Marile tranzactii de pe piata imobiliara din zona de vest a tarii, dar mai cu seama cea din Timisoara, au intrat intr-un blocaj aproape total, majoritatea fiind suspendate in asteptarea intrarii Romaniei in Uniunea Europeana.

In ciuda experientelor din Ungaria, tara in care pretul caselor si al terenurilor a scazut semnificativ dupa aderarea la UE, operatorii de pe piata imobiliara din Timis au convingerea ca dupa 1 ianuarie 2007 vor obtine preturi cu pana la 20 la suta mai mari pe obiectivele avute in portofoliu.

Premonitia se bazeaza pe ideea ca aceasta zona este foarte atractiva pentru investitorii straini. "Daca am lua in considerare experienta maghiara, ar trebui sa vindem cat mai mult pana la sfarsitul lunii decembrie. Insa, din punctul de vedere al investitiilor straine asteptate dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania nu se poate compara cu Ungaria.

Estimam o crestere medie a preturilor de pe piata imobiliara cu pana la 20 la suta, poate mult mai accentuata in cazul locuintelor de lux si a terenurilor intravilane", a spus directorul unei agentii imobiliare din Timisoara, Adrian Modrea.

Apartamentele cu doua camere, cele mai scumpe din tara

Oscilatiile de pret spectaculoase pe toate segmentele de piata si tendinta de a se depasi in tranzactionare valoarea unor proprietati similare din Paris, Madrid, Viena sau Florida au transformat sectorul imobiliar din vestul tarii intr-unul extrem de competitiv, care, alaturi de cel din Constanta si Cluj-Napoca, pe anumite planuri, poate ataca suprematia Capitalei.

"Regina tranzactiilor imobiliare ramane, in continuare, apartamentul cu doua camere - cu o cota de 40 la suta din totalul vanzarilor si cumpararilor - si pot sa spun ca la acest capitol ne situam peste preturile practicate in Bucuresti.

In timp ce in centrul Timisoarei nivelul ofertei la acest tip de locuinte nu scade sub 1.000 de euro/metrul patrat, in Bucuresti, de regula, avem acelasi pret, insa exprimat in dolari", a mai spus Modrea.

Actuala stagnare a tranzactiilor de pe piata imobiliara din vestul tarii a fost confirmata si de Nicoleta Pop, directoarea altei agentii imobiliare dintre cele 200 care functioneaza in Timisoara. "Valoarea imobilelor s-a dublat fata de anul trecut si asteptam, din ianuarie 2007, si alte cresteri de pret ca urmare a integrarii Romaniei in UE.

Actualmente, preturile vilelor oscileaza intre 600 si 3.000 euro/mp, in functie de amenajari, iar valoarea terenurilor poate fi sporita si de 100 de ori.

In activitatea de zi cu zi, ne confruntam cu patru categorii de clienti: cei saraci, care vand si se muta la sat, cei care lucreaza la firme importante, au salarii mari si-si doresc apartamente bunicele sau case pana la 100.000 de euro, romanii care lucreaza in strainatate, care cumpara terenuri si case pentru cand ies la pensie, si, in sfarsit, clasa high life, care-si permit vilele cele mai scumpe, in cartiere tip Beverly Hills, pentru a-si etala averea", a descris Nicoleta Pop tabloul oportunitatilor imobiliare din capitala Banatului.