu a utilizat Primaria terenul fost al Pompierilor, din zona Larix Forest, teren mult mai bine plasat pentru constructia spitalului nou.

La revedere, Kaufland!

Afacerea Kaufland, firma care urma sa construiasca un supermarket la intrarea in Reghin dinspre Targu Mures a picat intre timp. Nu acelasi lucru se poate spune de firma Amazon Consulting Bucuresti care a achizitionat cladirile de la Lemn Metal, iar terenul de la Primaria Reghin platind mai putin de 500 de mii de euro.

Daca cu tranzactia parafata de Lemn Metal nu avem nici o problema, fiind implicate doua firme, despre vanzarea terenului am afirmat si la vremea incheierii afacerii ca suma obtinuta de Primarie este extrem de mica. Astfel, la acea vreme, Primaria a acceptat sa vanda terenul de o jumatate de hectar cu 68 de mii de euro catre Amazon.

Intre timp, dupa ce Kaufland s-a retras din afacere, noul proprietar ar vrea sa vanda terenul, iar suma vehiculata este undeva la 1 milion de euro. Adica o gaura de peste 30 de miliarde de lei la buget dintr-un foc si cu bani suficienti pentru plata impozitului de 16%.

Nu mai comentam ca in contractul de vanzare - cumparare, desi s-a propus, nu a fost stipulat ca noul proprietar nu are voie sa vanda o perioada terenul. Nici ca vanzarea s-a facut prin negociere directa. De altfel, nici in prezent nu este definitivata contestatia depusa de o firma impotriva vanzarii terenului.

“Am avut o plangere prealabila la care am raspuns in termenul legal, urmeaza sa vedem cat de multumit este contestatorul. Surpriza va fi daca vom avea cerere de chemare in judecata. Ultimul emis de noi este o autorizatie de demolare. Nu stiu nimic de vreo vanzare”, ne-a declarat Lucian Iacob, secretarul municipiului.

De asemenea ar mai fi de spus ca Amazon s-a angajat sa faca investitii de 200 de mii de euro, ceea ce e greu de crezut ca se va intampla.

Billa cu probleme

Nici recenta investitie Billa, estimata la 5 milioane de euro, anuntata cu surle si trambite nu este scutita de suspiciuni. Consiliul Local a aprobat proiectul de hotarare privind concesionarea unei suprafete de teren in favoarea Billa Invest Construct SRL. Acestia vor construi un centru comercial pe suprafata actualei societati Curtea de Fier, teren achizitionat cu 600 de mii de euro.

Centrul comercial va dispune de o suprafata de 2800 de metri, suprafata ce include spatiul actualei Curti de Fier pana la blocurile din cartierul Libertatii. Interesant ca concesiunea directa a fost motivata pe Legea 50/1991, desi firesc ar fi fost pe legea concesiunii.

“Daca vrem sa prindem aceasta investitie, trebuie sa aprobam proiectul mai intai, apoi, vom putea trece la discutii referitoare la vanzarea terenului. Mai intai sa prindem investitorul”, a declarat Nagy despre aceasta investitie. Pentru care s-a incalcat legea. De dra-gul a 45 de milioane redeventa anual.

Iar afacerile nu se opresc aici. Asteptam sa vedem cine le va si inventaria si cand vor raspunde Nagy si Pui in solidar cu alesii locali pentru gaurile aduse buzunarelor reghinenilor.

De dragul lui Aszalos

Nagy este suspectat ca l-ar fi ajutat pe consilierul Aszalos Gavril sa obtina pentru o cunoscuta una dintre parcelele din spatele benzinariei Lukoil la intrarea in cartierul Unirii (Pipa). Aceasta a fost improprietarita fara ca Reghinul sa mai dispuna de teren si in conditiile in care pe lista de asteptare erau foarte multi fosti proprietari care isi soli-citau terenul.

De asemenea, sursele noastre ne-au semnalat ca fisa de punere in posesie a fost semnata inainte de eliberarea titlului de proprietate. Valoarea terenului in aceasta zona depaseste 15 euro/mp. Asupra acestei improprietariri peste noapte vom reveni in numarul viitor.