70 % dintre producatorii marmureseni de lapte nu sunt pregatiti de aderarea la U.E In momentul de fata, in judet avem 21 de unitati de procesare si patru ferme autorizate.

Din cele 21 de unitati de procesare a laptelui, patru sunt inscrise in categoria C si urmeaza ca, pana la finele anului 2009, sa treaca printr-un proces de restructurare, care le-ar permite urcarea in categoria B, categorie din care fac parte deja celelalte 17 unitati.

Asadar, la momentul actual nu avem nici o unitate de prelucrare a laptelui capabila sa fie catalogata drept unitate A, adica sa semene intocmai cu cele considerate de prima mana din Uniunea Europeana.

Totusi, doctorul Emil Dobra de la DSV Maramures este optimist si crede ca odata cu aderarea, doua dintre unitati ar putea face pasul spre categoria A, in functie de cum isi vor realiza pana atunci programele de restructurare.

In ceea ce priveste calitatea laptelui, exista in prezent un program de actiuni menit sa duca la imbunatatirea acesteia pana in 2011. Se urmareste aducerea celor doi parametri: N.T.G. (numarul total de germeni - parametru care tine de igiena laptelui) si N.C.S. (numarul total de celule somatice - cele care provoaca mamita) la standardele europene in vigoare.

Din punctul de vedere al parametrului N.T.G., 46,04 % din laptele produs in Maramures la ora actuala este neconform, cat priveste parametrul N.C.S., 16,9 % il reprezinta laptele neconform. Asadar, mai e de muncit la imbunatatirea igienei laptelui pe care-l bem ca fiind ok!

In prezent exista in judetul nostru 125 de centre de colectare a laptelui, dar doar 30-35 % dintre acestea putand fi considerate „apte de integrare”.

In principiu, pentru ca un punct de colectare al laptelui sa poata fi catalogat drept „conform cu standardele”, acesta trebuie sa detina tancuri de racire a laptelui, racordaj la sursa de apa, atat rece, cat si calda, si pereti usor igienizabili. Simplu de zis, mai greu de facut, dupa cum o arata cifrele...

Cu toate acestea, Emil Dobra se arata increzator in progresele facute de producatorii de lapte autorizati din judet si crede ca pana la finele anului, peste 70 % din unitati vor fi gata de „marea unire”.

Cat despre producatorii privati, cei ce vand produsele lactate in piata, Emil Dobra admite ca aici mai sunt probleme de igiena, si ca nu e simpla rezolvarea acestora, deoarece, considera ca totul tine de mentalitatea taranului.

D.S.V. incearca sa tina sub observatie, atat cat poate, activitatea producatorilor privati, si le cere acestora sa prezinte trimestrial carnetul de sanatate al animalului, carnetul de producator, ba chiar carnetul propriu de sanatate, pentru a putea obtine viza de productie in continuare.

3 din 6 abatoare din Maramures vor fi inchise dupa 1 ianuarie 2007

La capitolul "carnoase”, in Maramures avem sase abatoare, dintre care cinci sunt axate exclusiv pe produse bovine si porcine, iar unul numai pe porcine. Pe langa cele sase mai sunt si doua unitati de elita (ambele restructurate si in locatii noi). Acestea sunt Selmont si Salamandra.

Conform spuselor doctorului Danut Gavril, doar trei dintre cele sase abatoare vor supravietui dupa aderarea la Uniunea Europeana, celelalte trei avand posibilitatea de a se transforma in carmangerii, in Maramures existand deja 13 asemenea firme.

Danut Gavril spune ca nu sunt probleme in ceea ce priveste respectarea conditiilor de igiena in unitatile de procesare carne si adauga faptul ca de la 1 octombrie 2006, toate legile Uniunii Europene care privesc prepararea produselor din carne au fost concentrate in 3 legi mari, care le-au abrogat pe toate celelalte aplicate inainte.

Totodata, incepand cu 20 iunie anul curent, conform Ordonantei 139, toate autorizatiile sanitar-veterinare au fost anulate, cu exceptia celor acordate unitatilor modernizate. In urma unei expertize la fiecare unitate de productie in parte, li se va da, sau nu, acestora aprobarile inapoi.

Asadar, cu doar doua luni inainte de aderarea la Uniunea Europeana, Maramuresul are mari probleme in ceea ce priveste unitatile de productie de lapte si carne. Cu toate astea, D.S.V. se declara increzatoare in capacitatea acestor unitati de a se restructura si de a se alinia normelor Europene.

Cum inca mai este totusi ceva timp, sa le dam credit si sa speram ca aceste doua luni vor aduce schimbari majore in aceasta privinta. Oricum, prea miroase din nou a „ce poti face astazi, nu lasa pe maine... lasa pe poimaine”. Ca poate nu mai trebuie. {i, vorba cuiva... traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.