Dupa doi ani de la preluarea stadionului "Cetate" in patrimoniul Consiliului Local, Primaria Alba Iulia are inca de achitat note de plata de pe urma unor lucrari efectuate in perioada in care baza sportiva era administrata de clubul de fotbal "Apulum".

Societatea "Ana One" SRL a cerut oficial municipalitatii, in 2005, achitarea sumei de 4,7 miliarde lei vechi, reprezentand contravaloarea lucrarilor de modernizare efectuate in perioada 2002-2003.

La vremea respectiva solicitarea nu a fost luata in seama, motiv pentru care conducerea firmei a dat in judecata administratia locala. Ulterior, Primaria a comandat efectuarea unei evaluari a lucrarilor realizate de SC "Ana One", rezultand suma de aproximativ 6 miliarde lei.

Reprezentantii municipalitatii nu sunt, insa, de acord cu achitarea acestei sume pe motiv ca este prea mare. Consilierii locali au adoptat, in ultima sedinta, o hotarare prin care au hotarat diminuarea cu 10 la suta a valorii lucrarilor de constructii-montaj, pe motiv ca nu exista nici un document care sa fie verificat si acceptat de beneficiar, ci doar o serie de facturi.

De asemenea, membrii CL au mai fost de acord cu reducerea valorii lucrarilor cu 27 la suta, pentru ca societatea si-a majorat cu mult peste limita prevederilor legale comisionul practicat pentru realizarea lucrarilor la stadion.

In final, consilierii au fost de acord, la propunerea primarului Mircea Hava cu o valoare de 4,1 miliarde lei vechi a lucrarilor efectuate de firma privata la stadionul "Cetate".

Ramane, insa, de vazut daca suma respectiva va fi achitata din bugetul local. Societatea "Ana One" SRL apartine fostului vicepresedinte al clubului "Apulum", Nicolae Achim. Lucrarile au fost efectuate in perioada in care echipa activa in Divizia "A".

Faptul ca investitia a fost realizata de firma apartinand unui oficial al clubului ridica, insa, semne de intrebare asupra legalitatii demersului respectiv. De altfel, perioada respectiva este destul de neclara si din punct de vedere al evolutiei financiare a echipei.

"Tandemul" din vremea respectiva aflat la conducerea clubului, format din fostul presedinte Viorel Malusel si fostul vicepresedinte Nicolae Achim, a lasat FC "Apulum" cu datorii ce depasesc 40 de miliarde lei vechi.

Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Alba a pierdut aproape orice sansa de a recupera restantele in valoare de peste 42 de miliarde lei pe care Asociatia sportiva Fotbal Club "Apulum Unirea" le are fata de bugetul statului. Organizatia respectiva a administrat pana la mijlocul anului 2005 echipa, care timp de 2 sezoane, in perioada 2002-2004, a activat in Divizia "A".

Tribunalul Alba a respins o cerere a Administratiei Financiare a municipiului Alba-Iulia, institutie subordonata DGFP, privind declansarea procedurilor de lichidare judiciara si faliment. Motivul deciziei judecatorilor este foarte simplu.

Fotbal Club "Apulum Unirea" este o asociatie cu caracter non-profit, care, conform statutului, nu a desfasurat activitati economice si care nu poate face obiectul prevederilor Legii 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului.